06/09/2009

Ωρα για ξεσκαρτάρισμα

Εποχή για ξεσκαρτάρισμα και ανακύκλωση στη πόλη μας και το Σαββατοκύριακο αδειάσαμε τις αποθήκες και τα πατάρια και τα πήγαμε για "εναπόθεση". Πολύς κόσμος, ουρές τα αυτοκίνητα, γεμάτα τα πορτμπαγκάζ και οι μπαγκαζιέρες. Άλλοι με τα πόδια κουβαλούσαν ότι μπορούσαν. Γέμισαν οι κάδοι με ξύλα. γυαλιά, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, μπαταρίες, λάμπες, μελάνια από εκτυπωτές μέχρι και μπάζα.
Θυμήθηκα τη φίλη μου την Έλλη που επιμένει φανατικά στην ανακύκλωση και το κομπόστιν σε μια πόλη καθόλου φιλικά διακείμενη. Τι γίνεται με τέτοιου είδους αντικείμενα σην Αθήνα? Υπάρχει αλήθεια πρόβλεψη και πως ανταποκρίνεται ο κόσμος?

Βλέποντας το τι γίνεται άθελά μου έκανα συγκρίσεις. Το καλοκαίρι φθάνοντας στο νησί χαρήκαμε που είχαν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης σε όλα τα καίρια σημεία: χαρτιά, πλαστικά,γυαλί. Φοβήθηκα ότι δε θα γεμίσουν ποτέ αλλά διαψεύστηκα. Για άλλη μια φορά η κοινωνία έδειξε πόσο πιο μπροστά είναι από τη εξουσία. Όχι μόνο γέμισαν πολύ γρήγορα αλλά ξεχείλισαν. Και επειδή δεν υπήρχε χώρος τα άφηναν δίπλα. Με το πρώτο δυνατό μελτέμι λοιπόν (χορτάσαμε από τέτοιο φέτος) γέμισε το νησί χαρτιά, πλαστικά και γυαλιά. Βλέπετε δεν υπήρχε πρόβλεψη για συλλογή και προώθηση στις μονάδες επεξεργασίας. Έτσι αφού έπεσε ξεφωνητό, έστειλε ο Δήμος τα κανονικά σκουπιδιάρικα να τα μαζέψουν και να τα πάνε στη ......χωματερή!!! Που να ξαναμιλήσεις για ανακύκλωση τώρα στο νησί? Στο ψιλό θα σε πάρουνε. Άλλο ένα σωστό μέτρο που η τσαπατσουλιά μας το στραπατσάρισε. Το ίδιο όπως και για τις ανεμογεννήτριες. Αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο και της φυλής περιφάνεια!!

Πίσω στα εδώ. Μετά την ανακύκλωση υλικών θα υπάρξει, λένε, στο τέλος του μήνα ξεσκαρτάρισμα ιδεών και και συναισθημάτων. Να αφήσουμε αυτά που μας βαραίνουν και πιάνουν χώρο χωρίς λόγο. Πικρίες, προδοσίες, κακίες, κουτοπονηριές, υποσχέσεις, ανοησίες, χωρισμοί, αρρώστιες, παλιές αγάπες, απογοητεύσεις. Να πάνε για ανακύκλωση στη καλύτερη περίπτωση ή για τελική εναπόθεση και κάψιμο στη χειρότερη.









No comments: