21/01/2008

Ερωτήματα για τη δημοσιογραφία και τον τυπο

Με αυτά που συμβαίνουν δεν έχω καμιά διάθεση να γράψω. Τι να πεις άλλωστε? Ολοι μιλάνε για όλα και κάθε πιθανή και απίθανη σκέψη ή σενάριο έχει ακουστεί. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και δεν έχω όρεξη να ασχοληθώ παρά μόνο με την κωμική πλευρά της υπόθεσης για να μην πέσω σε κατάθλιψη. Απόψε κάνω μια εξαίρεση

Η υποθεση Ζαχόπουλου δεν είναι ούτε ροζ μόνο, ούτε η διαμάχη Θέμου-Μάκη, ούτε η δημοσιογραφική της ουρά είναι και η σημαντικότερη. Η υπόθεση είναι όχι μόνο πολιτική αλλά αναδεικνύει,όπως έχω ξαναγράψει, την κοινωνική μας εικόνα με το ποιο τμήμα της κοινωνίας καθορίζει και επιβάλλει τα κοινωνικά, οικονομικά, ιδεολογικά, πολιτιστικά και αισθητικά πρότυπα στην Ελλάδα.

Ερωτήματα όμως μου δημιουργούνται ακούγοντας τους δημοσιογράφους να μιλάνε για το πόσο καλός είναι ο κλάδος τους αφού μόνον λίγοι είναι αυτοί που είναι στα διαπλεκόμενα κόλπα ενώ οι περισσότεροι είναι τίμιοι εργαζόμενοι. Διαχωρίζουν δε τους δημοσιογράφους από τους ιδιοκτήτες εφημερίδων και καναλιών.

Ας πούμε ότι έτσι είναι αν και τα ίδια μας λένε και όλοι οι άλλοι κλάδοι όταν πιάνονται στα πράσα. Λίγοι είναι οι γιατροί που πέρνουν φακελάκια, εξαίρεση οι παπάδες που ασεβούν, απομονωμένοι οι πολιτικοί που είναι διεφθαρμένοι, μειοψηφία οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και πάει λέγοντας.

Έλα όμως που ο κάθε κλάδος χαρακτηρίζεται από το ήθος των λίγων που , κατά σύμπτωση, είναι και οι πιο επιφανείς και αναγνωρίσιμοι. Αν δεν είναι οι λίγοι διαπλεκόμενοι που καθορίζουν το ήθος της δημοσιογραφίας τότε γιατί είναι και οι πιο καλοπληρωμένοι σε κανάλια,εφημερίδες και σχολές δημοσιογραφίας? Και πως είναι δυνατόν να είσαι μεγαλοστέλεχος (όχι ένας απλός συντάκτης) σε μια επιχείρηση όπως μια εφημερίδα, και να μην κάνεις την πολιτική του ιδιοκτήτη της? Που είναι τα όρια μεταξύ δημοσιογράφου,μάνατζερ και ιδιοκτήτη?

Μιλώντας για ιδιοκτήτες, αφού όλες σχεδόν οι εφημερίδες είναι παθητικές στα οικονομικά τότε γιατί παραμένουν στην αγορά και φυτρώνουν όλο και περισσότερες σε μια χώρα όπου τα έντυπα είναι πιο πολλά από τους αναγνώστες? Αλτρουισμός για την ενημέρωσή μας?

Είμαι σίγουρος ότι τόσο οι δημοσιογράφοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα όσο και η πολιτεία ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει για να ξεκαθαρίσει το τοπίο (άδειες λειτουργίας καναλιών, κώδικες δεοντολογίας, νομοθετικές ρυθμίσεις, διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα, κλπ) αλλά δεν το κάνουν Γιατί? Συμφωνία συνενοχής? Αν όχι, ιδού η Ρόδος. Ας προτείνουν κάποια σοβαρά μέτρα. Έτσι για να αναθαρρύσουμε και να πάρουμε μια ανάσα γιατί κοντεύουμε να σκάσουμε. Διαφορετικά παραμένουν μέρος του προβλήματος

3 comments:

Anonymous said...

Τι να πεις...
πραγματικά πιστεύω ότι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο η κατάσταση στην ελλάδα που δεν υπάρχει περιθώριο όχι μόνο αυτοκάθαρσης... αλλά έστω και υποδειγματικής τιμωρίας...

Απορών και Εξιστάμενος said...

Σε χάσαμε... δύο ολόκληροι μήνες...

Απορών και Εξιστάμενος said...

Το είδα ότι "ξαναμπήκες"...
Ελπιζω όλα να είναι καλά...