14/12/2011

40%-40%-20%

Αλληλένδετα  αποσπάσματα από την σημερινή ελληνική  ειδησεογραφία που πρέπει να τα αντιγράψω για έστω αυτούς τους λίγους φίλους που διαβάζουν το μπλογκ .

Ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών Δ. Σπινέλλης έκανε λόγο για τον κανόνα του "40%-40%-20%" που "αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο".

Τι σημαίνει το "40-40-20";
40% αφορά την "έκπτωση" επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, 40% είναι το ποσό που ο ελεγκτής βάζει στην... τσέπη του και μόλις 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Σπινέλλης ανέφερε ότι το κράτος χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ ή 5%-6% του ΑΕΠ, εξαιτίας της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν από το ΣΔΟΕ για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, στο ταμείο απέδωσαν μόνο 50.000 ευρώ (!).

Το πρόβλημα επιτείνεται περαιτέρω, όταν προστεθούν και άλλες 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσοι συλλαμβάνονται περνούν μία νύχτα στα κρατητήρια και την επομένη αφήνονται ελεύθεροι  με περιοριστικούς όρους .

Ενώ αν σε πιάσουν να κλέβεις το σουπερμάρκετ ή με κάνα τσιγαριλίκι θα φας δυο τρία χρόνια, λέω εγώ.

Η διαφθορά στην πολιτική ( που φτιάχνει τους νόμους αλλά και πουλάει και άμεση προστασία) και τη δημόσια διοίκηση συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης έχουν τεράστια πολιτική διάσταση και το μπλογκ δεν θα κουραστεί να το λέει.

Το κόστος της διαφθοράς  και της ανικανότητας το πληρώνει ο κοσμάκης με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Δικαίως  εξαγριώνεται και κάνει ότι κάνει που ενοχλεί τους καθώς πρέπει κυρίους και κυρίες του πολιτικό-οικονομικού κατεστημένου.

Αυτό το τόσο απλό δεν το έχει πιάσει ούτε η κυβέρνηση ούτε οι φωστήρες της Τρόικας .

Εκτός και αν  είναι στο κόλπο, θα ήταν το απλό και εύλογο συμπέρασμα.

No comments: