03/09/2009

Εκλογές και καυτές πατάτες

Η προκήρυξη των εκλογών κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν. Η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που προφανώς η κυβέρνηση δε τα έβγαζε πέρα και την ……κοπάνησε.

Όχι μόνο προϋπολογισμό δε θα μπορούσε να φτιάξει αλλά με τα ταμειακά ελλείμματα εκεί που είναι ούτε μισθούς δε θα μπορούσε να πληρώσει. Βάλε από πάνω και τον κορσέ της ΕΕ με την δημοσιονομική πειθαρχία ( που καλά κάνει) και νάτη η προαναγγελθείσα απόφαση για εκλογές.

Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τέτοια που απαιτεί σύνεση και σοβαρότητα από όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς αλλά και από τον κάθε πολίτη. Το "δε συμμετέχω", ή "δε με αφορά" ή "πάω στη παραλία" μπορεί να σημαίνει αυτή τη φορά ότι θα χάσεις και το μισθάκο σου. Η ανοησία (ή η ιδεολογική υπεροψία) έχει και τα όριά της.

Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ισχυρό ή αδύναμο, αυτοδύναμο ή συνεργατικό θα έχει να αντιμετωπίσει τις καυτές πατάτες.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες διαρθρωτικές δυσκολίες με την προηγούμενη που σχετίζονται με τη μακρο-οικονομική κατάσταση, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τις εργασιακές σχέσεις και τα αντικίνητρα που οδηγούν σε αποβιομηχάνιση.

Αν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης που θα κληθεί να αναλάβει καταλαβαίνουμε ότι (αφού βρει τα λεφτά να πληρώσει τους μισθούς πρώτα!) μόνο με υπέρβαση , κυβερνητικές καινοτομίες και άμεσα ριζοσπαστικά δείγματα γραφής θα μπορέσει να ξεφύγει από μια ραγδαία φθορά σε μια μηδενικής ανοχής και αντοχής κοινωνία. Πρόγραμμα 100 πρώτων ημερών , λοιπόν, με τόλμη έξω από τα πεπατημένα στερεότυπα.

Παράλληλα η κοινωνία και η οικονομία χρειάζονται μια νέα ψυχολογική ώθηση με άμεσα δείγματα γραφής μιας νέας αντίληψης και μιας νέας διαφανούς και συμμετοχικής πολιτικής μπας και αφυπνιστεί και μπει ενεργά στο γίγνεσθαι το τμήμα εκείνο της κοινωνίας που ακόμα θέλει την πρόοδο και την αλλαγή.

Έπεται μακρά συνέχεια είτε το μπλογκ είναι εκτός είτε εντός συνόρων.

No comments: