17/03/2010

Η χαμένη Αριστερά

Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας και ότι όλα είναι κατασκεύασμα για να περάσουν τα μέτρα, ότι θα μας σώσουν οι Ευρωπαίοι και συγκρίνοντας αυτά που έλεγε προεκλογικά για ελάχιστο μισθό 1300 ευρώ αναρωτιέμαι αν δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας ή μας κοροϊδεύει.

Το ίδιο προφανώς αισθάνονται και πολλοί φίλοι που έίτε βρίσκονται ή βρέθηκαν στην αριστερά είτε πίστευαν και πιστεύουν σε μια κεντροαριστερή συμμαχία που θα κινητοποιούσε την κοινωνία για να βγούμε από την κρίση.

Το να λες όμως ανέξοδες παιδικότητες και αερολογίες μπορεί να ανάβεις το συναίσθημα διαδηλωτών αλλά δεν αγγίζεις την λογική των πιο ψύχραιμων που βλέπουν τις εναλλακτικές οικονομικές και κοινωνικές λύσεις να στενεύουν μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και με την αόρατη χείρα της αγοράς να απειλεί να κόψει κεφάλια.

Εδώ που φτάσαμε (εντάξει, μας έφτασαν οι ανίκανοι και τα λαμόγια) Αλέξη μου ισχύει το μη χείρον βέλτιστο και να λέμε και μη χειρότερα. Το να μην έχεις εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό αλλά ταυτόχρονα να εμποδίζεις την διαχείρισή του αποτελεί "διπλό μήνυμα" που τρελαίνει.

Φοβάμαι ότι από αυτή την κρίση θα βγεί κερδισμένη η άκρα δεξιά και χαμένη η αριστερά, αν συνεχίσει έτσι, όσο και αν ακούγεται παράδοξο.

5 comments:

χαμογελο said...

δεν ξέρω τι να σου πω...
ούτε εγώ βλέπω περίπτωση χρεωκοπίας... πέρα του ότι αρκετές χώρες βρίσκοντε σε χειρότερα χάλια από εμάς και δεν γίνεται καθόλου συζήτηση είχα διαβάσει ότι κάτι τέτοιο μας συμφέρει μιας και θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του όποιου χρέους. Όπως και να έχει. Το θέμα είναι αυτή την στιγμή από ποιους παίρνεις χρήματα και όχι άμεσα τουλάχιστον το οικονομικό μοντέλο. Θα συμφωνήσω πάντως ότι ο τσίπρας δεν έχει να προτείνει εναλλακτική του καπιταλισμού. Τώρα για το αν βγει χαμένη ή όχι η αριστερά από την κρίση δεν ξέρω... (είναι επίσης και ένα θέμα τι ονομάζει ο καθένας μας αριστερά αλλά τέσπα)

Chris said...

Αναδιαπραγματευση του όλου χρέους θα γίνει φυσικά σε περίπτωση χρεοκοπίας. Μπορεί αυτό να σου δώσει άμεση ανάσα αλλά μεσοπρόθεσμα θα φέρει και άλλα μέτρα λιτότητας αφού δεν θα σου δανείζουν αυτοί που τα έχουν και τους την έφερες. Κια θα πάρεισ χρήματα από αυτούς που μπορείς και ξέρεις ποιοι είναι. Οι άλλοι είναι στις off shore.

Όσο για το αν θα κερδίσει ή θα χάσει η όποια αριστερά , δεν ξέρω αλλά κάνω μια εκτίμηση. Εξαρτάται πόσο σοβαρά θα κινηθεί και αν θα αφήσει κατά μέρος δόγματα για να περιμαζέψει ότι σώζεται. Θα χαθεί κοσμάκης και θα πάνε γεννιές στράφι εδώ που φτάσαμε

Σίσσυ said...

Ρε παιδιά τι συζητάμε τώρα, η αριστερά μια ζωή αντιδρά χωρίς να προτείνει. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, τι φαντάζονται δηλαδή, ότι ήθελε ο Παπανδρέου να επιβάλλει όλα αυτά τα μέτρα; θα μας τρελλάνουν τελείως; Άσε που τάχω πάρει με όλες αυτές τις κλαδικές απεργίες. Λες και όλοι πρέπει να πληρώσουμε την κρίση εκτός από τη ΔΕΗ, τους ταξιτζήδες κ.ά. που τόσα χρόνια ήταν οι πιο ευνοημένοι και όχι μόνο φορολογικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι δύο παραπάνω (ΔΕΗ και ταξιτζήδες) απεργούν όταν δεν απεργούν όλοι οι άλλοι. Και καλά οι ταξιτζήδες το κάνουν επίτηδες για να τα κονομάνε όταν απεργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η ΔΕΗ γιατί άραγε;

χαμογελο said...

@Chris δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι δεν γίνεται... απλώς δεν μπορεί να ακολουθηθεί τέτοιος δρόμος όσο δεν θέλεις...

@Σίσσυ
"τι φαντάζονται δηλαδή, ότι ήθελε ο Παπανδρέου να επιβάλλει όλα αυτά τα μέτρα;"

εννοείτε!!!!

Chris said...

@ Σισσυ οι αντιδράσεις στο να πληρώνουν φόρους κάποιοι θα είναι πολύ έντονες. Αυτό που ανυσηχεί είναι το πιοος θα τους μαζέψει αφού ο μηχανισμός είναι πέρα ως πέρα διαβρωμένος. Η εμπειρία λέει ότι όταν έχεις έναν τέτοιο μηχανισμό , όσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα τόσο ιο πολύ ανεβαίνει το κασέ των δημοσίων υπαλλήλων.

@χαμόγελο σήμερα δεν ισχύει τον αν θέλει η νύφη και ο γαμπρός τύφλα να χει ο πεθερός. Είναι και όλο το σόι που εμπλέκεται και άσε να πάνε. Τέλος πάντων εγώ το λέω. Δεν είμαι από αυτούς που κάνουν ξεσηκωμούς (όχι πια) αλλά δεν θα τους εμποδίσουν κιόλας.