07/12/2011

Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο

Ποιος λέτε να κερδίσει στο μπρα ντε φερ μεταξύ ευρωζώνης και της δικτατορίας των αγορών?
Ο Ομπάμα πέρσι τα μάζεψε άρον- άρον  όταν κάτι πήγε να ψελλίσει για έλεγχο της Γουόλ Στριτ με το Κογκρέσο  να το κολλάει στο τοίχο με το έλλειμμα  και τελικά να ζητάει από το FED να κόψει άλλα 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνέχεια των 800 που είχε κόψει πρόπερσι και άλλων τόσων παραπρόπερσι, κλπ, κλπ γνωστή η ιστορία του πως αγοράζει η Αμερική την ανάπτυξή της εδώ και χρόνια.

Προσωπική άποψη που εκφράζω πάνω από χρόνο είναι ότι αν δεν κόψει η ΕΚΤ νέο χρήμα τότε θα χυθεί……αίμα στην διεθνή αρένα. Και ο λόγος είναι απλός. Αν δεν κοπεί νέο χρήμα τότε τα κανόνια στις διεθνείς αγορές είναι αναπόφευκτα  και αυτό θα ήταν ότι χειρότερο θα θελαν οι αγορές.  Για φορολογία, φορολογικούς παραδείσους, μπόνους και οίκους αξιολόγησης δεν μιλάει κανείς στα σοβαρά. Που να τολμήσει? Να τον βγάλουν σε μια νύχτα ΩΩΩ ? Ίσως μόνο ο Παπανδρέου θα μπορούσε αφού η Ελλάδα δεν έχει πια να χάσει τίποτα αφού  έπιασε πάτο.

Θα μου πείτε είναι καλό να κοπεί νέο χρήμα ? Θα σας απαντήσω και ναι και όχι. Εξαρτάται για το ποιον και για το πότε.

Για όσους στριμώχνονται όπως οι  Έλληνες  και οι λοιποί  λαοί το νέο χρήμα θα φέρει ανακούφιση μέσω ανάπτυξης και όχι μέσω  δημοσιονομικής χαλάρωσηςμ προφανώς

Και ο πληθωρισμός που θα επέλθει θα ρωτήσουμε ? Ε, όσοι έχουν λεφτά στην άκρη θα τους κοστίσει αλλά λιγότερο από το να αρχίσουν τα κανόνια. Για όσους  είναι άνεργοι και φτωχοί δεν νομίζω ότι είναι το πρωταρχικό τους μέλημα.

Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο? Το ξέρουμε αλλά θα το επιβεβαιώσουμε κιόλας σύντομα. Αύριο,μεθαύριο.

ΥΓ Για όσους ψάχνονται πολιτικά (ακόμα?) το μπλογκ σας προσφέρει ενα τεστ για να δείτε κατά που πέφτετε.  Έχει πλάκα. Κλικ εδώ για το political compass 

No comments: