Οι Financial Times το βρήκανε! Οι οικονομικο-πολιτικές ολιγαρχίες και οικογένειες κατέστρεψαν όχι μόνο την οικονομία αλλά και την κοινωνία στην Ελλάδα. Και γω που νόμιζα ότι ήταν οι εξωγήινοι, τι να κάνω τώρα?
Η κυβέρνηση Παπαδήμου σηματοδοτεί την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού σκηνικού . Σηματοδοτεί και μια νέα δυναμική στην κοινωνία . Της συναίνεσης από τη μια (των εχόντων) και της ταξικοποίησης των μη εχόντων.
Μια εποχή πολιτικά πιο ειλικρινή , ελπίζω. Όχι από πλευράς κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάθε άλλο ! Οι οιωνοί μόνο καλοί δεν είναι . Εννοώ πιο τίμιες πολιτικές συμπεριφορές από τα κόμματα και τους πολίτες. Πρώτο και κύριον η άρχουσα οικονομική τάξη αποφάσισε να απαλλαγεί από τα τριτοκοσμικά καραγκιοζιλίκια των μαθητεύομενων πολιτικών και λαμογίων και επιλέγει για πολιτικό μάνατζερ κάποιον που ξέρει τον καπιταλισμό από τα μέσα.
Στη συνέχεια και όπως θα σφίγγουν οι κ...θα δούμε πολλούς βερεσέ επαναστάτες του κρατικού κορβανά να δηλώνουν δεξιοί ( έ, όχι να χάσουμε και τις καταθέσεις μας) και πολλούς μέχρι τώρα φουκαροδεξιούς να γίνονται επαναστάτες. Το ξεβόλεμα και η κατάργηση της προσδοκίας του βολέματος στον κρατικό κορβανά θα οδηγήσει πολλά στρώματα στη ταξικοποίηση. Αν αυτή θα οδηγηθεί προς την αδιαφορία ως προς το γίγνεσθαι και περιστασιακά λούμπεν συμπεριφορές ή μετατραπεί σε τεκμηριωμένη συγκρουσιακή δυναμική θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες αλλά κύρια από τις στρατηγικές των πολιτικών εκφραστών των κοινωνικών συμφερόντων και τάξεων.
Τολμώ (ακόμα) μια πρόβλεψη. Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν πέσει από κοινωνική έκρηξη ή από κανα οικονομικό ευρωμπάχαλο τότε θα είναι μακροβιότερη απ’ότι προοιωνίζεται. Αν κάνει μια στοιχειωδώς έξυπνη πολιτική με στροφή προς την κοινωνία ( ναι, είναι δυνατόν αυτό και μέσα στο Μνημόνιο) τότε ακόμα και μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχουν πλειοψηφίες να την ρίξουνε και να την αντικαταστήσουνε. Οχτώ κόμματα θα έχει η νέα Βουλή . Κανένα από αυτά κοντά στην αυτοδυναμία , ούτε με συμμαχίες. Για φανταστείτε λίγο τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών και γιατί νομίζετε ότι δεν την ήθελαν τα δυο μεγάλα κόμματα? Και γιατί ο Σαμαράς δεν ήθελε κοινοβουλευτικούς του στη κυβέρνηση? Αυτοί που καθοδηγούν τα πράγματα ξέρουν.
Κράτος α λα Βέλγα. Όπου έχουν υπηρεσιακή και μεταβατική κυβέρνηση κοντά δυό χρόνια γιατί απλούστατα βολεύει τους πάντες να μην υπάρχει κανονική κυβέρνηση.
ΥΓ Για τις προοπτικές κοινωνικών εκρήξεων και οικονμικού ευρωμπαχάλου στο επόμενο
No comments:
Post a Comment