10/12/2007

Συστήματα αναφοράς



«…..και έσται ως αν σαλπίσητε τη σάλπιγγι, ανακραγέτω πας ο λαός άμα και ανακραγόντων αυτών πεσείται αυτόματα τα τείχη της πόλεως»
Ιησούς Ναυή, Κεφάλαιο ΣΤ

Κι όταν ηχήσουν οι σάλπιγγες της Ιεριχούς και τα τείχη πέσουν? Και θα ηχήσουν οι σάλπιγγες κάποια στιγμή και τότε ψάχνουμε να βρουμε πια την χαμένη ουσία της ζωής μας « που βγήκε όλη πλάνη».

Τα συστήματα αναφοράς των περισσοτέρων ανθρώπων αλλάζουν συνήθως με το χρόνο. Η σοφία ζωής που συσσωρεύεται μετά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, εκεί κοντά στα μέσα του Φθινοπώρου και τον Χειμώνα αλλάζει χαρακτήρες, αξίες και συμπεριφορές.

Τα συστήματα αναφοράς μας μπορούν όμως ν’αλλάξουν και μετά από κάποιο ταρακούνημα. Μια οικονομική καταστροφή, ένας χαμένος μεγάλος έρωτας, μια αρρώστια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να μας ξυπνήσουν και να δουμε την ουσία.

Σαν προγραμματισμένοι και κουρδισμένοι από τα γεννοφάσκια μας, μπαίνουμε στο ντορό που απαιτεί και μας επιβάλλει, αθόρυβα και με πολύ περίτεχνα φινιρισμένο αμπαλάζ τις αξίες του υποσχόμενο την ευτυχία μέσα από την οικονομική καταξίωση. Κάποιοι λίγοι, οι πιο δυνατοί ίσως και οι πιο ευφυείς, το παίρνουν χαμπάρι νωρίς και γλυτώνουν. Κάποιοι άλλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα και πεθαίνουν ευτυχείς στην άγνοιά τους ή δυστυχείς αλλά χωρίς απάντηση στη δυστυχία τους, Οι πιο άτυχοι είναι αυτοί που το παίρνουν χαμπάρι με την σύνταξη και καταλήγουν στο «α,ρε και να ήμουν νεώτερος!» λίγο πριν ο τέλος.
Μεγαλοστέλεχος επιχειρήσεων, βίλα με πισίνα, σπορ αυτοκίνητο, γκόμενα μοντέλο,body building και viagra. Ίδιοι και απαράλλαχτοι με τις σελίδες των fitness και lifestyle περιοδικών και των ταινιών του Hollywood όπου το διαφορετικό αφορίζεται και εξοστρακίζεται, Στήνονται δόκανα για ηλίθιους ρεεε και τα κοροιδα πέφτουν μέσα.

No comments: