08/02/2010

Χρυσοφόρος φάμπρικα

Από τη σημερινή "Ελευθεροτυπία"

"Στελέχη της Ν.Δ. και φίλοι βρίσκονται πίσω από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, που έχει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών. Η οργάνωση «Ευρωπαϊκή Προοπτική», δημιούργημα του Παντελή Σκλια, στενού φίλου και συνεργάτη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για τις ΜΚΟ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, έλαβε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια."

Να που πήγαν κάποια από τα 300 δις που χρωστάμε.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο και ποιοι τα πήραν κάνετε κλικ εδώ.

Γνωστή η φάμπρικα που άρχισε εδώ και κάποια χρόνια στο εξωτερικό μας ήρθε, όπως όλα τα παρόμοια κόλπα, και εδώ. Μη κερδοσκοπικές οι ΜΚΟ στα χαρτιά, δίνουν κάτι μισθούς στους ιδιους τους ιδρυτές τους πολύ πολύ ανώτερους από αυτούς της αγοράς αφού αυτοί οι ίδιοι εργάζονται για τους στόχους των οργανισμών τους. Απο πάνω δε ξέρω αν και κατά πόσο δίνουν σοβαρό λογαριασμό για το που πήγαν τα χρήματα με ελέγχους ορκωτών λογιστών,παραστατικά και τα τοιαύτα. Δεν ξέρω αν και κατα πόσο δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους.

Άσε το τι πουλάνε. Ένας Θεός ξέρει τι! Ο ένας τα πήρε για «εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», ο άλλος για «εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν» (σαν ανέκδοτο ακούγεται αυτό), ο τρίτος για "παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακισταν".

Επειδή το μπλογκ έχει πολλές φορές υποστηρίξει την ανάγκη ενεργοποίησης της κοινωνίας και των οργανώσεων των πολιτών στην προσπάθεια αποτελμάτωσης της χώρας ας μην ξευτιλιστεί και αυτός ο θεσμός όπως και τόσα άλλα καλά πράματα στη χώρα μας. Ας θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας τουλάχιστον για όσους τσεπώνουν δημόσιο χρήμα που δε θα πρέπει να τους δίνεται με απλές αποφάσεις υπουργών.

No comments: