28/11/2010

Διεκδικώντας χώρο από το τυχαίο

Πόσο τυχαίο είναι το τυχαίο? Σύμφωνα με τη θεωρία των μη γραμμικών συστημάτων ή θεωρία του χάους τίποτα δεν είναι τυχαίο. ΄Ολα έχουν κάποιο νόημα, κάποιο μήνυμα , μια σημασία, ένα δεσμό που απλά δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ή να ερμηνεύσουμε(φαινόμενο του πετάγματος της πεταλούδας) .
Γιατί μου συνέβη αυτή η αναποδιά αυτή τη στιγμή? ΄Ενα ατύχημα θα είχε αποφευχθεί αν είχα φύγει λίγο αργότερα από το σπίτι? Γιατί αρρώστησα? Γιατί βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος στη ζωή μου μια συγκεκριμένη στιγμή? Γιατί έκανα σχέση ή παντρεύτηκα με αυτή τη γυναίκα ή αυτόν τον άνδρα εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο?
Είναι άραγε τυχαία όλα αυτά ή συγκλίνουσες πορείες μιας αναγκαιότητας που προδιαγράφεται από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες που δεν είμαστε ικανοί (ακόμα) να τους κατανοήσουμε ? Η προσπάθεια ερμηνείας και κατανόησης «τυχαίων» γεγονότων και σχέσεων οδηγεί στην αυτογνωσία ( δες τους φίλους σου για να.... σου πεις ποιος είσαι!)

Στην αρχή της ανθρωπότητας ακόμα και το πιο σύνηθες σήμερα φυσικό φαινόμενο αποδιδόταν στα τυχαία κακά πνεύματα, τον Θεό, τη μοίρα..... που η διαθεσή τους ήταν ένα τυχαίο γεγονός μια μεταφυσική εξήγηση. Αργότερα τυχαίο ήταν η αρρώστια, η ξηρασία, η βροχή, η γέννηση ο θάνατος και ένα πλήθος άλλων πραγμάτων.
Σήμερα γνωρίζουμε την δομή του ατόμου , τον ρόλο του γονιδιόματος, τη δημιουργία ζωής από ανόργανη ύλη και την εξέλιξη του σύμπαντος ως ταλάντωση του χωροχρόνου. Το τυχαίο ( όπως και η μεσαιωνική αντίληψη περί Θεού) υποχωρεί με την πρόοδο της επιστήμης και της γνώσης ώστε κάποια στιγμή να φτάσει στη σωστή φιλοσοφική και υπαρξιακή του διάσταση και όχι ως (μη) εξήγηση φυσικών και κοινωνικών φαινομένων.

Κατά κάποιους ( θεολόγους αλλά και .... οικολόγους) είναι αυτός ο ίδιος ρασιοναλισμός που μας έφερε τα πάνδεινα στην κοινωνία και τον πλανήτη. Όταν η γνώση πληθυνθεί το τέλος πλησιάζει διακηρύσσουν. Η απώλεια της μαγείας και της «μαγείας» μας έκανε πιο δυστυχείς. Η επιστροφή στο μυστικισμό και τον κρεατιονισμό της νεοσυντηρητικής Αμερικής εξηγεί αυτήν την άποψη .

Ν’ αρχίσουμε λοιπόν να κυνηγάμε μάγισσες, να ψάχνουμε το τσιπάκι του αντίχριστου με το 666 και τις διεθνείς συνομωσίες εις βάρος λαών και ανθρώπων. Ε, όχι λοιπόν. Όλα στο φως. Ναι στη γνώση και στην φυσική ερμηνεία της διάστασης των πραγμάτων, την παιδεία , την επιστήμη χωρίς παρωπίδες.

Ας διεκδικήσουμε χώρο από το τυχαίο.

1 comment:

Γ.Ι.Δ.Α. said...

http://igitha.blogspot.com/