18/02/2010

Καχύποπτοι βαλκάνιοι!

Διαβάζω από το Νοοz.gr

"Το ζήτημα της ονομασίας απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τις συναντήσεις που είχαν στα Σκόπια μέλη του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και κάποιους άλλους.

Το μήνυμα που απέστειλαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την σύντομη περίοδο λίγων μηνών ώστε να επιλύσει το ζήτημα με την Ελλάδα και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Οι ευρωβουλευτές έκριναν ως λάθος το γεγονός ότι η ΕΕ δεν συμμετείχε ενεργά μέχρι τώρα στην εκκρεμότητα της ονομασίας και πρόσθεσαν ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία να μεσολαβήσει και να ενθαρρύνει τις συνομιλίες μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

Αύριο, ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια για συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ στις οποίες θα εξετασθεί η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και η εκκρεμότητα της ονομασίας.

Σημειώνεται ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 23 και 24 Φεβρουαρίου και την Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών."


Και ρωτάω ως καχύποπτος βαλκάνιος. Γιατί αυτή η κινητικότητα τώρα? Τι θα πει "η ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την σύντομη περίοδο λίγων μηνών ώστε να επιλύσει το ζήτημα με την Ελλάδα"

Γιατί τώρα? Μήπως επειδή είναι η Ελλάδα στη γωνία? Δε πιστεύω να αρχίσουν να βάζουν και πολιτικούς όρους, κάτω από το τραπέζι φυσικά, στο πρόγραμμα σταθερότητας και στα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας? Λέω μήπως? Να ένα ακόμα παράδειγμα για το πως συνδέεται η οικονομία με την εθνική κυριαρχία που λέει και ο Παπανδρέου και που μερικοί. ή ίσως και πολλοί, δεν το καταλαβαίνουν

No comments: