09/07/2010

Μια κρίση μας φτάνει! Όχι άλλη, please.

Ούτε μπήκα ούτε θέλω να μπω στις καταστροφολογικές φήμες που κυκλοφορούν επίσημα, και πολύ περισσότερο ανεπίσημα στο διαδίκτυο, όσον αφορά το μέλλον της οικονομίας, το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα. Το τι παπαρολογία και συνομωσιολογία κυκλοφορεί δεν περιγράφεται. Έχω γράψει σχετικά πριν λίγο καιρό στο άρθρο "Η αμάθεια και η ημιμάθεια ".

Αν τις πάρουμε στα σοβαρά, οι πιο πολλές από τις φήμες είτε μας ωθούν σε σπασμωδικές κινήσεις , όπως να θάβουμε τα λεφτά μας σε χωράφια, είτε μας δημιουργούν ψυχολογία ανασφάλειας που είναι το καλύτερο υπόστρωμα για να αποδεχθούμε ευκολότερα τις ανατροπές που συμβαίνουν.

Όταν όμως αυτές οι φήμες έρχονται από κέντρα μελετών του εξωτερικού θέλουν κάποια προσοχή και πολύ γερή κριτική ματιά. Στις 28 Ιουνίου κυκλοφόρησε από το think tank " Stratfor", μια περίεργη μελέτη με θέμα "The geopolitics of Greece; A Sea at Heart". Αν το ζητήσετε θα σας το στείλουν κάνοντας κλικ εδώ.

Αφού κάνει κάποια αναδρομή στο κλασσικό και σύγχρονο παρελθόν , σε γενικές γραμμές καταλήγει ότι η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος έχει μειωθεί, για πρώτη φορά δεν έχουμε ξένους πάτρωνες και είναι θέμα χρόνου για τους Ευρωπαίους να μας τραβήξουν την πρίζα της χρηματοδότησης μόλις σιγουρέψουν ότι η χρεοκοπία μας δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις πάνω τους. Τότε θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη και απώλεια του πολιτικού ελέγχου.

Το κυριότερο,το χαρτί αποπνέει μια ατμόσφαιρα βαλκανικής πολιτικής και κοινωνικής γεωγραφίας που καθόλου δεν μου άρεσε. Αυτό σε συνδυασμό με κάτι φήμες για το επεισόδιο στην Αμφιλοχία και την τάχα εμπλοκή του UCK και κάτι κρητικάτσα που μιλάνε για ανεξαρτησία 2012 και διαφόρους αλυτρωτικούς μονόλογους να μου φέρνουν, αν μη τι άλλο, σφίξιμο στο στομάχι.

Προσοχή στις προβοκάτσιες αδέλφια από εχθρούς και ανεγκέφαλους ώστε η κρίση από οικονομική να μη γίνει και εθνική.

No comments: