08/10/2008

Γιατί να τους ξαναπληρώσουμε?

Αφού μας τα ζάλιζαν επί χρόνια περί σταθερών μακρο-οικονομικών μεγεθών, περί αοράτου χειρός της αγοράς, αυτό-ρυθμίσεων (τρομάρα μας), κατανομής πλούτου μέσω της αγοράς, ότι η παγκοσμιοποίηση δε σηκώνει κανόνες και λοιπών κακοχωνεμένων οικονομικών θεωριών τα παιδιά, τα εγγόνια, οι θείοι, οι γαμπροί και οι κουμπάροι των …. Chicago boys που μας ήθρθαν στην Ευρώπη για να μας πουν πως θα πάμε μπροστά, προχωράνε σε εθνικοποιήσεις τραπεζών (σε πρώτη φάση και βλέπουμε)

Του σχεδίου εθνικοποίησης των τραπεζών υπεραμύνθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν. «Μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης μιας τράπεζας, δεν θα απέκλεια ουδεμία μέθοδο, όσο αντισυμβατική και αν είναι, ακόμη και την εθνικοποίηση, αν αποτελούσε λύση για την αποτροπή της κατάρρευσης» δήλωσε. Δε μας τα έλεγες αυτά νωρίτερα δικέ μου όταν βουλιάζανε δημόσιες εταιρίες μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.
Ή μήπως πρέπει να τις πουλήσουμε να καταρρεύσουν και ύστερα να τις σώσουμε?
Και τόσα χρόνια που κάποιοι έκαναν τρελές κονόμες? Πόσα δις κέρδη είχαν οι Τράπεζες ετησίως θυμάστε? Και στην Ελλάδα και παντού. Ποιος τα καρπώθηκε αυτά? Και τώρα για να μην χάσει κάποιος τις μικρο-καταθέσεις του πρέπει να πληρώσει από τους φόρους του για να τις σώσει? Τα κέρδη ιδιωτικά και η χασούρα κοινωνική?

Και μια παράπλευρη ερώτηση. Τώρα που οι άλλοι άρχισαν να εθνικοποιούν εμείς θα πουλήσουμε την Ολυμπιακή ?

No comments: