27/11/2011

Your eurogenous zones

Πριν από 40 περίπου χρόνια κυκλοφορούσε στην Αμερική ένα βιβλίο επανάσταση . Ήταν το  « Your erogenous zones ». Λίγο αργότερα  κυκλοφόρησε σε λογοπαίγνιο « Your erroneous zones ».
Και τα δυο ήσαν βιβλία εκλαϊκευμένης ψυχολογίας και κονσέρβα μαζικής κατανάλωσης,  αυτό που συνηθίσαμε να λέμε ως αμερικανιά.

Αμερικανιές λοιπόν κάνουν πρόσφατα και τα αγγλοσαξωνικά έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας που δείχνουν κομήτες με μορφή ευρώ να καταρρέουν, να έχουν πρωτοσέλιδα τίτλους όπως οικονομικός Αρμαγεδδών  και άλλα άκρως φοβιστικά. Το Φόρεϊν Όφις στέλνει έγγραφο στις αγγλικές πρεσβείες να ετοιμάζονται για πτώση του ευρώ ενώ η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας κάνει το ίδιο προς τις Αγγλικές τράπεζες. Και τα δυο έγγραφα κατά σύμπτωση διαρρέουν όταν σε τέτοιες περιπτώσεις κρατούνται επτασφράγιστα μυστικά. Λες και έγιναν για να διαρρεύσουν . Την ίδια στιγμή φήμες λένε ότι ο Κάμερον που πήγε στο Βερολίνο πρόσφατα συζήτησε και το ενδεχόμενο προσχώρησης της λίρας στο ευρώ!!!! Αν είναι δυνατόν!

Το ότι τα ελληνικά ΜΜΕ αναπαράγουν τον αγγλοσαξωνικό τόνο παρά τον πιο συγκρατημένο κεντρικοευρωπαϊκό μου μοιάζει σαν και αυτούς που πάνε στις κηδείες και για παρηγοριά λένε κάτι ακόμα πιο θλιβερές ιστορίες που έτυχαν σε άλλους για να παρηγορήσουν τους συγγενείς του μακαρίτη γιατί .....υπάρχουν και χειρότερα. Ο μακαρίτης ο ίδιος δεν συμφωνεί, φυσικά.

Σαν κάποιος να ρίχνει λάδι στη φωτιά της παγκόσμιας οικονομίας. Σαν κάποιος να βιάζεται κιόλας να υποτιμηθεί ή να πέσει το ευρώ και μάλιστα γρήγορα. Γιατί , άραγε ?  Θα χάσει λεφτά ή μήπως αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες. Λέω, μήπως αν δεν καταρρεύσει ή δεν υποτιμηθεί το ευρώ (περί αυτού η όλη ιστορία) ετοιμάζεται να καταρρεύσει κάποιο άλλο διεθνές νόμισμα , ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε?

Νομισματικός πόλεμος , λοιπόν και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Πριν από μήνες, ίσως και χρόνο ο Εκόνομιστ είχε αυτόν το πρωτοσέλιδο τίτλο . Η ουσία ήταν ότι  το δολλάριο υποτιμάται συνεχώς  (και μαζί του στερλίνα και γιεν) για να καλύψει τα αμερικανικά ελλείμματα  και την σχέση του με γουάν  (τον μεγάλο προμηθευτή της Αμερικής). Η κεντρική αμερικανική τράπεζα  κόβει νέα δολάρια σαν να ήταν χαρτοπετσέτες.  Χρόνια τώρα η Αμερική αγοράζει την ανάπτυξή της με πληθωρικό χρήμα. Χαρτιά δηλαδή που σήμερα είναι και αύριο όχι. Και όσοι τα μαζεύουν δουλεύοντας (κινέζοι) είτε πουλώντας φυσικούς πόρους (άραβες) την πάτησαν. Αυτός δεν ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους δημιουργίας του ευρώ? Να μπει φρένο στον μονοκρατορία του δολαρίου και στην εξάρτηση και  εκμετάλλευση ακόμα και αυτής της ίδιας της Ευρώπης. Σε αυτήν την εξέλιξη ένα σκληρό και σταθερό ευρώ χαλάει την σούπα γιατί γίνεται μέτρο σύγκρισης και καταφύγιο επενδυτών και ίσως και συναλλαγών σε πετρέλαιο.

Θα μου πείτε τι λέω δηλαδή,  ότι δεν υπάρχει ευρική  κρίση αλλά την προκαλούν οι απέξω? Όχι βέβαια . Έχω γράψει πολλά για τον κουτσό νομισματικό μηχανισμό,  την ατελή πολιτική και τα αποδυναμωμένα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. ΄Οταν ξέσπασε η ελληνική κρίση ( πόσα δεν έχω γράψει και για τις δικές μας ευθύνες?)  έγραφα και έλεγα στους φίλους γερμανούς ότι «δεν θα πληρώσετε τους «τεμπέληδες» του Νότου (που όντως τα έκαναν σκατά) αλλά τα λάθη της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας σας πρωτίστως».

Τα γράφω όμως  όλα αυτά για να δείξω ότι σε αυτή την παγκόσμια νομισματική συγκυρία και υπό αυτές τις ψυχολογικές συνθήκες πραγματικού ή έντεχνου πανικού η Ευρώπη (η Γερμανία βασικά) δεν έχει παρά μόνο μια επιλογή. Να υποτιμήσει το ευρώ.

Είναι πολύ μεγάλα τα συμφέροντα για να το αφήσουν να καταρρεύσει . Ακόμα και οι νάνοι πολιτικοί το καταλαβαίνουν (γιατί αν δεν το καταλάβαιναν αυτοί που τους έβαλαν θα τους είχαν στείλει σπίτι τους).  Όσο επαρχιώτης Λουθηριανός και αν είσαι, το πρέσο που τρως σε τέτοιες περιπτώσεις  σε κάνει ρεαλιστή που νερώνει το κρασάκι του στο αψε σβήσε σαν να ήσουν ιταλός μαφιόζος σε συνδιαλαγή κοκαϊνης.

Το γνωρίζουν πια καλά αυτό οι Γερμανοί. Ακόμα και την μικρή ευρωζώνη να φτιάξουν  και να αφήσουν τους νότιους στην ...δραχμέτα πάλι δεν τους παίρνει  να έχουν σκηρό νόμισμα.  Και από πάνω μπορεί και να  χάσουν και τις ευρωπαϊκές αγορές .

Για τους λόγους αυτούς έχω υποστηρίξει εδώ και πολυ καιρό  ( δες το αστείο άρθρο για την Ευρίκλεια Ιζνογκουντ) ότι η μόνη λύση για το ευρώ είναι ο πληθωρισμός, δηλαδή το κόψιμο νέου χρήματος σε τρισεκατομμύρια.  Θα το πουν  ευρωομόλογο, είτε ενισχυμένος ρόλος της ΕΚΤ, είτε αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά , κλπ. Το ίδιο είναι.

Πριν  δεχτεί κάτι τέτοιο  η Γερμανία (και όσοι θα βλέπουν τα λεφτουδάκια τους  να πληθωρίζονται) θα προσπαθήσουν να δέσουν χειροπόδαρα όσους μπορούν με μνημόνια, νέες Συνθήκες, τεχνοκρατικές κυβερνήσεις,κλπ.  Η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστεί αλλά το νέο χρήμα θα πηγαίνει στην ανταγωνιστικότητα της πραγματικής οικονομίας  και στην δημιουργία απασχόλησης. Αυτά λένε τα νέα οικονομικά μοντέλα.

Ένας νέος κύκλος του καπιταλισμού εν τη γενέσει του.

No comments: