22/07/2009

Πανδημία κέρδους

Μου ήρθε σήμερα ένα e-mail με τον τίτλο "Πανδημία κέρδους" από τρεις διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα , που σημαίνει ότι κυκλοφορεί. Αυτό που αναρωτιέται το άρθρο, πολύ σωστά, είναι το γιατί δεν γίνεται ντόρος για τα εκατομμύρια που πεθαίνουν κάθε χρόνο από κοινές παθήσεις ενώ δημιουργήθηκε τόση φασαρία για τη γρίπη των πουλερικών πέρσι και για την γρίπη των χοίρων φέτος? Η σύνδεση με τα κέρδη του Tamiflu και των εταιρειών που το παρασκευάζουν είναι εμφανής. Καταλήγει να προτείνει, σωστά και πάλι ότι:
Αλλά αν η γρίπη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμάκων σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.


Αυτή η πρόταση μου φέρνει στο νου ένα από τα πρώτα άρθρα αυτού του μπλογκ που μίλαγε για το κουμάντο που κάνουν παγκόσμια οι φαρμακευτικές. Οι φαρμακευτικές είναι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με συνολικό παγκόσμιο τζίρο που τις ανεβάζει πολύ ψηλά στη λίστα κερδών μετά τα όπλα, τα ναρκωτικά το πετρέλαιο και τη πληροφορική.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι έντονος αλλά δεν βλέπουμε τον ανταγωνισμό αυτόν να ρίχνει τις τιμές.
Προσανατολίζουν την έρευνά τους προς φάρμακα και προιόντα κατανάλωσης για τις αγορές των βιομηχανικών χωρών όπως βιάγκρες, μπότοξ, κλπ και όχι ανάγκης για τις φτωχότερες χώρες όπως ας πούμε φτηνά εμβόλια για την ελονοσία ή την ευλογιά γιατί ή πελατεία δεν έχει να πληρώσει.

Κάποιες απο αυτές τσεπώνουν και δημόσιο χρήμα για έρευνα αλλά όταν βρούν το φάρμακο όχι μόνο δεν το πουλάνε φτηνότερα στα δημόσια Ταμεία αλλά τα γδύνουν και από πάνω.
Κράτος εν κράτει επιβάλλουν συνταγολόγια πολλές φορές άχρηστα και καλούν τους γιατρούς που τα πλασάρουν σε "συνέδρια" στην Ελβετία ή σε εξωτικά νησιά μαζί με τις γυναίκες τους με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Παράλληλα πολεμούν κάθε νέα ιατρική που δεν έχει φάρμακα ή τα φάρμακα που δίνει δεν παράγονται βιομηχανικά ή δεν πατεντάρονται. Έτσι, με τα μέσα που διαθέτουν και τους παπαγάλους τους, προσπαθούν να γελοιοποιήσουν παραδοσιακές πρακτικές και φυτικά σκευάσματα παρά το ότι πάνω σε αυτά έχουν βασίσει πολλά προιόντα τους. Στέλνουν στα δικαστήρια ως αιρετικούς ή κομπογιαννίτες όσους γιατρούς δεν γουστάρουν. Έχουν πνίξει κάθε προσπάθεια προώθησησης δημόσιας έρευνας σε εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας που και αποτελεσματικοί είναι και φτηνοί και θα έδιναν ανάσα στα Ταμεία.
Αν οι πολιτικοί είχαν τα κότσια να τα βάλουν μαζί τους θα περιμέναμε να κάνουν όλα ή κάποια από τα παρακάτω:
1) Να προωθήσουν στα συνταγολόγια τα φάρμακα εκτός πατέντας τα λεγόμενα generique
2) Να σταματήσουν τις επιδοτήσεις σε έρευνα ¨εμπορικών¨φαρμάκων
3) Να επιδοτήσουν την έρευνα εναλλακτικών και νέων ιατρικών με βάση την παράδοση και τη φύση και να τις προστατεύσουν νομικά.
4) Να ιδρύσουν πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές εναλλακτικής ιατρικής

1 comment:

apneagr said...

Πόσο δίκιο έχεις...
apneagr