11/12/2011

Η Ελλάδα στους δρόμους

Το CNN είχε ρεπορτάζ  για τους νεόπτωχους άστεγους της Αθήνας που οι περισσότεροι είναι όχι οι τύπου κλοσάρ που επέλεξαν μποέμικη ζωή αλλά οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που έχασαν τη δουλειά τους και τα υπάρχοντά τους. Σαν και σένα και μένα.

Η φίλη Ελένη, μια ζωή στην αφιλοκερδή προσφορά τρέχει στα συσσίτια. Ψωνίζει, μαγειρεύει και κάνει την διανομή  στο στέκι, στο δρόμο και για τους ανήμπορους στα σπίτια. Χωρίς κρυφή  και υστερόβουλη ατζέντα για να ψαρέψει θύματα για τη  σέχτα ή  το κόμμα ή τη στοά ή την κοινότητα της. Ούτε καν για τον κρυφό και ανομολόγητο φόβο  του να σώσουμε τις ψυχές μας στον άλλο κόσμο. Και δεν δίνει αυτό που της περισσεύει αλλά απ’αυτό που ....δεν έχει.

Τι να κάνει  πια  κανείς  εκεί  που φτάσαμε?  Σκοπός ήταν να μην φτάναμε. Μόνο με αυτοοργάνωση της κοινωνίας σε φιλανθρωπική βάση, όσο ντροπή της και αν είναι αυτό, μπορεί να σωθούν κάποιοι.  Και  ας αφήσουμε  τις φιλοσοφικές υπεκφυγές και  ανατρεπτικές μπουρδολογίες.

Κάποιοι αυτόν τον χειμώνα θα πεθάνουν από την πείνα και το κρύο. Με το κράτος μπάχαλο και υπό πτώχευση δεν περιμένει κανείς να γίνει τίποτα. Με τις  διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες πάλι δεν βγαίνει τίποτα, τουλάχιστον άμεσα.  Δεν υπάρχει κανείς, μα κανείς λέω,  εκεί έξω να σε ακούσει.

Ας κινηθούν οι ΜΚΟ , ο Δήμος , η εκκλησία και όσοι ακόμα έχουν μια τσίπα φιλότιμο για να βοηθήσουν με ένα πιάτο φαί , με ένα ρούχο. Πόσοι είναι αυτοί στην άκρως εγωϊστική  και  ανώριμη κοινωνία που δεν μπορεί όχι να δώσει αλλά ούτε καν να οργανώσει αυτά που πετάει? Λίγοι, σταγόνα στον ωκεανό.  Δεν πειράζει όμως,  ας το κάνουμε.  Έστω και για την εξαγορά της συνείδησή μας που θα μας έλεγε  ένας νεοφώτιστος τριτοκοσμικός επαναστάτης. Ε, τι να κάνουμε  ας μην αλλάξει ο κόσμος απόψε.  Ας περιμένει αύριο.
Εκτός από μας και κάποιος άλλος ας κοιμηθεί χορτάτος. Και  το  αύριο είναι μια άλλη μέρα.


ΥΓ Αν το κράτος  δεν ήταν  τόσο ......μοντέλο,   θα μπορούσε να ζητήσει πιο πολλά λεφτά και μια εξαίρεση από την ΕΕ για να επεκτείνει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων ( ναι αυτών που θα πήγαιναν στις  χωματερές και που τα έχουμε πληρώσει)  στα σχολεία και στον γενικότερο πληθυσμό.  Στα τέτοια μας αν το Καρφούρ έχανε τζίρο . Έτσι και αλλιώς  αυτοί που θα τα παιρναν δεν θα ήταν πελάτες του.

No comments: