16/12/2009

Κοινωνικός έλεγχος ενάντια στη διαφθορά.

Υπόθεση εθνικής σημασίας χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου την αντιμετώπιση της διαφθοράς και πρόσθεσε: «Ισχύουν γι΄ αυτό στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις μου, ότι κάθε υπόθεση που έπληξε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος θα διερευνηθεί μέχρι τέλους, για να μπορέσουμε χωρίς σκιές να αλλάξουμε σελίδα στον δημόσιο βίο».

O Α. Σαμαράς δήλωσε ότι ξεκινά κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς.

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι η διαφθορά που έφερε την οικονομική κρίση (που είναι σωστό αλλά συνδέεται άμεσα με τα αδιαφανή συμφέροντα που έφεραν τη χώρα εκεί που την έφεραν)

Εύγε σε όλους. Ότι προτάθηκε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιτροπές για σκάνδαλα Σίμενς. Βατοπέδι, Ράμπο για το οικονομικό έγκλημα, ουσιαστικό πόθεν έσχες, φοροδιαφυγή, έλεγχος πολεοδομιών,κλπ. να πάνε επιτέλους κάποιοι πολιτικοί φυλακή. Έτσι θα γραφτεί ιστορία απο τον Παπανδρέου. Ο πρώτος στην ιστορία που έστειλε φυλακή τα μεγάλα ψάρια και όχι τα ψαράκια.

Όμως θα μπορούσαν τα μέτρα να είναι πιο τολμηρά. Να μπει ουσιαστικός λογιστικός έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων από ορκωτούς λογιστές. Χέρι στους μαφιόζους και το μαύρο χρήμα που δημιουργεί τις φούσκες. Αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης για να βρίσκουμε το δίκιο μας όταν καταγγέλουμε.

Τέλος πάντων ας γίνουν μόνον αυτά που εξαγγέλθηκαν και βλέπουμε.

Το ερώτημα είναι βέβαια ποιός θα κρεμάσει το κουδούνι στον γάτο που λέει και η παλιά ιστορία με τα ποντίκια. Με ποιούς θα επιβάλλει τους ελέγχους και πως θα διασφαλιστεί ότι ο ελέγχων δε θα τα βρεί με τον ελεγχόμενο στη βάση του αμοιβαίου ατομικού ή πολιτικού συμφέροντος?

Να ανοίξει η πόρτα του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής λαικών "ενόρκων" στις επιτροπές της Βουλής, στις προμήθειες, στην πολεοδομία και οπουδήποτε υπάρχει συναλλαγή. Δεν γίνεται πουθενά αλλού αυτό σήμερα? Ισως! Αλλά πουθενά αλλού δεν υπάρχει χώρα του σκληρού καπιταλιστικού πυρήνα με τριτοκοσμικούς θεσμούς διαφάνειας και ελέγχου. Ακούγεται πολύ "αριστερό" στους Ευρωπαίους εταίρους μας? Λίγο τους κόφτει αρκεί να δείξουμε ότι λέμε έλεγχο και διαφάνεια και το εννοούμε.

Και μια ερώτηση. Ξέρει κανείς πότε και που θα δημοσιευτούν τα περιουσιακά στοιχεία αυτών που ανέλαβαν κυβερνητικά πόστα και των οικογενειών τους όπως εξαγγέλθηκε? Να μας πούνε επίσης και με ποιές εταιρείες μελετών, κατασκευαστών, συμβούλων και ΜΜΕ έχουν ή είχαν δοσοληψίες.

Το μπλογκ δε θα κουραστεί να το επαναλαμβάνει. Αν δεν ενεργοποιηθεί η κοινωνία που κοιμάται δεν θα πάμε και πολύ μακριά.

2 comments:

Babis said...

Η κοινωνία που κοιμάται ή που βολεύεται?

Chris said...

Το μεγάλο κομμάτι βολεύεται ακόμα και αυτό που βολεύεται να λέει ότι ....δε βολεύεται. Η λούφα είναι γλυκιά.

Όμως υπάρχει και ένα εν δυνάμει μάχιμο κομμάτι που ψάχνει να πιαστεί από κάπου. Το κομμάτι αυτό δεν είναι απαραίτητα και το πιο φωνακλάδικο.