01/11/2007

Εκεί που η τέχνη συναντά τη φύση



Το δείπνο που παρέθεσε το Υπουργείο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Βιένη ήταν εντυπωσιακό! Μετά το κλείσιμο για το κοινό το γεύμα σερβιρίστηκε στο cafe Nautilus κάτω από τον δειπλό τρούλο αναγεννησιακου ρυθμού εκείνον που βλέπεις τον ένα μέσα από τον άλλο όταν κοιτάζεις από κάτω. Όσοι έχουν πάει ξέρουν τι εννοώ. Μετά το φαγητό ακολούθησε ξενάγηση από τον διευθυντή του μουσείου,έναν πανέξυπνο,καλλιεργημένο άνθρωπο με υψηλή αίσθηση χιούμορ, μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα. Μελαγχόλησα λίγο μέσα στην αίθουσα του Δαρβίνου όταν σκέφτηκα ότι το αυτονόητο για την επιστήμη είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση εκτός από την εκκλησία και από ορισμένους κύκλους στην Αμερική που κυβερνάνε τις τύχες μας. Ευχάριστη έκπληξη η μπροσούρα του μουσείου σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά.
Η συλλογή του μουσείου διαθέτει ιστορία άνω των 250 χρόνων και περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 20 εκατομμύρια αντικείμενα. Ιδρύθηκε το 1748 από τον Φραγκίσκο Στέφανο της Λωραίνης, τον σύζυγο της Μαρίας Θηρεσίας και η συλλογές του ξεκινάνε από τα πρώτα ίχνη ζωής μέχρι σημερινά ζωντανά δείγματα της βιολογικής ποικιλότητας σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Περιλαμβάνει την Αφροδίτη του Βίλλεντορφ, τους πολίτιμους λίθους της Μαρίας Θηρεσίας και τεράστιους σκελετούς δεινοσαύρων. Από τη στέγη του είχαμε μια πανοραμική θέα του φωταγωγημένου κέντρου της Βιένης.

2 comments:

ritsmas said...

Τι ομορφη εικονα και πληροφορία μας έδωσες καλό μου! Στη Βιέννη ,λοιπον, που τα Χριστουγενναν θυμίζει πλατεία Συντάγματος, φαντάζομαι.
Τελικά ( αναφορά στον Δαρβίνο) ποτέ τα αυτονόητα δεν ειναι αυτονόητα. Θέλουν δουλειά για να φτάσουν σ αυτό το σημείο και νομίζω ότι γι αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η απουσία της κοινής λογικής.
Οχι, δεν εχω πάει και πολύ θαθελα να βρεθώ στο συγκεκριμένο Μουσείο.
ριτς

Chris said...

Σου εύχομαι να πας και γρήγορα! Πρόσεξε όμως τους γλυκούς πειρασμούς στα καφέ και τις ζελατερίες. Έχουν σουξέ οι άτιμοι στα γλυκά και δεν μπορείς να αντισταθείς.