17/12/2011

Φοβού τις ενδοκαπιταλιστικές έριδες

Τα βρετανικά ΜΜΕ είναι βυθισμένα στα σκατά. Ακολουθώντας την γραμμή του Φόρεϊν Όφις και του Σίτυ (τελείως ξεδιάντροπα οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς) έχουν μπεί στο αδιέξοδο και ίσως να παοδειχθεί πολυέξοδο παιχνίδι της διάλυσης της Ευρωζώνης ή τουλάχιστον στην απώλεια αξιοπιστίας του Ευρώ ή άντε ακόμα και σε μια προσωρινή υποτίμηση του.


Τα πρωτοσέλιδα τους, που διαβάζονται σε όλον το κόσμο, δημιουργούν « κλίμα» πριν ακόμα ανοίξουν τα ανατολικά χρηματιστήρια και ειδικά του Τόκυο. Και τι δε γράφουν επί δυο χρόνια τώρα! Διαλύεται το ευρώ, καταρρέει η ευρωζώνη, έφτασε το τέλος της ΕΕ, συζητήσεις ταβέρνας στις Βρυξέλλες, πανικός παντού.

Αντίθετα, τα κεντροευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν μια πιο συγκρατημένη στάση. Εξαίρεση τα ελληνικά που είτε αναπαράγουν τον πανικό για να δείξουν ότι, νά έφτασε το τέλος του καπιταλισμού (τα αριστερά) είτε για να πούνε μην φωνάζετε γιατί έρχονται και χειρότερα (τα δεξιά) όπως αυτοί που παρηγορούν στις κηδείες λέγοντας ακόμα πιο τραγικά πράγματα που συνέβησαν σε άλλους.

Από κοντά στο παιχνίδι και οι οίκοι εξιολόγησης που δεν αφήνουν την ΕΕ να πάρει ανάσα. Με το που βγάζει μια απόφαση (έστω κουτσή) αρχίζουν το χτύπημα. Δεν έχουν άδικο οι Γάλλοι που τους τα «έχωσαν». Ενώ, δηλαδή η Αγγλία και οι ΗΠΑ έχουν χειρότερο χάλι από τη Γαλλία και το Βέλγιο για τους ...οίκους όλα είναι μέλι γάλα. Αντίθετα οι απειλές έρχονται κατά ριπές  κατά συρροήν και εκ του συστάδιν προς τη μεριά του ευρώ. Τσιμουδιά όμως για το αίτημα του Γερμανικού και άλλων χρηματηστηρίων να ενωθούν και να δημιουργήσουν το ΕυρωπαΪκό χρηματιστήριο. Μια κίνηση που λέει παααρα πολλά για το μέλλον της ευρωζώνης. Η Κομισιόν αναμένεται να γνωμοδοτήσει επί του θέματος. (μονοπωλιακή αγορά?)

Ο Κάμερον μέχρι και λαμπάδα έταξε στην Ανγκέλα να μην πειράξει το Σίτυ στις νέες συνθήκες. Μέχρι και στο ευρώ δέχτηκε να μπεί ( γιατί όντως η στερλίνα είναι για να την κλαίνε οι ρέγγες) αρκεί να μην πειραχθεί το καζίνο που λέγεται Σίτυ. Από το προς τα που θα γύρει η παλάντζα, Σίτυ ή Φρανκφούρτη, θα πάνε και τρισεκατομμύρια ευρώ, λίρες και δολάρια.

Έχω γράψει και άλλες φορές. Είμαστε σε νομισματικό πόλεμο. Τα συμφέροντα μεγάλα. Η μονοκρατορία του δολαρίου (και από κοντά της μαϊμούς του της στερλίνας) έχει μπει σε αμφισβήτηση . Τι σημαίνει αυτό? Ό,τι τα αποθεματικά κεντρικών τραπεζών μετατρέπονται σε ευρώ, οι συναλλαγές γίνονται σε ευρώ, το πετρέλαιο θα αποτιμάται σε ευρώ. Ή ύπαρξη ενός δεύτερου παγκόσμιου νομίσματος αναφοράς δεν σου επιτρέπει επ’αόριστον να αγοράζεις τα πάντα κόβοντας απλά χαρτιά που τα λές δολάρια και στερλίνες.

Επικίνδυνα πολύ μα πάρα πολύ τα παιχνίδια αυτά. Ισορροπίες σε τεντωμένο σκοινί. Εκτός του ότι την πληρώνουν οι πιο φουκαράδες λαοί και άνθρωποι μπορεί να οδηγήσουν και σε πόλεμο. Ναι, δεν υπερβάλλω, όποιος παρακολουθεί την διένεξη μεταξύ Γάλλων και Άγγλων τις μέρες αυτές θα συμφωνήσει μαζί μου.

Ρώτησα μια φίλη , εναλλακτικής πολιτικής προσέγγισης. Σε αγγίζουν ή όχι αυτού του είδους οι ενδοκαπιταλιστικές έριδες? Τις αφήνεις και όπου οδηγήσουν ? Παίρνεις θέση υπέρ του ευρώ έναντι του δολαρίου ή αφήνεσαι στην μονοπολική παντοκτατορία? Τι σε νοιάζει ποιος είναι ο δυνάστης σου? Καλύτερα Ομπάμα παρά Μέρκελ. Όπως έλεγαν και πριν την άλωση της Πόλης οι παπάδες. Καλύτερα φέσι Τούρκου παρά του Πάπα την τιάρα. Τετρακόσσια χρόνια υποδούλωση μετά.

Ο αντικαπιταλισμός είναι η λύση σου λένε  και το στρίβουν δια του αρραβώνος . Μόλις γίνεται βαβούρα και πρέπει να πάρεις θέση σε πιο περίπλοκα ερωτήματα πέραν του που παν τα βόδια και που τα πρόβατα κλείνεσαι στην..... τουαλέτα, που είπε και ο Ψαριανός?

Κάποιος φίλος να με φωτίσει, μήπως?

No comments: