04/03/2010

Ιστορικές στιγμές

Ξαναδιάβασα κατά σύμπτωση ένα άρθρο του μπλογκ που δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη όταν προκηρύχτηκαν οι εκλογές. Δυστυχώς αληθινό! Με τίτλο "Εκλογές και καυτές πατάτες" αναφερόταν στους λόγους που η προηγούμενη κυβέρνηση την κοπάνησε. Το άρθρο κατέληγε ως εξής

"Αν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης που θα κληθεί να αναλάβει( σ.σ. η νέα κυβέρνηση) καταλαβαίνουμε ότι (αφού βρει τα λεφτά να πληρώσει τους μισθούς πρώτα!) μόνο με υπέρβαση , κυβερνητικές καινοτομίες και άμεσα ριζοσπαστικά δείγματα γραφής θα μπορέσει να ξεφύγει από μια ραγδαία φθορά σε μια μηδενικής ανοχής και αντοχής κοινωνία. Πρόγραμμα 100 πρώτων ημερών, λοιπόν, με τόλμη έξω από τα πεπατημένα στερεότυπα.

Παράλληλα η κοινωνία και η οικονομία χρειάζονται μια νέα ψυχολογική ώθηση με άμεσα δείγματα γραφής μιας νέας αντίληψης και μιας νέας διαφανούς και συμμετοχικής πολιτικής μπας και αφυπνιστεί και μπει ενεργά στο γίγνεσθαι το τμήμα εκείνο της κοινωνίας που ακόμα θέλει την πρόοδο και την αλλαγή."


Η κοινωνία αφυπνίστηκε βέβαια αλλά από τον φόβο απειλής της οικονομικής ύπαρξής της που ξαφνικά συνειδητοποίησε. Έστω και έτσι, τουλάχιστον ξύπνησε και ας ελπίσουμε ότι θα ξεκουνηθεί από τον καναπέ. Διανύουμε ιστορικές στιγμές. Και αυτό θα το δουμε όχι μόνο στις εξελίξεις, τις διαρθρωτικές αλλάγές και τις κινητοποιήσεις αλλά και στην τέχνη που ως καθρέπτης της κοινωνίας θα αφυπνιστεί και θα καθρεπτίσει αυτό το πρωτόγνωρο που περνάμε σήμερα.

Παράλογο θα ακουστεί αλλά με πειράζει που λείπω τώρα από την Ελλάδα.

Αν θέλετε να διαβάσετε όλο το άρθρο κάνετε κλικ εδώ.

No comments: