18/07/2007

Κοινωνικός έλεγχος στα καμένα; οι αεροφωτογραφίες στα μπλογκς

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και πολλά τα χοντρά και μικρά συμφέροντα πάνω στα αποκαίδια της Πάρνηθας και του Υμηττού πρέπει να αναλάβουμε ως πολίτες και ως κοινωνία τον έλεγχο της πορείας αποκατάστασης τους. Πέρα από τις όποιες θεσμικές ρυθμίσεις προτείνει η πολιτεία και οι φορείς της (κυβέρνηση, κόμματα και τοπικές αρχές) χρειαζόμαστε αποδείξεις των αγαθών τους προθέσεων. Ας μας αφήσουν να ξέρουμε τι γίνεται στα καμένα χωρίς να αναγκαζόμαστε να κάνουμε περιπολίες και αυτοψίες για τα επόμενα 15 χρόνια (πράγμα ανέφικτο). Ας μας δώσουν την ευκαιρία και τα μέσα να παρέμβουμε αν χρειαστεί. Επαναφέρω την προτασή μου να μπουν σε ενα site, με ευθύνη του Δημοσίου,οι αεροφωτογραφίες της καμένης έκτασης της Πάρνηθας και του Υμηττού με ψηφιακή επεξεργασία όπως στο My Earth του Google.
Κάθε χρόνο να δημοσιεύονται νέες αεροφωτογραφίες του ίδιου τύπου της ίδιας ακριβώς έκτασης για να μπορούμε να βλέπουμε εύκολα χωρίς ειδικές γνώσεις αν γίνονται καταπατήσεις και οικοπεδοποιήσεις.
Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Οίκου της Καθημερινής και βοηθάει προς την κατεύθυνση. Όμως το κόστος είναι σχετικά μεγάλο για ιδιώτη και δεν μπορεί να εγγυηθεί την συνέχιση του έργου για τόσα χρόνια. Επιπλέον άλλο νομικό και πολιτικό βάρος έχει η δημοσίευση με ευθύνη του Δημοσίου.
Στο κάτω κάτω της γραφής είναι και δείκτης του πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψη τους τις εξαγγελίες τους για αποκατάσταση αλλά και περι συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι επίσης τιμή και ένδειξη εμπιστοσύνης στο ενεργό και κατα κύριο λόγο νεανικό τμήμα της κοινωνίας των πολιτών, τους μπλόγκερς, που έδειξαν και την ευαισθησία , τη μαχητικότητά και τη δημιουργικότητά τους τις θλιβερές μέρες που περάσαμε και περνάμε αλλά που δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Ένα τέτοιο site θα το κάνουμε shortcut στο desktop.

5 comments:

Anonymous said...

Νομίζω ότι το θέμα της παρακολούθησης το έχουν αναλάβει διάφοροι φορείς που ξεκινούν από τον Σκαι και την Καθημερινή και περνούν στην πρωτοβουλία Αναδάσωση κλπ. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα δείξουμε όλοι πόσο αποφασισμένοι είμαστε να νοιαστούμε. Θελω επίσης να ελπίζω ότι αυτό το τραγικό γεγονός θα γίνει η αφορμή για να επιδείξουμε ανάλογο ενδιαφέρον και για δεκάδες άλλα μικρά, καθημερινά θέματα που υποβαθμίζουν τη ζωή μας.Και όσοι θέλουν, ας ακολουθήσουν. Δεν μπορεί, μπροσταρηδες πάντα υπήρχαν στην ιστορία, γιατί όχι και τώρα
Ευχαριστω
Ρίτσα Μασούρα

Chris said...

@Ρίτσα
Μπράβο σε όλους όσους έχουν πάρει πρωτοβουλίες αρκεί να μην τις ξεχάσουμε γιατί το διάστημα είνα μεγάλο μέχρι να ξαναγίνει δάσος.
Η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα είναι ακόμα στα σπάργανα όσο αφορά την οργάνωσή της . Δεν ξέρω αν το φθινόπωρο δεν ξεχάσουμε τις φωτιές για να ασχοληθούμε με τις πλημμύρες.
Όσο περισσότεροι ασχολούνται και όσο περισσότερη διαφάνεια υπάρχει τόσο το καλύτερο. Κάποιος θα μείνει στο τέλος
Κοινωνικός έλεγχος λοιπόν και αν αυτοί που κυβερνάνε και κυβερνούσαν είχαν καθαρές προθέσεις θα τον είχαν θεσμοθετήσει. Δεν θα άφηναν κάθε δασάρχη ή πολεοδόμο ή δήμαρχο να κάνει τα τοπικά ρουσφέτια του και ρουσφέτια τους

Oneiros said...

Χαίρομαι για την ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ και των ΜΚΟ, αλλά δεν επαρκούν, και σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις της πολιτείας.
Σαν πολίτης και φορολογούμενος, *απαιτώ* από το κράτος να αναδιαρθρώσει όλο το μηχανισμό απόκρισης και διαχείρισης πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων. Είναι επιτακτική η ολοκλήρωση του δασολογίου και η δημιουργία ενός site με αεροφωτογραφίες και δορυφορικές απεικονίσεις απ' *όλα* τα καμένα, κι όχι μόνο τα φετινά (με ακριβείς συντεταγμένες, εννοείται).
Θα παρακαλέσω να μην εμμένουμε μόνο στις τοπικές συμφορές, τα καμένα δάση σε όλη τη χώρα είναι κρίμα και απώλεια όλων μας.

Chris said...

@oneiros
Συμφωνώ και επαυξάνω! Η κοινωνία των πολιτών δεν υποκαθιστά τον κοινωνικό ρόλο του κράτους αλλά τον συμπληρώνει. Όσο για τις καμένες εκτάσεις της χώρας όλης περιμένεις να μην συφωνήσω? Απλά η Πάρνηθα και ο Υμηττός άγγιξαν (και φόβησαν) ένα πολύ μεγάλο τμήμα ανθρώπων που είτε έχει αποχαυνωθεί είτε εθιστεί στη μιζέρια του λεκανοπέδιου

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.