06/11/2011

The messenger

Δεν θα γράψω σήμερα για το πως η Ελλάδα έφτασε στην κρίση. Για την ασυδοσία, την αδιαφάνεια, το ρουσφέτι, τη διαφθορά , τα ψέματα , τη φοροδιαφυγή, την κουτοπονηριά που μας έφεραν εως εδώ τα τελευταία 40 χρόνια . Ούτε για την ανικανότητα πολιτικής διαχείρισης της κρίσης από το ελληνικό πολιτικο οικονομικό σύστημα . Έγραφα γι’ αυτά πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση και θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να αλλάξουν όλες οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής είτε με είτε χωρίς Τρόϊκα .


Δεδομένο είναι επίσης ότι επιστροφή στη δραχμή θα ρημάξει τη χώρα και ιδιαίτερα τα φτωχότερα στρώματα.

Θα γράψω σήμερα για τα λάθη της Ευρώπης τόσο στη δημιουργία όσο και στη διαχείρηση της κρίσης. Τα λάθη δηλαδή των Μερκοζήδων και των προκατόχων τους όπως και των θεσμών της ΕΕ.

Έχουν ανάψει σήμερα τα ευρωπαϊκά έντυπα και ασύρματα ΜΜΕ  γύρω από το, προϋπάρχον της ανακοίνωσης δημοψηφίσματος, θέμα.

Δεν πληρώνουμε τους Έλληνες. Να φύγουν από την ευρωζώνη για να σωθεί το ευρώ. Μια βδομαδα να πάτε διακοπές στη χώρα αυτή, λένε, θα καταλάβετε ότι δεν είναι ευρωπαϊκή.

Ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός και εθνικισμός φουντώνει. Και οι πολιτικοί τους υποδαυλίζουν. Είναι πιο εύκολο να κατηγορείς πρόσωπα και λαούς παρά να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των λαθών σου.

Όμως! Από ευρωπαική σκοπιά η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα. Είναι ο πρώτος αγγελειοφόρος που φέρνει το μήνυμα του προβλήματος.

Γιατί ενώ η Συνθήκη του Μααστριχτ μιλάει για Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) αυτοί έφτιαξαν μόνο το ΝΕ ξεχνώντας το Ο. Αλλά και αυτό ακόμα το ΝΕ ήταν κουτσό. Που ήταν οι μηχανισμοί επιτήρησης και παρακολούθησης των νομισματικών πολιτικών? Που ήταν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων σαν και την σημερινή?

Γιατί αποδυναμώθηκαν, πολιτκά και θεσμικά ,τα όργανα της ΕΕ και πέρασε η εξουσία σε δυο πρωτεύουσες. Η Eurostat δεν είχε  την νομική δυνατότητα, ελέγχου των δημοσιονομικών στατιστικών μιας χώρας. Βασίζεται στα στοιχεία  που της δίνουν τα κράτη μέλη .

Όταν η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση του ελέγχου των εθνικών δημοσιονομικών στατιστικών από τη Eurostat, οι πρώτες που αντέδρασαν ήταν οι Γερμανία και η Γαλλία.

Ήξερe ή όχι η Επιτροπή για το ύψος του χρέους της Ελλαδας πριν τις εκλογές του 2009? Λέγεται ότι υπάρχει επιστολή της Επιτροπής προς τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή που λέει ότι το έλλειμμα δεν είναι 6% όπως αυτός παρουσίαζε  αλλά πάνω από 10,5%, Αν το ήξερε αυτό η Επιτροπή γιατί το κατάπιε? Αν δεν το ήξερε, γιατί ......δεν το ήξερε? Και γιατί δεν φρόντισε να μάθει?

Και έφθασε το πρώτο μήνυμα ότι ο νότος ζορίζεται στα αυτιά των διοικούντων την ΕΕ. Αντί να κάνουν αυτό που έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα, παγιδευμένοι στον δογματικό νεοφιλευθερισμό και τον επαρχιώτικο λουθηρανισμό τους προτείνουν κουτσές λύσεις δημοσιονομικής λιτότητας αντί για λύσεις ανάπτυξης. Too little , too late and too slow .

Παραγνωρίζουν το γεγονός ότι τα μνημόνια δεν απευθύνονται μόνο στις αγορές αλλά και σε λαούς. Αντί να αφήσουν την ΕΚΤ να κάνει αυτό που πρέπει και που κάνει χρόνια η Αμερική επιδίδονται σε ένα κυνήγι καθησυχασμού των αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όλα για το κεφάλαιο και την ανταγωνιστικότητα.

Και έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόϊκα στην Ελλάδα. Ενα τσούρμο μαθητευόμενων μάγων του μονεταρισμού με κακοχωνεμένες θεωρίες αμερικανικής προέλευσης. Δεν πιάνει καν τι τρέχει στη χώρα (παραοικονομία, ανύπαρκτο κράτος, διαβρωμένοι θεσμοί , ανίκανοι πολιτικοί, .....). Στο πόδι φτιάχνει σχέδια και επιβάλει μακροοικονομικούς στόχους λες και απευθύνονταν στο Λουξεμβούργο. Χωρίς να δώσουν την πρέπουσα σημασία στις διαρθρωτικές αλλαγές (τους πήρε ένα χρόνο να το καταλάβουν) και στις τομεακές παρεμβάσεις τεχνικής βοήθειας ( να φτιαχτεί φοροεισπραχτικός μηχανισμός, δικαιοσύνη, .......)

Για τη κρίση δεν φταίνε μόνο οι Έλληνες. Απλά είμαστε οι πιο εύκολοι θύτες και θύματά της συνάμα

Don't shoot the messenger . Shoot the problem , please

No comments: