12/02/2011

Νύχτες μαγικές, θεραπευτικές


Κάθε Πέμπτη ή  σχεδόν κάθε Πέμπτη γιατί καμμιά φορά γίνεται   Παρασκευή ή Σαββατο (ή και όλες  τις μέρες  σπανιιότερα)
Σίγουρα όμως μια φορά τη βδομάδα. Η ομάδα,  μεταβλητής γεωμετρίας,  μπαίνει σε θεραπεία  μέσω  της λειτουργίας.  Με την κλασσική ετυμολογία του όρου.  Δημόσιο έργο προς τον λαό ή τον Θεό. Καμιά σχέση με το γαλλικό fonction (έξω από δω επαγγελματίες, ψώνια και κομπορρήμονες)
Θα ανοίξω την πόρτα της ταβέρνας και θα τους βρω πάντα στην πιο ζεστή της  γωνιά. Δεν έχει σημασία αν η ταβέρνα είναι κυριλάτη ή λούμπεν, αν χιονίζει η αν κάνει ζέστη. Πως τυχαίνει και πιάνουν, πάντα,  την πιο ζεστή  γωνιά? 
Με το πρώτο ποτήρι αρχίζεις να αισθάνεσαι  τον ερχομό της θαλπωρής του αμνιακού υγρού που πρώτο σε προστάτεψε στον κόσμο τούτον. Με το δεύτερο έρχεται το «οίνος θερμαίνειν  καρδίαν» και με το τρίτο πιάνεις τη διασύνδεση.
Τα όργανα βγαίνουν, κουρδίζονται.  Τα λαρύγγια υγραίνονται και τα δάχτυλα ξεμουδιάζουν.
Η ομαδική θεραπεία αρχίζει.  Το μυαλό εστιάζεται στις νότες και τα σύμβολα. Ξεγελιέται η λογική και πηγαίνει  για ύπνο. Αφήνει , έτσι ,  την ψυχή να ανοίξει  τιςι βαλβίδες επικοινωνίας των συστατικών της ανθρώπινής μας υπόστασης.  Να γίνει το  συναίσθημα «καλή»  βιολογία  με γέλιο, τραγούδι, δάκρυ ή ακόμα και σιωπηλός αναλογισμός του εφήμερου. Να μη μείνει μέσα μας και σκουλικιάσει και γίνει «κακή» βιολογία με αρρώστια, κατάθλίψη και  φλόγα  ματαιοδοξίας.
Χωρίς σειρά , χωρίς πρόγραμμα.  Ούτε μαέστρο (και τι έγινε που μου ξέφυγε το Σι μπεμόλ,  ρε Φάνη?) Αναρχικά! ΜαΪστρος μυρωδάτος , ανατολίτης, ναι. Οίστρος ναι . Μαέστρος όχι.
Και ο πάσα ένας βγάζει  με τα  τραγούδια που  επιλέγει, με το πως και τι χορεύει,  το «πάθος»  του.  Γιατί όλοι έχουμε απο δαύτο, άλλος λίγο, άλλος πολύ . Δεν θες πολύ να τον καταλάβεις,  αν σ’ αφήσει και αφεθεί.
Λειτουργώντας μουσικά , μυσταγωγίας απαύγασμα, τελετουργίας σεμνότητα.
Λιτανεία να  πάρει ο Λεβάντες  μακριά  τη χωματίλα της καθημερινότητας μας. Να μας φέρει, Αυτοκράτειρα Θεοδώρα,  τα ψηφιδωτά βυζαντινά σου μάτια, με πεταστές και κεντήματα, σε ήχο πλάγιο δεύτερο για την αρχή του Τριώδιου.

1 comment:

atakis said...

Και με αυτό τον τρόπο να ξεκουράζουμε την ψυχή μας και να την θεραπεύουμε από τη μνημονιοκαταθλιπτική πραγματικότητα των ημερών. Τελικά οι πιο επικοδομητικές συζητήσεις γίνονται με νότες!