09/07/2007

ΟΙ ψηφιακές αεροφωτογραφίες της Πάρνηθας στο κοινό

Ψάχνω στο Google για αεροφωτογραφίες ή δορυφορικές εικόνες της καμένης (και καημένης) Πάρνηθας και δεν μπορώ να βρω. (αν κάποιος ξέρει ας με βοηθήσει).
Προτείνω να μπουν σε ενα site, με ευθύνη του Δημοσίου,οι αεροφωτογραφίες της καμένης έκτασης της Πάρνηθας με ψηφιακή επεξεργασία όπως στο My Earth του Google.
Κάθε χρόνο να δημοσιεύονται νέες φωτογραφίες του ίδιου τύπου της ίδιας ακριβώς έκτασης για να μπορούμε να βλέπουμε εύκολα χωρίς ειδικές γνώσεις αν γίνονται καταπατήσεις και οικοποδοποιήσεις. Αυτό να κρατήσει 15 χρόνια τουλάχιστο. Δε χρειάζεται να πούμε ότι η μπλογκόσφαιρα θα δώσει τη μέγιστη προσοχή και δημοσιότητα στο site ώστε να μη ξεχαστεί.
Είναι μια προσφορά σε όλους όσους ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν μέσα από τα μπλογκς τις δραματικές εκείνες μέρες.
Είναι και ένα τεκμήριο για το πόσο σοβαρές είναι οι υποσχέσεις των διαφόρων ανευθυνο-υπεύθυνων ότι τα καμένα δεν θα γίνουν οικόπεδα. Προφανώς δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη γιατί καλά τα μέτρα αλλά στη εφαρμογή τους στραβώνουν όλα.
Και μη μας πουν ότι δε γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

8 comments:

Anonymous said...

Δες εδω φίλε

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_100005_07/07/2007_1286734

Chris said...

Το βρήκα και σε ευχαριστώ.
Δεν είναι όμως αυτό που προτείνω.
Θέλουμε ψηφιακές εικόνες στο διαδίκτυο που να ανανεώνονται κάθε χρόνο ώστε να συγκρίνουμε τι έγινε στο μεταξύ

Anonymous said...

Γεια και χαρά. Να σε ενημερώσω οτι δουλεύουμε αυτή την ιδέα σε google maps για το Οικο της Καθημερινης ήδη. Και κατα πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί πολύ βοήθεια απο όλους. Τσεκαρε το μόλις βγεί στον αέρα (μέσα στην εβδομάδα δηλαδή)

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ said...

Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.
Για την Πάρνηθα και άλλα δάση που κάηκαν πρόσφατα. Ίσως θα μπορούσε να εμπλακεί και ένας φορέας με "ειδικές γνώσεις", όπως κάποιο πανεπιστήμιο...

Πάντως η τεχνολογία σήμερα υπάρχει για έναν έλεγχο και του τελευταίου εκατοστού δάσους που μπορεί να καταπατηθεί, το ζήτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση που να μετατρέψει βαρύγδουπες δηλώσεις σε πράξη.

Chris said...

Tsimitakis σε ευχαριστώ. Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον την κίνηση του Οίκου της Καθημερινής που αν είναι αυτό που φαντάζομαι του αξίζουν συγχαρητήρια.
Να ενεργοποιηθούν και οι μπλόγκερς που ενδιαφέρονται ώστε να υπάρξει πλήρης και διαρκής διαφάνεια.
Όπως λέει και ο ΠΟΛΙΣ, με τη σημερινή τεχνολογία δεν χρειάζεσαι τις περοπολίες αλλά μπορείς να ελέγχεις καθε εκατοστό εδάφους από το μπλογκ σου. Η βούληση να υπάρξει ( και φυσικά το χρήμα) και τότε θα μας πείσουν ότι αυτά που εξαγγέλουν τα εννοούν. Και όχι μόνο για την Πάρνηθα.....

Anonymous said...

Να σας ενημερώσω μόνο οτι αυτό που έχουμε κάνει ως εδώ είναι να αποτυπώσουμε σε συντεταγμένες τα κύρια περιστατικά ανα την Ελλάδα της "πύρινης" εβδομάδας και να τα συνδέσουμε με ρεπορτάζ και φωτός. Αν δείξει να λειτουργεί ο χάρτης θα χρειαστεί περαιτέρω ανάπτυξη και πιθανότατα την συμβολή πολλών. Στην δεύτερη φάση θα δούμε και αν είναι υλοπιήσιμο το να προσθέσουμε τις αεςροφωτογραφίεςν που αναφέρεις. Θα σας κρατήσω ενήμερους.

Anonymous said...

Επειδή συζητηθηκε πολύ αυτό το θέμα, νομίζω ότι εχει αναλάβει η Καθημερινή και ο Σκαι τη δουλειά και πιστεύω ότι θα πάει καλά. θα υπάρχει και συχνή ραδιοφωνική ενημέρωση. Αλλωστε ο ΣΚΑΙ το εχει παρει προσωπικά το θέμα, απόδειξη ότι ηταν ο μονος που όχι απλώς παρευρίσκετο στη Βουλή την περασμένη Κυριακή, αλλά μετεδιδε και ζωντανά στιγμιοτυπα από τη συγκέντρωση. Ο Τσιμιτακης τα ξερει καλα
Θα τα λεμε, ειμαι περαστική από την Αθήνα.
Ριτσα μασουρα

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.