19/12/2008

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν αποδείζεις αλλά ισχυρές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό υπέβαλε την παραίτησή της. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν αντέχει την κοινωνική κατακραυγή για το σκάνδαλο αυτό και πάει σπίτι του μαζί με τους υπουργούς του. Το σκάνδαλο προέκυψε ύστερα από καταγγελίες που οδήγησαν σε δικαστική έρευνα και δικαστικό πόρισμα (ένα μόνο) που δημοσιεύτηκε χτες. Η παραίτηση του υπουργού δικαιοσύνης και μόνο δεν κρίθηκε επαρκής.
Φυσικά όλα αυτά στο Βέλγιο που δεν έχουν πολιτική συνείδηση και θεωρούνται πολύ "αργόστροφοι" οι άνθρωποι.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν το κράτος πούλησε πρόσφατα και με διαδικασίες επείγοντος την τράπεζα Fortis στην γαλλική BNP Baribas προκειμένου να την βγάλει από την κατάρρευση τις μέρες του μεγάλου κραχ όπου η μια τράπεζα έπεφτε μετά την άλλη. Οι μικρομέτοχοι που έχασαν τα λεφτά τους από αυτή την απόφαση και που ούτε καν ρωτήθηκαν πήγαν στα δικαστήρια. Πρωτοβάθμια έχασαν αλλά το εφετείο τους δικαίωσε. Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει τώρα και αν η πώληση θα ακυρωθεί με συνέπειες απρόβλεπτες.

Το γεγονός είναι ότι η δικαιοσύνη έδρασε ταχύτατα και ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες όπως πρέπει στο κράτος δικαίου. Η προσπάθεια και μόνο της κυβέρνησης να την επηρεάσει οδήγησε σε παραίτηση.

Και σκέφτομαι με το καχύποπτο μεσογειακό μυαλό μου. Βρε μπας και τα έπιασαν οι δικαστές? Μήπως είναι με άλλη πολιτική παράταξη και θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση? Μήπως τους έβαλαν οι Αμερικανοι για να αποσταθεροποιήσουν την χώρα επειδή δεν αγόρασε όπλα τώρα τελευταία? Μήπως υπάρχουν ασύμμετρες απειλές?
Ακούγονται αστεία όλα αυτά όταν είσαι μακριά, έτσι δεν είναι?

Αν γράψω τα ερωτήματα μου και κάνω συσχετισμούς και συγκρίσεις με άλλες χώρες θα χρειαστώ πολλά MB. Είμαι όμως σίγουρος ότι τα καταλαβαίνετε. Τι να πω?

2 comments:

ange-ta said...

Αλλες χώρες, άλλα ήθη!
Ακούω ελληνική Βουλή απο το άλλο μου τ αυτί και ανατριχιάζω!

Chris said...

Οποιος ενδιαφέρεται για τη συνέχεια ας παει εδω

http://world.flash.gr/cosmosl/2008/12/21/40790id/