«Καθώς η οικονομική αριστοκρατία υπαγόρευε τους νόμους, κατηύθυνε τη διαχείρηση του κράτους, διέθετε όλες τις θεσμοθετημένες εξουσίες και διαμόρφωνε την κοινή γνώμη στην πράξη, αλλά και μέσω του τύπου σε όλες τις κοινωνικές σφαίρες, από τη βασιλική αυλή ως τα κακόφημα καφέ, διαιωνιζόταν η ίδια πορνεία, η ίδια ξεδιάντροπη εξαπάτηση, η ίδια δίψα για πλουτισμό όχι μεσω της παραγωγής, αλλά μέσω της επιδέξιας αρπαγής του πλούτου των άλλων»
Ο Μαρξ περιγράφει εδώ όχι το σήμερα αλλά τις παραμονές επανάστασης στη Γαλλία του 1848!
Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος ασπάζεται και αυτός με την σειρά του την άποψη ότι ο Μαρξ δεν πέθανε έστω και αν πέθανε το γραφειοκρατικό σοβιετικό μοντέλο. Δυο ολότελα διαφορετικά πράγματα.
Το λεει στο βιβλίο του, που παρουσίασε στις Βρυξέλλες, με τον τίτλο «Παράθυρο στην κρίση» από το Μεταίχμιο. Δίνει μια Μαρξιστική σοβαρή, επιστημονική εξήγηση στην κρίση του σήμερα και μια οικολογική προοπτική για το αύριο. Επειδή είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό το να καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας χωρίς θολούρες και αμορφωσιές συνιστώ το βιβλίο στους φίλους μου.
Η ιστορία δεν τελείωσε όπως χαιρόντουσαν κάποιοι με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Αντίθετα θα έχουμε εξελίξεις αφού το νεοφιλελεύθερο μοντέλο δημιούργησε έναν κόσμο άνισο και δυστυχώς μια Ευρώπη στο ίδιο μήκος κύματος χωρίς όραμα και ιδανικά για τους πολίτες της.
Ήδη, στα καλά οικονομικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης ψάχνουν για το διάδοχο σχήμα. Θα δούμε αν θα βγει και αυτό από τα ακαδημαϊκά εργαστήρια ή θα προλάβει η κοινωνία.
No comments:
Post a Comment