29/04/2010

Προσοχή στο τι βάζουμε στο στόμα μας.

Αφού βαρεθήκατε να ακούτε και γω να μιλάω για το χρέος ακούστε τούτο δω.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν ενοχοποιείται μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά συσχετίζεται και με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα καθώς και με το 68% της στοματικής κοιλότητας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Διαβαλκανικό Συνέδριο Στοματολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Οι όγκοι της περιοχής που είναι θετικοί στον τύπο HPV-16 συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους όγκους που δεν συσχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εμφανίζονται κυρίως σε μη καπνιστές και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ ηλικίας κάτω των 60 ετών και φαίνεται να έχουν καλύτερη πρόγνωση.

Η σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων αυτών σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της περιοχής αυτής και το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες επιστημονικές ανησυχίες για την πιθανότητα πρωτογενούς πρόληψης ανδρών και γυναικών μέσω του HPV εμβολιασμού.

Xμμμμμμ! Κορίτσια (αλλά και άταχτα αγόρια) αρχίζετε να πίνετε και να καπνίζετε γιατί οι όγκοι αυτού του είδους εμφανίζονται κυρίως σε μη καπνιστές και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Φαίνεται τα σκοτώνει. Άααλλα μέτρα προφύλαξης δεν υπάρχουν. Ξεχάστε το! Ούτε και με γεύση φρούτων.

Σοβαρά τώρα, νομίζω ότι δεν πουλήθηκαν αρκετά εμβόλια σε νέα κορίτσια για τον τράχηλο της μήτρας και ψάχνουν για πελάτες. Τι παραμύθια θα μας δώσουν να μασήσουμε ακόμα?

28/04/2010

Ποια είναι η βασική αιτία της κακοδαιμομονίας?

Είπε ν’ αγιάσει ο διάβολος αλλά δεν τον αφήνει το λιβάνι. Ήθελα να 'γράψω για τα μικρά, τα καθημερινά όπως για τον Αλβανό που σούβλισαν στην Κρήτη και μου γραψε σε σχόλιο ο Γιώργος στο προηγούμενο άρθρο. Όμως διάβασα τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη που την έκανε σημαία και ο Λαζόπουλος. Την παραθέτω αυτούσια

"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας...

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο."


Για μένα όπως και για την πλειοψηφία των ελλήνων ο Μίκης είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Δεν είναι μόνο συνθέτης. Είναι αυτός που με τα τραγούδια του εμψύχωσε γενιές και γενιές και ας ξέρω ότι κάποιοι διαβασμένοι μουσικοί τον αμφισβητούν.

Όμως, το ότι δεν κατάλαβε γιατί ανεβαίνουν τα σπρεντς δε σημαίνει ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία που φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Το συμπεράσμα του έχει πολλά λογικά κενά.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι και δραματική και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά στην ευρωζώνη . Την έφεραν εκεί τα λαμόγια, οι ανίκανοι πολιτικοί και όλοι όσοι ανεχτήκαμε ή βολευτήκαμε με το πολιτικό σύστημα ο καθένας στο βαθμό της ευθύνης που του αναλογεί.

Τώρα πάνω στο πτώμα σίγουρα παίζουν τα παιχνίδια τους οι σπεκουλαδόροι, οι αργυραμοιβοί και τα κοράκια αλλά αυτό δεν είναι συνωμοσία. Θα σε πατήσουν οικονομικά και ίσως πολιτικά τώρα που σε βρήκαν στην ανάγκη. Αυτοί είναι, όμως, οι κανόνες του παιχνιδιού που είναι γνωστοί και καθόλου συνωμοτικοί.

Γιατί πάντα να φταίει κάποιος άλλος? Οι τούρκοι, οι αμερικάνοι, ο καπιταλισμός, οι κομμουνιστές και, γιατί όχι, ο διάβολος επειδή είμαστε αμαρτωλοί? Επιτέλους ας αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας ως πρώτο βήμα εξόδου από τον τριτοκοσμισμό μας. Δεν θα μεγαλώσουμε ποτέ ήθελα να 'ξερα?

Πια θα ήταν η απάντηση σε μια τέτοια υπόθεση αν την πάρουμε στα σοβαρά. Να διώξουμε τους δανειστές και την ΕΕ, να ξαναρχίσουμε τη λαμογιά και να κάνουμε μια μεγαλειώδη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Μπίνγκο

When the shit hits the fan

Ο Ομπάμα δεν κατόρθωσε να περάσει τον νόμο για τον έλεγχο των Τραπεζών και της Wall Street (μη φανταστείτε δα και τίποτα το επαναστατικό) αφού τα πανίσχυρα λόμπυ τον σταμάτησαν στο Κογκρέσο. Έχετε καμιά αμφιβολία για το ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο?

Γεωστρατηγικά παιχνίδια παίζονται στη πλάτη της (ανόητης) χώρας μας και μπροστά στην "επαρχιώτισσα" κοντόφθαλμη κυρά-Μέρκελ με στόχο την δύναμη του ευρώ, την συνοχή της Ευρώπης και τις διεθνείς οικονομικές ισορροπίες τόσο μεταξύ κρατών παγκόσμια όσο και μεταξύ ιδιωτών. Έχετε καμιά αμφιβολία για ποιον και από ποιον παίζονται τα παιχνίδια ?

Όλα τα διεθνή παπαγαλάκια μιλάνε για πτώχευση και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γιατί έτσι τους βολεύει . Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι προτείνουν να "ψιλο-συγχωρεθούν" τα πεθ…., τα δάνεια μας . Για να δούμε γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά αφού έπονται πολλά ακόμα αγκομαχητά και όχι μόνο ελληνικά. Η Γερμανία θα κληθεί να πληρώσει την κοντόφθαλμη Ευρωπαϊκή της πολιτική τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Εμείς θα είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα γιατί ο ρατσισμός είναι πιο εύπεπτος από την παραδοχή των λαθών του δογματισμού τους. Οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και ίσως κρύβουν και το μυστικό της δικής μας (ελληνικής) ..…ευτυχίας. Η πτώχευση και η αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους αυτή την περίοδο δεν είναι λύση. Υπομονή χρειάζεται.

Οι ελεγκτές του ΔΝΤ και της τρόικας μιλάνε για κράτος-παράγκα ( μοντέλο θα θελαν να πουν μήπως?) με αυτά που είδαν και άκουσαν . Κυκλοφόρησαν ήδη και ανέκδοτα. Θέλουν να βάλλουν χέρι ακόμα και στα λεφτουδάκια που (θα) μάζεψε από τους ημι-υπαίθριους η Τινα Μπιρπίλη και τα προόριζε για το Πράσινο Ταμείο. Τι πράσινα και τέτοια μας λες τώρα, σου λένε. Φέρε να πληρώσουμε τις συντάξεις και βλέπουμε. Οι Αμερικάνοι λένε ότι όταν το σκατό πέσει πάνω στον ανεμιστήρα…… .

Δεν θέλω να ασχοληθώ ξανά με το ελληνικό μπάχαλο, χρέος και ελλείμματα. Όσοι φίλοι με παρακολουθούν τα έχουν ακούσει πολλές φορές ακόμα και προτού ξεσπάσει η κρίση, Θα έχουν βαρεθεί , όπως βαρέθηκα και γω. Το πράγμα θα πάρει χρόνια και είμαστε ακόμα στη αρχή.

Θέλω το γύρω μας και τη ζωή μας, τους φίλους μας, τους έρωτές μας , τις μουσικές μας, τις αρρώστιες μας, τις στεναχώριες, τις απογοητεύσεις και τα τόσα καθημερινά μαζί με αυτούς και για αυτούς που είναι κοντά μας (άντε και μακριά μας ).

26/04/2010

Προσοχή στους εξωγήινους

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν εξωγήινοι αλλά οι άνθρωποι, αντί να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, θα πρέπει με κάθε τρόπο να τους αποφύγουν, προειδοποίησε ο διακεκριμένος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Μαθηματικά σκεπτόμενοι, το σύμπαν έχει 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, ο κάθε ένας από τους οποίους έχει εκατοντάδες εκατομμύρια άστρα. Σε ένα τόσο μεγάλο...σύμπαν, είναι απίθανο η Γη να είναι ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο δημιουργήθηκε ζωή.

Να τους αποφύγουμε , λέει, γιατί μπορεί να μην έχουν καλές προθέσεις και να λεηλατήσουν τον πλανήτη και να μας εκμεταλλευτούν.

Θα ακολουθήσω την συμβουλή του και δεν θα επικοινωνώ ούτε θα εμπιστεύομαι τους εξωγήινους. Μόνο τους γήινους θα εμπιστεύομαι γιατί δεν έχουν τέτοιες κακές προθέσεις. Καμιά φορά μόνον, που και που, βγαίνει και κανας σκάρτος.

24/04/2010

Χρονικό προαναγγελθείσης προσφυγής


Να, λοιπόν, που φθάσαμε στο τέλος μιας εποχής και στην αρχή μιας άλλης. Η Ελλάδα υπό κηδεμονία και παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αναμενόμενο για πολλούς εδώ και δεκαετίες όταν έβλεπαν τα πήλινα πόδια που στηρίζαν την επίδειξη πλούτου και τεχνητής ευημερίας, Πόσο μπορείς να κρυφτείς άλλωστε? Τόσο όσο δεν σου δίνουν σημασία. Μόλις σε παρατηρήσουν όμως από κοντά έρχεται η στιγμή να πέσουν οι μάσκες.

Οι λύσεις πια είναι η μια χειρότερη από την άλλη. Υποταγή στο ΔΝΤ και στους κανόνες αυστηρής πειθαρχίας ή χρεοκοπία και με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει αυτήν την ώρα? Ούτε και η προσφυγή στο ΔΝΤ παρέχει καμιά απολύτως εγγύηση για το οικονομικό μας μέλλον. Γενικώς τα πράγματα είναι πολύ θολά. Και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η δοκιμασία για το ευρώ και την ευρωπαϊκή συνοχή μόλις τώρα αρχίζει. Ας μην το ξεχνάμε αυτό μέσα στον εθνικοαυτισμό μας.

Το μάρμαρο το πληρώνουν , ως συνήθως, οι χαμένοι. Και αυτοί είναι που είναι έτοιμοι να εκραγούν. Γιατί οι κοινωνικές εκρήξεις είναι αναμενόμενες. Θα υπάρξει κοσμάκης που θα τη βγάλει άσχημα. Πολύ άσχημα. Αν την βγάλει δηλαδή!

Και με ποια προοπτική? Που είναι το όραμα και οι εγγυήσεις ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο? Ποιος θα τραβήξει μπροστά αυτήν την κοινωνία για να αντέξει? Αλλά δυστυχώς, δεν πιστεύουν στην κοινωνία, στην άλλη, την παράλληλη κοινωνία που ακόμα αντιστέκεται και που δεν είναι στη μίζα, τη ρεμούλα και το lifestyle.

Ποιός? Η Αριστερά που ζητάει δημοψήφισμα για να φύγουμε από το ΔΝΤ? Να πάμε που? Θα είναι καλύτερη η πτώχευση? Ας μας το πούνε σοβαρά και τεκμηριωμένα και ας πάρουν θέση. Δεν απευθύνονται μόνο σε αφελείς και συναισθηματικά ευάλωτα γκρουπούσκουλα.

Η Δεξιά ? Που την κοπάνησε ακριβώς όταν είδε τα σκούρα από το μπάχαλο που δημιούργησε? Και που μιλάει σωστά μεν για έναν νέο πατριωτισμό αλλά που εννοεί το «πολεμάτε για να νικήσουμε»?

Το ΠΑΣΟΚ? Στη παραζάλη του χρεόυς ξέχασε την αλλαγή που επαγγέλθηκε? Και δε μιλάω φυσικά για τα οικονομικά. Εκεί δεν γίνονται θαύματα. Μιλάω για αλλαγές που δεν θέλουν λεφτά ή θέλουν λίγα λεφτά.

Ξεκινήσε καλά με το opengov , τα βιογραφικά , τον συνήγορο του πολίτη και τον Καλλικράτη.

Που είναι όμως η ριζική αναδιάρθρωση και κάθαρση της δικαιοσύνης ώστε να ξανάβρει την χαμένη της αξιοπιστία? Που είναι οι ένοχοι των σκανδάλων και οι φοροκλέφτες για να πάνε μέσα ώστε να χαμογελάσει λίγο το χειλάκι μας? Που είναι η δύναμη ελέγχου στους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες για θέματα πολεοδομίας και εφορίας? Που είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μεσα στην φούρια να πιάσουν τρομοκράτες ή «τρομοκράτες»? Καλό να μπει τάξη στο εκπαιδευτικό μπάχαλο αλλά που είναι η τάξη στην δημόσια διοίκηση? Κια γιατί συνεχίζεται και αυξάνεται η υποχθόνια εξουσία των ΜΜΕ ? Δεν θέλει δα ούτε χρήμα ούτε χρόνο να μπουν κώδικας δεοντολογίας και κανόνες στα κανάλια και τις εφημερίδες.
Δεν είναι μόνον οι περικοπές μισθών και δαπανών που δείχνουν στους δανειστές μας ότι προσπαθούμε να γίνουμε καλά παιδιά. Είναι και όλα τα άλλα που πρέπει να γίνουν για να μας βγάλουν από την τριτοκοσμικότητά μας. Να καταλάβουμε ότι πράγματι μπαίνουμε σε τροχιά όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής, πολιτισμικής και θεσμικής ανάπτυξης.

Όχι δεν ήρθε ακόμα το τέλος της ανοχής που λεέι ο Κούλογλου στο tvxs σήμερα. Θα έρθει σύντομα όμως αν δεν δουμε φως. Και το τέλος της ανοχής και της αντοχής και της συνενοχής.

23/04/2010

Breaking News: Βρέθηκε η γιάφκα με τα κλοπιμαία

Κατ'εξαίρεση της δημοσιογραφικής του δεοντολογίας το μπλογκ μπαίνει στο παιχνίδι των ριάλιτι. Σε παγκόσμια πρώτη παρουσιάζει εικόνες από την γιάφκα με τα κλοπιμαία, μέρος των 300 δις. Κλοποριάλιτι λοιπόν αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση. Όσα ακολουθούν είναι με τη φωνή του Πάνου Σόμπολου, ρε γαμώτο.

Από τότε που ο Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα "που πήγαν τα λεφτά?" όλα τα λαγωνικά των Υπουργείων δικαιοσύνης, οικονομικών και προστασίας του πολίτη ξεχύθηκαν χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους για να τα βρούνε. Το νέο σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων βοήθησε πολύ και χαλάλι οι προμήθειες που έπεσαν.

Όμως καθοριστική φάνηκε η ανεύθυνη συμπεριφορά των εμπλεκομένων που ξεσπαθώνοντας το βράδυ της Ανάστασης σε στέκια ΒΠ βροντοφώναξαν ανατρεπτικά συνθήματα του τύπου " συνολάκια, κοχίμπα και καγιέν δεν θα μας τα πάρεις κωλόπουστα Ολι Ρεν". Δεν υπήρξε σύνθημα για τον Στρος Καν γιατί δεν έμπενε σε ρίμα παρα με κάτι Λαμιώτικα που τρώνε το τελευταίο φωνήεν ( μαν'μ τι σ' καν'?)

Φημολογείται,μάλιστα, ότι η γιάφκα με τα όπλα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Κυψέλη δεν ανήκει σε παροδοσιακή τρομοκρατική οργάνωση αλλά σε προετοιμασία αντίστασης των ιδιοκτητών καγιέν και άλλων οικονομικής φύσεως αναρχικών που δεν θέλουν να υπακούσουν στις αρχές και τους νόμους του κράτους και να πληρώσουν φόρους.

Οταν έγιναν οι συλλήψεις, οι περίοικοι έπεσαν από τα σύννεφα. Πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας όπως πολιτικοί, εργολάβοι, καναλάρχες, δημοσιογράφοι,κλινικάρχες, εφοριακοί, δικαστικοί και παπάδες είναι στο κόλπο. Κανείς μα κανείς δεν περίμενε να είναι αυτοί πίσω από την μεγάλη κλοπή του αιώνα. Όλοι, μα όλοι λέω, ήσαν σίγουροι ότι πίσω από τις κλοπές βρίσκονταν Αλαβανοί, λαθρομετανάστες και φρικιά απο τα Εξάρχεια.

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες παρακάτω βλέπετε, όπως κοιτάτε δεξιά, τα χρυσά κουτάλια του Βατοπεδίου. Κρεμασμένες τις ασημένιες πιατέλες της Ζημενς, κάτω από τα τραπέζια τα μετρητά του χρηματηστηρίου και στο βάθος τα δομημένα ομόλογα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους κουμπάρους. Οι υπερβάσεις στις εργολαβίες, οι προμήθειες παντός είδους, το ξέπλυμα κλπ εμφανίζονται στη δεύτερη φωτογραφία.
Τα φυστίκια σε πρωτο πλάνο καλύπτουν τις ψιλομίζες δημοσίων υπαλλήλων, γρηγορόσημα και φακελάκια γιατρών. Υπάρχουν και αποθήκες αλλά εκεί δεν μπόρεσε να μπει ο φακός του μπλογκ.

Απάντες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές ενώ οι δικηγόροι τους φώναζαν για δίκαιη δίκη. Κάποιοι αρήθηκαν να απολογηθούν για να μην νομιμοποιήσουν την πρωτόγνωρη για τη χώρα διαδικασία να συλλαμβάνονται μεγαλοκλέφτες.

Ας γελάσουμε ακόμα όσο μας παίρνει. Από αύριο ξανά τα σοβαρά.

ΥΓ. Η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν είναι breaking news για το μπλογκ. Έχει προαναγγελθεί από την ημέρα προκήρυξης εκλογών το Σεπτέμβρη και έχω γράψει αρκετές φορές. Το ερώτημα είναι τι κοστούμι μας ράβουν. θα το ξέρουμε σύντομα.



21/04/2010

Γιατί δεν δημοσιεύτηκε μια είδηση

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στο χθεσινό της φύλλο δεν ανέφερε την είδηση ότι η αστυνομία απέκλεισε μια πολυκατοικία ερευνώντας για τον εξοπλισμό του «Επαναστατικού Αγώνα».
Τα κανάλια διέκοπταν τα προγράμματά τους και παρουσίαζαν έκτακτα δελτία για την αστυνομική έρευνα. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν είχε κάνει καμιάν επίσημη ανακοίνωση.

Σε άρθρο του ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Τεγόπουλος εξηγεί το γιατί.

Κάντε κλικ εδώ για να το διαβάσετε. Το μπλογκ σε σχέση και με αυτά που έγραψε στις 14 Απριλίου για τα τρομοριάλιτι και ως αναγνώστης της συγκεκριμένης εφημερίδας δεν έχει παρά να επικροτήσει.

Και πια πρόταση. Μέσα σε τόσους όρους που θα μας βάλλουν οι κουτόφραγκοι σε μας τους περιούσιους δεν απαιτούν και την έκδοση επιτέλους κώδικα δεοντολογίας σε κανάλια και εφημερίδες? Να δούνε και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ποιοι τις έχουν, πόσα πληρώνουν για να τις έχουν, πόσα κερδίζουν και πως διαπλέκονται. Θα προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία στο έθνος και στην περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή της χώρας. Ισως περισσότερο απο τις περικοπές μισθών και επιδομάτων.

19/04/2010

Το έβδομο κατσικάκι

Απόψε μου λύθηκε η απορία μιας ζωής. Πως ήταν δυνατόν να κρυφτεί ένα κατσικάκι σε ένα ρολόϊ και να μην το βρει για να το φάει ο λύκος.
Ε, λοιπόν είναι! Κρύφτηκε στο ρολόϊ του 18ου αιώνα που έβαλε στο κυπριακό μαγαζί του ο φίλος μου ο Κούλης. Έχει ύψος 2,40 και πλάτος 0,40 που σίγουρα χωράει ένα κατσικάκι. Ώστε η μαμά μου είχε δίκιο! Μήπως τελικά υπάρχει και Άγιος Βασίλης?

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα αναπάντητα ερωτήματα στο παραμύθι. Πως έσκισε την κοιλιά του λύκου η μαμα κατσίκα και έβγαλε ανέπαφα τα κατσικάκια? Αμάσητα τα είχε φάει? Και δεν ξύπνησε με μια τέτοια επέμβαση χωρίς νάρκωση?

Ε, όχι ρε Σισσυ δεν έχω πιει. Τουλάχιστον όχι αυτό που φαντάζεσαι. Απλά λύνω τις αστικές μου ανησυχίες.

Εδώ καράβια χάνονται να μου πεις και το ...αρνί χτενίζεται.

Τι να κάνω όμως? Εγώ φταίω που ανοίξαμε την πόρτα του τρελάδικου? Και όταν την ανοίγεις, ξέρεις , το παραμύθι, ο σουρρεαλισμός και το "φευγιό" είναι μια κάποια λύσις, βεβαίως, βεβαίως.


Εκρήξεις και στάχτες

Μας σκέπασε η στάχτη. 250 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα οι απώλειες των αεροπορικών εταιρειών λόγω ματαίωσης πτήσεων. 25 εκατομμύρια την ημέρα για τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Τελικά η Ισλανδία θα κοστίσει στην Ευρώπη πιο πολύ από την Ελλάδα!
Τόνοι στάχτης εκτινάχθηκαν και αέρια του θερμοκηπίου τόσα όσα δεν εκπέμπουν οι άνθρωποι για χρόνια ολόκληρα. Πάντως δεν θα έχει επιπτώσεις στο κλίμα , λένε οι ειδικοί. Φυσικό δεν είναι αφού είναι ένα… φυσικό φαινόμενο και η φύση ξέρει να καλιμπράρει τα ισοζύγιά της? Η στάχτη θα εμποδίσει κάποιες αχτίνες του ήλιου να φτάσουν στη γη. Ίσως προκαλέσει και βροχές. Και όταν κατακαθίσει θα γίνει λίπασμα για να αναπτυχθεί γρηγορότερα η βλάστηση που θα απορροφήσει το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα που βγήκε από το ηφαίστειο.

Ο καιρός μπορεί όμως να επηρεαστεί. Βροχές ή και χιόνια το καλοκαίρι έχουν παρατηρηθεί σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν. Και εξηγούνται επιστημονικά οι λόγοι. Στην Ελλάδα δεν έφτασε ακόμα αλλά μπορεί και να έρθει όπως λένε όταν κοπάσουν οι νοτιάδες. Αν θέλετε να δείτε αν έφτασε η στάχτη κοντά μας πρέπει να παρατηρήσετε το ηλιοβασίλεμα. Με τη στάχτη γίνεται πιο πορτοκαλί απ'ότι συνήθως.

Πάντως ουδέν κακόν αμιγές καλού ή όπως λέει και η εγγλέζικη παροιμία που πάει γάντι στην περίπτωση "every cloud has a silver lining":Καθυστέρησε να μας έρθει για τρεις μέρες το ευρωπαικό κλιμάκιο του μηχανισμού στήριξης. Κάτι είναι και αυτό γιατί μετά αρχίζουν οι εκρήξεις (κοινωνικές), οι στάχτες (των φιλοδοξιών) και οι ματαιώσεις πτήσεων (λόγω απεργιών το τελευταίο) στον ελληνικό χώρο που προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί από την Ισλανδία.

Η φωτογραφία που ακολουθεί δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα.
Είναι του Ανταμ Φέργκιουσον και πήρε βραβείο στο World Press Award 2009. Έχει τίτλο "στιγμιότυπο από επίθεση αυτοκτονίας στη Καμπούλ". Βλέποντας την όμως μου 'ρχεται η λέξη "απόγνωση".

16/04/2010

Χαθήκαμε στη σκόνη

Η αγάπη που χάθηκε στη σκόνη. Όχι μόνο. Χαθήκαμε και μείς. Δε βλεπόμαστε πια.

Ματαιώθηκαν οι πτήσεις. Ματαιώθηκαν και τα σχέδιά μας. Το ηφαίστειο ξύπνησε και έδειξε την ματαιότητά μας

Τρέχουν τα μάτια και οι μύτες . Τρέχουν και οι ειδικοί να το αναλύσουν. Γεωλόγοι, κλιματολόγοι, μηχανικοί. Θα επηρεάσει άραγε το κλίμα?
Πριν από χιλιετίες θα το αποκαλούσαν πληγή του Φαραώ. Τώρα όμως ξέρουμε. Η επιστήμη προόδευσε. Και θα δαμάσουμε και την φύση. Θα βουλώσουμε τα στόματα των ηφαιστείων να μην ξερνούν λάβα και στάχτη και μας χαλάνε τα σχέδια των πτήσεων.

Το μπλογκ προσφέρει στους φίλους του φωτογραφίες από πρώτο χέρι από κάποιους που τόλμησαν να το πλησιάσουν όπως και μια από ευρωπαϊκό δορυφόρο.





14/04/2010

Τρομοριάλιτι

Δεν θα μπω στη συζήτηση επί της ουσίας. Έχουν γραφτεί τόσα και τόσα από ειδικούς και μη και επικρατεί τόσος δογματισμός που ότι και να πεις υπάρχει και το αντεπιχείρημα. Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί πάνω στο σύνθημα " βία στη βία της εξουσίας" είτε στο τσιτάτο ότι "το πολιτικό έγκλημα παραμένει έγκλημα όποια και να είναι τα κίνητρα και όποιος και αν το κάνει ".

Σίγουρα όμως εκ του αποτελέσματος κρινόμενη η τρομοκρατία (διεθνής ή τοπική) όχι μόνο δεν καλυτέρεψε τις ζωές μας αλλά, με πρόσχημα την ασφάλεια, μας τις έκανε πιο δύσκολες.

Η ανάλυσή της ως φαινόμενο θα είναι επιτυχέστερη αν γίνει με όρους ψυχαναλυτικούς παρά πολιτικούς στη βάση των αναλύσεων των Φρομ , Ραιχ και μεταγενέστερων για την πολιτική και την ψυχολογία. Σε μια κοινωνία της απάθειας που δεν τη κουνάει από τον καναπέ ούτε πυρηνική βόμβα, πρέπει να είσαι τουλάχιστον αφελής να πιστεύεις ότι με το να πάρεις ένα όπλο να καθαρίσεις κάποιον ή να βάλεις κανα γκαζάκι θα αλλάξεις τον ρουν της ιστορίας.
Καταδικαστέα, λοιπόν, πολιτικά η τρομοκρατία, που την ονομάζουν αυθαίρετα και επαναστατική βία, και χωρίς δικαιολογία η αφαίρεση ζωής με το έτσι θέλω έστω και αν το θύμα είναι μεγαλέμπορος κοκαϊνης στην παραλιακή.

Καταδικαστέα όμως είναι και τα τρομοριάλιτυ που παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες απο τα αιμοδιψή ΜΜΕ με γιάφκες και «γιάφκες» όπου «εδω βλέπετε το μπάνιο και την κουζίνα» ή «εδώ βλέπανε τηλεόραση» ή «να και η κυλότα της κατηγορούμενης». Καταδικαστέα και η τηλεδικία και ο διασυρμός προσώπων που ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς αθωωθούν από τα δικαστήρια (κατηγορούμενοι είναι και όχι ένοχοι) το στίγμα θα τους κηνυγά εφ’όρου ζωής. Ας μην θάψουμε αρχές,δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

12/04/2010

Ενα βλέμα απο τα βάθη του χρόνου



Ηθελα να γράψω για την τρομοκρατία και τα όσα τραγελαφικά βλέπουν τα μάτια μας αλλά το αφήνω για αύριο.
Με συγκίνησε το κορίτσι της φωτογραφίας που ονομάζεται Μύρτις. Και δεν είναι μόνο η ιστορία του.
Η 11χρονη Μύρτις ένα κορίτσι που ζούσε στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή πέθανε από τυφοειδή πυρετό, όπως εκατοντάδες άλλοι Αθηναίοι, θύματα του λοιμού της Αθήνας, μιας επιδημίας που αποδεκάτισε το 1/3 των κατοίκων της πόλης. Το προσωπό της αναπλάστηκε με βάση το κρανίο της που βρέθηκε σε ανασκαφή και με τη χρήση πολύ προχωρημένης τεχνολογίας.

Με συγκλόνισε το βλέμα της! Κάτι θέλει να μας πει? Πάντως εμένα κάτι μου θυμίζει. Κάτι πολύ αγαπημένο και οικείο αλλά δεν θέλω να ξέρω τι.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η συμφωνία του Eurogroup είναι πράγματι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Είναι μια ανάσα για να δούμε τι θα κάνουμε. Είναι και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να πάνε κόντρα στη σπέκουλα της αγοράς αν το θελήσουν. Είναι ακόμα και μια προσωπική επιτυχία του Παπανδρέου.

Η βοήθεια (θεωρητική ακόμα, έτσι?) δεν δίνεται όμως ούτε γιατί μας αγάπησαν, ούτε για την ψυχή της γιαγιάς τους , ούτε ως λευκή επιταγή. Δεν υπάρχουν αυτά στη διεθνή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα.
Σκέφτονται και το ευρώ και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που θα υποφέρουν αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Όσον αφορά την επιταγή, αυτή έχει πολλές υποσημειώσεις. Για προσέξτε αυτή τη δήλωση.

"Το μοναδικό αποτελεσματικό φάρμακο που απομένει είναι ο αποπληθωρισμός και αυτό είναι που σωστά έχει προτείνει η Κομισιόν" δήλωσε ο Στρος Καν του ΔΝΤ, προσθέτοντας: "ο δρόμος για την έξοδο από το χρέος στις περισσότερες χώρες δείχνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του συστήματος περίθαλψης, με άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης και περικοπή των δαπανών". Παράλληλα σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να συζητηθεί το πόσο υψηλός πρέπει να είναι ο πληθωρισμός και χαρακτήρισε το θέμα αυτό "άκρως σημαντικό".

Αυτό σημαίνει κάτω οι μισθοί αλλά και το κόστος ζωής και οι αξίες. Δυστυχώς τα κακά θα έρθουν αλλά και πάλι δεν είναι από μόνα τους ικανά να ξαναβάλουν τη χώρα σε ρυθμό (πράσινης ή ότι άλλο χρώμα) ανάπτυξης. Χρειάζονται και άλλες πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που θα πείσουν τους ξένους και εγχώριους επενδυτές ότι αφήνουμε τον τριτοκοσμισμό μας και σοβαρευόμαστε,
Κύριο και πρωταρχικό μέλημα η πάταξη της διαφθοράς, της ρεμούλας και της γραφειοκρατίας. Γιατί ακόμα και αν πάνε οι μισθοί 300 ευρώ ( η γενιά των 700 ευρώ θα είναι προνομιούχα, πια! ) κανείς, μα κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σοβαρά αν ξέρει ότι θα του τα φάνε τα πάσης φύσεως κοράκια.

Πιο σημαντικό ακόμα. Η απεμπλοκή της χώρας από εκείνα τα αδιαφανή και διαπλεκόμενα συμφέροντα που στραγγαλίζουν την οποιαδήποτε προσπάθεια βιώσιμης και παραγωγικής ανάπτυξης. Αρχίζοντας πρώτα απ' όλα από τις διασυνδέσεις του πολιτικού συστήματος με τα συμφέροντα αυτά.

Τώρα που βρήκαμε (ή θα βρούμε για να είμαστε πιο ακριβείς) τα λεφτά για να πληρώσουμε για κάνα χρόνο τους μισθούς και τα χρέη τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Διαφορετικά σε έναν χρόνο θα είμαστε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση (ως χώρα εννοώ) απ' ότι σήμερα. Θα τολμήσουν τις αλλαγές? Θα τους αφήσουν οι ντόπιες μαφίες?

Δύσκολοι καιροί αδέρφια και δύσκολες αποφάσεις

09/04/2010

Τι πρέπει να πληρώσουν οι Γερμανοί.

Ως απάντηση σε σχόλια στο προηγούμενο άρθρο, στα mail και σε χτεσινοβραδινές συζητήσεις θέλω να επαναλάβω αυτά που δεν θα κουραστώ να λέω ακόμα και αν εσεις κουραστείτε να τα ακούτε.

Κάποιες λογικές διαπιστώσεις πρώτα.

1) Η Ελλάδα έφτασε εκεί που έφτασε λόγω της .....λεβεντιάς και του δαιμονίου της ελληνικής φυλής. Έγινε , λοιπόν, ο αδύναμος κρίκος. Το ότι ο πρωθυπουργός της είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βολεύει ακόμα περισσότερο.

2) Οι κερδοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους και θέλουν υποτίμηση του ευρώ. Και αρχίζουν , φυσικά απο τον πιο αδύναμο κρίκο. Εδώ και ένα χρόνο ο Economist γράφει ότι το ευρώ λιώνει στα (γεωγραφικά) άκρα του. Τα ελλείμματα των PIGS μπορούν να καλυφτούν με «μαλακό» και πληθωριστικό ευρώ ( κάτι που κάνει δηλαδή η Αμερική εδώ και χρόνια με το δολλάριο και ρυθμίζει τα χρέη της κατά το πως την συμφέρει)

3)Η υποτίμηση, όμως, του ευρώ θα πλήξει την αξιοπιστία του ως νόμισμα κεντρικών κρατικών αποθεμάτων (στρατηγικός Ευρωπαικός στόχος) και θα το υποβιβάσει ως προς το δολλάριο. Εξυπηρετεί έτσι γεωστρατηγικούς αλλά παράλληλα και οικονομικούς κύκλους.
Μέσα σε αυτόν τον τυφώνα συμφερόντων η Ελλάδα δεν είναι παρά φτερό στον άνεμο, μια αφορμή, ή στην πιο εγωϊστική εκδοχή το φυτίλι αλυσιδωτών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσουν πραγματικές εκρήξεις . Η Ευρώπη, όμως , τι κάνει η Ευρώπη? Αν πραγματικά θέλει ισχυρό ευρώ για να σπάσει την μονοκρατορία και τον αυταρχισμό του δολλαρίου τι θα κάνει? Και μπορεί να κάνει κάτι πια ή το παιχνίδι είναι χαμένο?

Δυστυχώς η Ευρώπη κοιμάται! Από την αρχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) ακούγονταν φωνές ότι είναι μια κακιά συνθήκη, όχι στο πνεύμα φυσικά του ΚΚΕ, αλλά στο ότι δεν ήταν δυνατόν να σταθεί μια νομισματική ένωση χωρίς οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Αντ’αυτού , με επιταγή της Αγγλίας ( στρατηγική διάλυσης) και των νεοφιλελευθέρων, αντί η Ευρώπη να γίνει πιο βαθιά και πιο ενωμένη......διευρύνθηκε και έφτασε τα εικοσιεφτά μέλη. Στον χορό μπήκαν και οι σοσιαλιστές που δεν τόλμησαν διαφορετική πρόταση και γι’αυτό καταποντίστηκαν.

Στη συνέχεια, εδώ και δεκαπέντα χρόνια έχουμε μια σειρά νάνων ευρωπαίων πολιτικών που αποφασίζουν με λογική πιο απλουστευμένη και από εκείνη ΠΑΜΕιτη διαδηλωτή, κάνουν διαχείριση βλαχοδήμαρχου ( τα γίδια ζερβά, τα πρόβατα δεξιά) και επιχείρησης τύπου McDonalds που κόβουμε τις ελιές από την σαλάτα και παρουσιάζουμε κέρδη το επόμενο εξάμηνο. Εξαρτημένοι της τηλεοπτικής εικόνας και όχι της δράσης.

Αδύνατον να κατανοήσουν την πάρα πολύ σύνθετη πραγματικότητα . Αδύνατο να έχουν όραμα και στρατηγική που στοχεύει μεν στο επιθυμητό αλλά προγραμματίζει το εφικτό.

Στη συνέχεια αποδυνάμωσαν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς . Με πολιτικούς «κοινού παρανομαστή» στη βάση του μη χείρον βέλτιστον. Με διοικήσεις ξεδοντιασμένες που περιορίστηκαν σταδιακά να ...κόβουν τις ελιές από τις σαλάτες και να κάνουν διαχείριση της καθημερινότητας. Όπου η όποια συζήτηση περί μακροχρόνιου Ευρωπαϊκού και δημόσιου συμφέροντος και του κοινού αγαθού έγινε ισοδύναμη με την γραφικότητα. Νέα, δυναμικά «κάδρα» με κακοχωνεμένες θεωρίες ( πιο κακοχωνεμένες και απο το πασχαλινό κοκορέτσι) της Σχολής του Σικάγου μας τις επέβαλαν στη λογική του Ιζνογκουντ για να γίνουμε Αμερικάνοι στη θέση των Αμερικάνων. Χωρίς προσαρμογή στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Χωρις να σκεφτούν ότι δεν μασάνε το ίδιο όλοι οι Ευρωπαίοι και το ότι η κοινωνική ειρήνη δεν είναι τροχοπέδη αλλά η βάση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ας πληρώσουνε τώρα οι Γερμανοί και οι άλλοι. Και δε θα πληρώσουν την Ελλάδα όπως λεει το Spiegel . Όχι !
Θα πληρώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική τους για τα προηγούμενα δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια. Τότε που κοντόφθαλμα μάζευαν ρευστό και διέλυαν τα Βαλκάνια. Που επέμεναν σε Λισαβώνες και παρεμφερή ιδεολογήματα.

