30/11/2008

Εκτός τόπου (και πάλι)


Το επισκέφτηκα βράδυ μετά από ραντεβού. Είχα αρχίσει ήδη να ταξιδεύω πριν ανοίξω την βαριά χαμηλή ξύλινη πόρτα. Ένα πέτρινο κτίσμα με τρούλο σαν κι αυτά που βλέπεις στην Ανατολή και το.....Μοναστηράκι. Το χαμάμ Omerye στη παλιά πόλη της Λευκωσίας! Το μεσαιωνικό χριστιανικό μοναστήρι μετατράπηκε σε τζαμί με χαμάμ που λειτουργούσε ως πριν λίγα χρόνια ως δημόσιο λουτρό. Στη συνέχεια αναπαλαιώθηκε και άρχισε να λειτουργεί στη σημερινή του μορφή το 2003.
Να πας οπωσδήποτε, μου είπε η Δήμητρα που συνάντησα στο αεροπλάνο. Και πήγα!
Γύρω -γύρω στη θολωτή πέτρινη αίθουσα υποδοχής βρίσκονται μικρά και χαμηλά πέτρινα κελιά ελαφρά υπερυψωμένα που είναι στρωμένα με χαλιά και μεγάλες μαξιλάρες. Αποκόβονται από την κυρίως αίθουσα με κουρτίνες. Εκεί θα αλλάξεις. Δε χρειάζεται να έχεις τίποτα μαζί σου. Θα σου δώσουν δυο μεγάλες άσπρες καθαρές πετσέτες, μαγιό μιας χρήσεως, ένα τάσι τσίγκινο, ένα σφουγγάρι από φυτικές ίνες και ένα μπουκάλι νερό. Όλα μυρίζουν καθαριότητα που τη βλέπεις και στη πιο μικρή λεπτομέρεια.
Αφού περάσεις από τις πεντακάθαρες τουαλέτες και τα ντουζ θα μπεις στην άλλη θολωτή πέτρινη αίθουσα, την αίθουσα του χαμάμ στρωμένη με πέτρα και μάρμαρο γεμάτη ατμούς και αποχαυνωμένους ανθρώπους.
Ο ιδρώτας που φεύγει παρασύρει τις τοξίνες, ανοίγει τους πόρους και σε χαλαρώνει στο έπακρο. Η απολέπιση και το μασάζ από εξειδικευμένο προσωπικό σε χώρους θαλπωρής γεμάτους αρώματα και θυμιάματα σε στέλνει τελείως.
Τα πρώτα χαμάμ (ή λουτρά στη γλώσσα μας) εμφανίστηκαν στη Συρία. Χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τους Μουσουλμάνους για να καθαριζεται καλά ο ακάθαρτος πιστός. Στη συνέχεια οι Τούρκοι τα διέδωσαν σε όλη την Οθωμανική αυτοκρατορία. Παλαιότερα οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί είχαν πολλές παραλλαγές και τελετουργίες λουσίματος που ενσωματώθηκαν στη φιλοσοφία του χαμάμ.
Μετά από δυόμιση ώρες εκεί μέσα έφυγα πετώντας (για σεφταλιές, χαλούμια και ζιβανίες φυσικά, μη το παρακάνουμε στην αποτοξίνωση δηλαδή)
Εχω επισκεφτεί αρκετά χαμάμ αλλά νομίζω αυτό στη Λευκωσία είναι ασύγκριτο.
Δήμητρα σε ευχαριστώ,

6 comments:

MenieK said...

ζηλεύω... και για τη Λευκωσία (όλο λέμε να πάμε κι όλο κάποια άλλη προτεραιότητα προκύπτει) και για το χαμάμ (που ανέκαθεν θεωρούσα ιεροτελεστία και δεν έχω αξιωθεί ποτέ να κάνω- και πού άλλωστε!)

Anonymous said...

Φίλε μου Νικόλα δεν ξέρεις πόσο ευχαριστήθηκα που το απόλαυσες τόσο. Είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία και γίνεται με πολιτισμό και άποψη.
Οπότε τώρα εκτός από την υπέροχη κουβέντα μας στο αεροπλάνο θα έχεις να με θυμάσαι και γι αυτό
Να' σαι πάντα καλά όπου κι αν βρίσκεσαι
Χαιρετώ με αγάπη
Δήμητρα

Chris said...

@Maniek
Να πάτε στη Λευκωσία έστω και για ένα ΣΚ. Έχει πολλά ενδιαφέροντα πράματα να δεις. Μια ώρα και ένα τέταρτο για Λάρνακα από Αθήνα και άλλα 40 λεπτά με αυτοκίνητο για Λευκωσία. Και από καιρό όλο καλοκαίρι! (ειδικά όταν κατεβαίνεις από τις πολύ χειμωνιάτικες γκρίζες πόλεις του βορρά)

Chris said...

@ Δήμητρα
Έχω και δεκάδες άλλους λόγους να σε θυμάμαι, ειδικά όταν πιάνω την κιθάρα.
Σε ευχαριστώ.

eldes said...

Οσον αφορά την κιθάρα, έχω άποψη!
Ανοίγεις δρόμους στη χαρά, στη καλή διάθεση, στη ζωή... ευχαριστώ!

Chris said...

Γεια σου eldes και καλωσόρισες.