18/07/2007

Κοινωνικός έλεγχος στα καμένα; οι αεροφωτογραφίες στα μπλογκς

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και πολλά τα χοντρά και μικρά συμφέροντα πάνω στα αποκαίδια της Πάρνηθας και του Υμηττού πρέπει να αναλάβουμε ως πολίτες και ως κοινωνία τον έλεγχο της πορείας αποκατάστασης τους. Πέρα από τις όποιες θεσμικές ρυθμίσεις προτείνει η πολιτεία και οι φορείς της (κυβέρνηση, κόμματα και τοπικές αρχές) χρειαζόμαστε αποδείξεις των αγαθών τους προθέσεων. Ας μας αφήσουν να ξέρουμε τι γίνεται στα καμένα χωρίς να αναγκαζόμαστε να κάνουμε περιπολίες και αυτοψίες για τα επόμενα 15 χρόνια (πράγμα ανέφικτο). Ας μας δώσουν την ευκαιρία και τα μέσα να παρέμβουμε αν χρειαστεί. Επαναφέρω την προτασή μου να μπουν σε ενα site, με ευθύνη του Δημοσίου,οι αεροφωτογραφίες της καμένης έκτασης της Πάρνηθας και του Υμηττού με ψηφιακή επεξεργασία όπως στο My Earth του Google.
Κάθε χρόνο να δημοσιεύονται νέες αεροφωτογραφίες του ίδιου τύπου της ίδιας ακριβώς έκτασης για να μπορούμε να βλέπουμε εύκολα χωρίς ειδικές γνώσεις αν γίνονται καταπατήσεις και οικοπεδοποιήσεις.
Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Οίκου της Καθημερινής και βοηθάει προς την κατεύθυνση. Όμως το κόστος είναι σχετικά μεγάλο για ιδιώτη και δεν μπορεί να εγγυηθεί την συνέχιση του έργου για τόσα χρόνια. Επιπλέον άλλο νομικό και πολιτικό βάρος έχει η δημοσίευση με ευθύνη του Δημοσίου.
Στο κάτω κάτω της γραφής είναι και δείκτης του πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψη τους τις εξαγγελίες τους για αποκατάσταση αλλά και περι συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι επίσης τιμή και ένδειξη εμπιστοσύνης στο ενεργό και κατα κύριο λόγο νεανικό τμήμα της κοινωνίας των πολιτών, τους μπλόγκερς, που έδειξαν και την ευαισθησία , τη μαχητικότητά και τη δημιουργικότητά τους τις θλιβερές μέρες που περάσαμε και περνάμε αλλά που δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Ένα τέτοιο site θα το κάνουμε shortcut στο desktop.

16/07/2007

Women in Film

Είναι η ίδια σύλληψη όπως στο "Women in Art" αλλά πιο κοντά μας γιατί με κάποιες από τις γυναίκες αυτές μεγαλώσαμε, τις θαυμάσαμε και τις αγαπήσαμε. Αξίζει τον κόπο να το δούμε. Πρόσεξα ότι οι εικόνες αλλάζουν με κέντρο , τι άλλο, τα μάτια!

09/07/2007

ΟΙ ψηφιακές αεροφωτογραφίες της Πάρνηθας στο κοινό

Ψάχνω στο Google για αεροφωτογραφίες ή δορυφορικές εικόνες της καμένης (και καημένης) Πάρνηθας και δεν μπορώ να βρω. (αν κάποιος ξέρει ας με βοηθήσει).
Προτείνω να μπουν σε ενα site, με ευθύνη του Δημοσίου,οι αεροφωτογραφίες της καμένης έκτασης της Πάρνηθας με ψηφιακή επεξεργασία όπως στο My Earth του Google.
Κάθε χρόνο να δημοσιεύονται νέες φωτογραφίες του ίδιου τύπου της ίδιας ακριβώς έκτασης για να μπορούμε να βλέπουμε εύκολα χωρίς ειδικές γνώσεις αν γίνονται καταπατήσεις και οικοποδοποιήσεις. Αυτό να κρατήσει 15 χρόνια τουλάχιστο. Δε χρειάζεται να πούμε ότι η μπλογκόσφαιρα θα δώσει τη μέγιστη προσοχή και δημοσιότητα στο site ώστε να μη ξεχαστεί.
Είναι μια προσφορά σε όλους όσους ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν μέσα από τα μπλογκς τις δραματικές εκείνες μέρες.
Είναι και ένα τεκμήριο για το πόσο σοβαρές είναι οι υποσχέσεις των διαφόρων ανευθυνο-υπεύθυνων ότι τα καμένα δεν θα γίνουν οικόπεδα. Προφανώς δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη γιατί καλά τα μέτρα αλλά στη εφαρμογή τους στραβώνουν όλα.
Και μη μας πουν ότι δε γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

03/07/2007

Brussels press corps in action...

Δύσκολο πράμα το περίμενε ας είσαι και δημοσιογράφος

Mε φαντασία και χιούμορ; Σεξ για την Ευρώπη

Όσοι νόμιζαν μέχρι τώρα ότι η Ευρωπαική Ένωση δεν είχε ούτε φαντασία ούτε χιούμορ κάνανε λάθος. Ας δουν αυτό το βιντεάκι του EUTube sto YouTube κάνοντας κλικ εδώ