09/10/2007

Η γλώσσα που τσακίζει

Διαβάζω στο blog "Δε Μασάμε Ρε" για τον εξευτελισμό ενός ανθρώπου (στη περιπτωσή ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος) με το διασυρμό στα κανάλια του ιατρικού του ιστορικού , της εξέλιξης της υγείας του και του ιατρικού τηλεκανιβαλισμου όπως αναφέρει.
Δεν υπάρχει αξιοπρεπής άνθρωπος που να διαφωνεί με τα όσα λέει ο ΔΜΡ. Θέλω όμως να δώσω και μια άλλη διάσταση. Μια άλλη διάσταση που δεν την πιάνουν εύκολα όσοι δεν έχουν περάσει ή περνάνε δύσκολες στιγμές με την υγεία τους. Είναι ή γλώσσα, οι λέξεις, οι εκφράσεις, οι συμβολισμοί που περνάνε μηνύματα στο συνειδητό ή το υποσυνείδητο και που κατεδαφίζουν ελπίδες που προσπαθεί κάποιος να χτίσει. Αυτό το "πέθανε από καρκίνο σήμερα ο ....." ή "στο νοσοκομείο με καρκίνο ο...". Γιατί αυτή η διευκρίνιση? Γιατί όχι "πέθανε σήμερα ο...." χωρίς προσδιορισμούς?
Πέρα από τον ίδιο στον οποίο αναφέρεταη είδηση δείχνει έλλειψη σεβασμού και σε όλους όσους πάσχουν από καρκίνο. Συνειδητοποιούν οι λέξεις "ανίατος" ή "επάρατος" τι συνειρμούς επιφέρει σε εναν καρκινοπαθή που έτυχε να κάνει ζάπιν εκείνη τη στιγμή? Το καταλαβαίνουν αυτό ή είναι ψιλά γράμματα για τα δείγματα απροβλημάτιστης αλαζονείας που βγαίνει στο γυαλί και πιστεύουν ότι το κακό συμβαίνει μόνο στους άλλους?
Αν μη τι άλλο η ΕΣΗΕΑ πρέπει να τους κάνει σεμινάρια συμπεριφοράς και χρήσης γλώσσας όσον αφορά τη μεταχείρηση αυτών που διαφέρουν από τους άλλους στο πολυτιμότερο αγαθό.

6 comments:

Anonymous said...

τα media ειναι σαρκοβορα..
εχει περασει απο το μυαλο τους πως υπαρχει περιπτωση ολα αυτα να τα παρακολουθει ο αρχιεπισκοπος, αφου τα καναλια εκπεμπουν και στην αμερικη...αλλα τι τους νοιαζει...

ritsmas said...

Σκεπτομουν να γραψω ενα σχολιο πάνω σ αυτό, αλλά νομίζω ότι θα κάνω κακό κι όχι καλό στο συνολο της υπόθεσης. Αυτός ο ευτελισμός των όρων, αλλά και η τυμβωρυχία που μου προκαλεί εμμετό, ειναι έξω από τη λογική μου και λυπάμαι όχι μονο για τον ασθενή αρχιεπίσκοπο, αλλά για καθε ζωντανό ανθρωπο που τον θάβουν πριν την ωρα του και πάνω του διαμοιράζουν τα ιμάτια του κατα βούληση. Καποιος ειπε ότι σκιζονται για τις εδω πανεπιστημιακές έδρες. Αν ειναι ετσι, αισχος και ντροπή μεγάλη,
ριτς

Chris said...

@ritsmas να γράψεις αλλά όχι για το θέμα αλλά για το πόσο εγωιστική και αλαζονική έχει γίνει η ελληνική κοινωνία που ο θάνατός σου η ζωή μου
@χριστίνα, σίγουρα τα παρακολουθεί γιατί το να ακούς την τηλεόραση της πατρίδας σου σε ένα ξένο τόπο και ειδικά σε δύσκολες στιγμές είναι μια παρηγοριά ακόμα και αν σε θάβει ζωντανό

Niemandsrose said...

Τα media χειρίστηκαν αισχρά το θέμα της ασθένειας του Αρχιεπισκόπου, είναι αλήθεια. Προσπαθώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου τους χειρισμούς των μμε στην περίπτωση της ασθένειας του Α.Παπανδρέου ώστε να εξάγω αποτελέσματα μέσω της σύγκρισης, αλλά μάταια.
Διαφωνώ όμως σ' αυτό που λες πως θα έπρεπε να αποσιωπούν όρους σχετικούς με την ασθένεια. Αντίθετα πιστεύω πως ως κοινωνία είναι ανάγκη να γίνουμε πιο ρεαλιστές και ορθολογιστές σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη νόσο και την αντιμετωπίζουμε πρόσωπο με πρόσωπο. Ο στρουθοκαμηλισμός δε βοήθησε ποτέ κανέναν. Είμαι αισιόδοξη γιατί πλέον ο καρκίνος νικιέται. Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαδώσουμε, κατά τη γνώμη μου.
Συμπτωματικά, σήμερα έγραψα κι εγώ κάτι με αφορμή μια δήλωση του Χριστόδουλου που με εξόργισε.

Chris said...

@niemandsrose
Δεν έγινα κατανοητός ίσως. Η ίαση γίνεται πάντα με τον ασθενή να ξέρει την πραγματικότητα όσον ;φορά το πρόβλημά του.
Αναφέρομαι στα νοηματικά ή εκφραστικά συνήθως ασυνείδητα υπονοούμενα που εμπέμπουν σήματα οίκτου του τύπου "τον κακομοίρη τι έπαθε" ή ακόμα "ο μελλοθάνατος" . Και αυτά,αυτοί που είναι σε ευάλωτη κατάσταση και δεν έχουν ανπτύξει άμυνες τα ρουφάνε σα σφουγγάρι με πολύ αρνητικές συνέπειες.
Ψιλά γράμματα θα μου πεις....

Anonymous said...

Πέθανε ! Πω πω πω ! Θα μας ζαλίσουνε τ'αρχίδια 3 μέρες !!!