Και αντί να πούνε, συγγνώμη που τα έκαναν σαλάτα και να κάνουν μια νέα έντιμη αρχή στη βάση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συνοχής θα βρουν κάποιους να τα φορτώσουν. Εύκολη δουλειά στο κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που οι ίδιοι καλλιέργησαν και στο οποίο έχουν know how από ...παλιά.
Δυστυχώς αυτοί οι κάποιοι θα είμαστε εμείς.

08/04/2010

Γκαστρωμένες ώρες

Οι μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων δεν έχουν προηγούμενο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο και δυσβάσταχτο δανεισμό για τη χώρα μας.

Παρακολουθώντας την αποψινή διεθνή ειδησεογραφία βλέπω ότι το spread των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε απόψε αργά στο ιστορικό υψηλό των 456 μονάδων βάσης και η απόδοση τους στο 7,50%! Το ανησυχητικό είναι ότι το spread για το διετές ομόλογο φθάνει στις 587 μονάδες (8,9%) και για το πενταετές στις 481 μονάδες.

Αφορμή, μεταξύ άλλων, για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των spread θεωρείται δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, εμφανίζοντας έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να "αιμορραγεί".

Προφανώς οι αγορές προεξοφλούν την προσφυγή μας στο ΔΝΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Αναρωτιέμαι τι είδους χοντρά όχι μόνο κερδοσκοπικά αλλά και γεωπολιτικά παιχνίδια παίζονται με αφορμή το ελληνικό χρέος που δεν είναι παρά μια παρονυχίδα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Δύσκολοι καιροί αδέλφια, γκαστρωμένοι και επικίνδυνοι. Που δεν ξέρουμε τι θα γεννήσουν. Και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Θα τα πούμε.

06/04/2010

Πασχαλινά καμπανάκια

Το να περνάς την ημέρα του Πάσχα σε νοσοκομείο είτε γιατί είσαι άρρωστος είτε γιατί συνοδεύεις κάποιον, δεν είναι ευχάριστο. Νηστικός και εξουθενωμένος , σε μια πόλη που βρέχει, να σκέπτεσαι αυτούς που τρώνε , πίνουν και γλεντούν στη λιακάδα.
Αυτά σε μια πρώτη ανάγνωση.
Όμως τέτοιες καταστάσεις βιώνονται για να μας θυμίζουν το κοινότοπο ότι, δηλαδή, η ζωή δεν είναι γλέντι, φαί και ύπνος στη λιακάδα μόνον. Είναι και πείνα και πόνος και πίκρα και απογοήτευση στην "σκοτεινιά".
Από το πια μεριά θα' σαι είναι θέμα …..λαχείου (ως επί το πλείστον, γιατί μπορεί να είναι και η ανοησία σου )

Αυτοί που γλεντούν έξω στη λιακάδα, είναι οι λαχνοί που κερδίζουν και αυτοί που φαίνονται. Αυτοί που είναι στη "σκοτεινιά" είναι οι λαχνοί που έχασαν και δεν φαίνονται ή τους ξεχνάμε τέτοιες μέρες.

Για τους λαχνούς που κερδίζουν , λοιπόν, είναι μεγάλο δώρο για αυτούς τους ίδιους, να περνούν έστω και μια ώρα σε κάποιο νοσοκομείο οποτεδήποτε, αλλά κυρίως αυτές τις χρονιάρες μέρες.. Να βλέπουν τους άτυχους λαχνούς. Όσους πονάνε, δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, να περπατήσουν, να νοιώσουν ή ακόμα και να ετοιμάζονται να σαλπάρουν. Κάθε ηλικίας, φύλου και τάξης.

Και να απολαμβάνουν την ευλογία της ζωής όπως και αν αυτή έρχεται με τα καλά της και τα στραβά της. Και να λαμβάνουν το θείο δώρο της προσφοράς στους συνανθρώπους τους είτε είναι οι κοντινοί τους είτε κάποιοι άγνωστοι. Και ας μην αναγνωριστεί ποτέ. Και ας την χαρακτηρίσουν πικρόχολα ως εξαγορά ενοχών, ανάγκη εξεύρεσης ρόλου, ανάγκη αναγνώρισης και... φούμαρα. Κάνε το καλό, ρίξ'το στο γιαλό και όποιος το θέλει θα το μαζέψει. Να 'σαι σίγουρος.

03/04/2010

Πίκρα και σοκολάτα

Πίσω άρον άρον στη σοκολατούπολη με βροχή και ψύχρα. Στην Ανάσταση με ομπρέλες και χοντρά πανωφόρια στο προαύλιο της μικρής ορθόδοξης εκκλησίας που δεν μας χωρά όλους. Στο περίπου θα ακούσεις το Χριστός Ανέστη αφού δεν επιτρέπονται μεγάφωνα (ευτυχώς από μια άποψη) ούτε καμπάνες ,δυσμενής διάκριση για τους αλλόθρησκους αφού οι καθολικές αρχίζουν τα ντραγκαντρουγκα τους από νωρίς μιας και το καθολικό πάσχα φέτος συμπίμπτει με το δικό μας. Ούτε πυροτεχνήματα, ούτε περιφορές και τα τοιαύτα για να μην θιγεί το θρησκευτικό αίσθημα, λένε, της πολυ-πολιτισμικής μας σοκολατούπολης. Άντε το πολύ πολύ να κόψει η αστυνομία την κυκλοφορία σε ένα στενό κομμάτι του δρόμου για να μη γίνει κανα ατύχημα

Βέβαια έχω την εντύπωση ότι εμας τους λοιπούς χριστιανούς μας παίρνει η μπάλα της καούρας των ενδογενών να μην ακούγεται ο μουεζίνης διότι έτσι και γινόταν αυτό τύφλα θα'χε το......Κάϊρο σε ορισμένες γειτονιές. Τελικά το να είσαι μετανάστης , έστω και πολυτελείας, κατανοείς πολύ πιο καλά το γιατί θέλουν οι μουσουλμάνοι το τζαμί τους στην Αθήνα και γιατί τραβάνε πίκρα με τις διακρίσεις που οι ελληνορθόδοξοι τους επιβάλλουν και δεν εννοώ μόνον τις θρησκευτικές (αν δεν σ'αρέσει ρε,τράβα στο χωριό σου)

Και μια και μιλάμε για ελληνορθόδοξους, έβλεπα στην δορυφορική ΝΕΤ την τελετή άφιξης του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο της Αθήνας με τιμές αρχηγού κράτους!!!
Αγήματα, μπάντες, κόκκινα χαλιά, υπουργοί,εκπρόσωποι κομμάτων, λογύδρια και το Φως να ταξιδεύει σε ειδική λάμπα στο πίσω κάθισμα λιμουζίνας. Μέτά θα φύγει και θα πάει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όπου χριστιανοί επι γης (θα προλάβει άραγε να φτάσει στην Αυστραλία όπου η Ανάσταση έγινε... πριν αυτό ανάψει στα Ιεροσόλυμα? Εκτός αν πάει με λέϊζερ όπως η ολυμπιακή φλόγα. Και πως ερχόταν πριν ανακαλυφθούν τα αεροπλάνα?
Τι πολιτικό ταρατατζουμ είναι αυτό και γιατί δέχεται η φωτισμένη μερίδα της εκκλησίας αυτή την καρικατούρα? Ασε τους πολιτικούς, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν και ας είναι και του ΠΑΣΟΚ που είναι και σοσιαλιστές (λένε) και κάνουν και περικοπές δαπανών. Α, ρε οικολόγε Κουβέλη τι ρόλος σου 'τυχε καημένε. Από μπότες και κοτσίδα στις Πρέσπες συνοδός του Αγίου Φωτός με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Αυτά έχει η εξουσία.

Αντε, Καλή Ανάσταση

02/04/2010

Στους Αγίους Τόπους σήμερα

Την ίσως σφοδρότερη αεροπορική επιδρομή από τη λήξη της περσινής επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός. Ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβάρδισαν τουλάχιστον επτά στόχους στη Γάζα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 3 παιδιά. Σήμερα, το Ισραήλ απείλησε τη Χαμάς ότι θα εξαπολύσει νέα εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων αν δεν σταματήσει η ρίψη ρουκετών κατά των εδαφών του.(απόσπασμα απο το tvxs)

Ισως η 1977η επέτειος της Ταφής του Κυρίου (αν υπολογίζω σωστά) και αληθινές ταφές παιδιών σήμερα εκεί πέρα. Πότε επιτέλους θα σταματήσει το μακελειό? Η απόλυτη ξεφτίλα και υποκρισία της διεθνούς διπλωματίας.

Κατά τα άλλα ........Καλή Ανάσταση!!!

01/04/2010

Φιλάργυρος ή επαναστάτης?

Ποτέ δεν με έπεισε η γραφή ότι ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό για τα τριάκοντα αργύρια.

Πιο πειστική μου φαίνεται η ερμηνεία της λάθος επαναστατικής τακτικής όπου τα ωσαννά αντί να γίνουν εξέγερση του πλήθους έγιναν, με την βοήθεια των αρχιερέων (δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι τότε) σε άρον άρον σταύρωσον αυτόν. Και φυσικά ως μη χοντρόπετσος, πλήρωσε για το λάθος του.

Πίσω στην Αθήνα, με τον κόσμο να κινείται μεταξύ αλαφιάσματος, οργής για την παρούσα κατάσταση, φόβου για το μέλλον και....ζαμανφουτισμού που τον προκαλεί είτε ή άγνοια είτε το πλήρες "ότι βρέξει ας κατεβάσει".

Γυρίζοντας από τα Εξάρχεια στα Πατήσια άκουσα ένα πολύ δυνατό κρότο πολύ πολύ κοντά μου, από κει που μόλις είχα περάσει. Κόσμος βγήκε τρέχοντας από μαγαζιά και σπίτια και η ερώτηση δεν ήταν το αναμενόμενο φυσιολογικά «τι έγινε?» αλλά «που έπεσε?» που δείχνει τη σιγουριά για γκαζάκι ή ότι άλλο σκάει και το ερώτημα ήταν το που έσκασε. Κατι σαν πολύ φαινόμενο ρουτίνας μου φάνηκε. Και ίσως έτσι να είναι αφού σκάνε τόσα κάθε μέρα που δεν περνάνε ούτε στα ψιλά.

Πριν λίγο καιρό ένα κορίτσι μετανάστρια που έφυγε για να γλυτώσει από τους Ταλιμπάν της χώρας της έχασε το φως και τον αδελφό της από τους..... επαναστατικούς σχεδιασμούς κάποιων ανεύθυνων.
Τα ΜΜΕ συντηρούν το θέμα για ευνόητους λόγους (να δείτε πόσα παιδάκια θα σκοτωθούν στους δρόμους κατα την έξοδο και θα περάσουν στη μούγκα) και οι αρχές θα ήθελαν να είναι από πίσω μια συγκεκριμένη οργάνωση και όχι κάποια άλλη.

Όμως δεν είδα να αναλαμβάνει πειστικά κάποιος ακροδεξιός ή ακροαριστερός σχηματισμός την ευθύνη και φυσικά το ...πολιτικό κόστος. Τα τυφλά χτυπήματα είναι δείγματα μη σεβασμού στον άνθρωπο και αυτοί που θέλουν να λέγονται τιμητές ενός πιο ανθρώπινου συστήματος δεν δικαιούνται να αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή. Και αν ζητήσουν συγγνώμη για το κορίτσι θα ζητήσουν και για το επόμενο και μεθεπόμενο ακούσιο θύμα? Εκτός αν λογίζονται ως αναγκαία θύματα για το καλό των υπόλοιπων. Ας αναλάβουν τότε και την ευθύνη και το κόστος να μας το πουν κατάμουτρα.

Τελικά ο Ιούδας σκεφτόταν ανθρώπινα.