04/12/2007

Δυο κόσμοι μέσα σ' ένα κόσμο


Δυο ειδήσεις, δυο κόσμοι της Αμερικής
Από την International Herald Tribune της 4ης Δεκεμβρίου.

Είδηση πρώτη: Ο μάνατζερ ενός hedge fund, όχι από τα πολύ μεγάλα, βρέθηκε πνιγμένος στην πισίνα του στη Φλόριδα. Τα αδέλφια του κατηγορούν την γυναίκα του ότι τον δολοφόνησε, πράμα φυσικά που απορρίπτει η ίδια μέσω του δικηγόρου της που είναι ο προηγούμενος άνδρας της.
Αν και δεν ήταν από τους μεγιστάνες της Wall Street, ο νεκρός είχε μηνιαία χρέωση στην πιστωτική του κάρτα δαπάνες 60000 δολαρίων ενώ πλήρωνε 35000 για το στεγαστικό του δάνειο, 1400 για δόση αυτοκινήτου και 500 για το κινητό. Μου θυμίζει τον Νεοϋορκέζο ήρωα ενός βιβλίου toυ Tom Wolfe που έγινε και ταινία με τίτλο The bonefire of the vanities που έβγαζε ένα εκατομμύριο δολάρια το μήνα και κλαιγότανε -στα σοβαρά- ότι δε του έφτανε!!
Όταν πνίγηκε στη πισίνα του (στη πραγματική είδηση τώρα) ήταν φτιαγμένος με κοκαϊνη. Τ'αδέλφια του κατηγορούν τη σύζυγο ότι τον έκανε overdosed με κοκα και φάρμακα και στη συνέχεια τον παρέσυρε στη πισίνα δελεάζοντάς τον ότι θα κάνει ομοφυλικό σεξ με έναν επονομαζόμενο "τίγρη" που είχαν γνωρίσει στο gay bar που σύχναζαν.
Οι τσακωμοί του ζεύγους ήταν γνωστοί κυρίως για οικονομικά θέματα όπως μια φορά που η κυρία αγόρασε μια Πόρσε και τη χρέωσε στην πιστωτική του άνδρα της.

Είδηση δεύτερη: Το 40% των Αμερικανών δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στη χώρα τους. Προφανώς αν αρρωστήσουν είτε πεθαίνουν αβοήθητοι είτε πουλάνε ότι εχουν και δεν έχουν για να γιατρευτούν.

Θα μου πείτε , ρε φίλε τώρα ανακάλυψες την Αμερική? Όχι βέβαια και ούτε ανήκω στους δογματικά αντιαμερικάνους. Κάτι τέτοια ,όμως,τόσο έντονα αντίθετα, το ένα δίπλα στο άλλο στην ίδια σελίδα ξεπερνούν τον κυνισμό μου.

Να επαναλάβω το κοινότοπο κάλλιο πλούσιος και υγιής παρα φτωχός και ασθενής? Δε κολλάει γιατί ο πλούσιος πέθανε ή τον πέθαναν. Για να μη βάλλουμε τα κλάματα το βάζουμε σε, προφανώς άχρηστη, ψηφοφορία

No comments: