10/08/2011

Δυναμικές παράλληλες και αχαρτογράφητες

Δεν χρειάζονται γνώσεις κοινωνιολογίας για να εξηγήσεις το τι συμβαίνει στο Λονδίνο και στις άλλες πόλεις. Το να το πεις απλά τυχαίο, απλά εγκληματικό και ευκαιριακό γεγονός είναι απολιτικό και αφελές.

Η κοινωνική αυτή έκρηξη δείχνει την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού για να μην πούμε του καπιταλισμού. Σημαίνει συναγερμό για όλες τις χώρες στις οποίες το χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και στους φτωχότερους διευρύνεται συνεχώς. Λος Άντζελες, Παρίσι, Βαρκελώνη, Αθήνα, Λονδίνο........και έπεται συνέχεια. Κοινωνίες που πλήττονται από βία που αρχίζει μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο, όπου αυξάνεται κατά τρόπο εμφανή και προκλητικό το χάσμα ανάμεσα σε μία πολύ ευνοημένη μειοψηφία και σε πληθυσμούς που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι , κοινωνικά και πολιτισμικά.
Οι φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων αποτελούν γόνιμο έδαφος για μία κοινωνική έκρηξη, κυρίως σε καιρό κρίσης, δημοσιονομικών περικοπών και αυξημένης ανεργίας. Πώς να μην κάνει κανείς έναν συνδυασμό με αυτό που παιζόταν τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές με τα δισεκατομμύρια να πέφτουν σαν στραγάλια?
Ο πατέρας σου άνεργος επειδή η βιομηχανία που δούλευε μετακόμισε στην Κίνα. Η κουτσή εκπαίδευση που πήρες δεν σου επιτρέπει την πρόσβαση στην νέα οικονομία. Μένεις στα τριασάθλια παγωμένα και γκρίζα σπίτια των βιομηχανικών συνοικιών. Ο τύπος με το κάμπριο σου φαγε την γκόμενα. Το νέο γκατζετ σμαρτφόουν απλησίαστο.
Δίπλα σου ο πλούτος ξεδιάντροπος. Ο αρχιμαφιόζος που έδωσε πενήντα εκατομμύρια για ένα παίχτη συν μια βίλα, μια φεράρι και τρεις γκόμενες. Οι βασιλικοί γάμοι, η γκλαμουριά των ολυμπιακών αγώνων, διαφθορά , το σίτυ, και όλοι αυτοί που προστατεύουν τον πλούτο και κάνουν τη ζωή τους αφήνοντας τη δική σου στα αζήτητα. Δεν είσαι σαν τον πατέρα σου που το υποψιαζότανε μεν αλλά δεν το βλέπε. Τώρα τα βλέπεις μπρος στην οθόνη σου να σου βγάζουν τη γλώσσα. Έχεις πάθει απεξάρτηση από ναρκωτικά του τύπου «οι φτωχοί μπαίνουν ευκολότερα στον παράδεισο»
Τι θα κάνεις ? Θα ‘πινεις μπύρες και μπάφους και θα παίζεις προ. Σίγουρα! Μέχρι κάποια στιγμή όμως που η εντροπία του συστήματός ξεπερνάει το σημείο καμπής και το καπάκι σκάει. Και σου φταίει τότε ο αστυφύλακας, οι βιτρίνες και τα αυτοκίνητα. Είτε σε μια πρώτη απλοϊκή ανάγνωση του προβλήματός σου είτε στην ουτοπική λογική του να γκρεμίσουμε αυτό που έχουμε και .......βλέπουμε. Την άλλη μέρα όμως, τι?

Από τη άλλη φάνηκε όλος ο συντηρητισμός των εγγλέζων. Όλες οι μεγάλες εφημερίδες βγήκαν με πρωτοσέλιδα «ντροπή» και «αίσχος». Ντροπιάζουν τη χώρα μας, λένε αυτοί που την νόμιζαν τόοοσο μακριά από την τριτοκοσμική Αθήνα. Η κοινή γνώμη ζητάει περισσότερη και αυστηρότερη αστυνομία με πλαστικές σφαίρες και κανόνια νερού. Κάποιοι αυτο-οργανώνονται σε ομάδες προστασίας και πιάνουν σκούπες για να καθαρίσουν και ρόπαλα για να «καθαρίσουν». Ανεβάζουν στο διαδίκτυο φιλμακια και φωτογραφίες υπόπτων! Το τι γράφεται στα αγγλικά μπλογκς δεν περιγράφεται. Να κόψει ο Κάμερον το επίδομα στέγης για να φύγουν οι φτωχοί από το Λονδίνο. Η προσφυγή στον στρατό βρίσκει υποστήριξη (θα πέσει η κυβέρνηση στην παγίδα?)ενώ παρακολουθούται το διαδικτυο και εξεταζεταιτο μπλοκαρισμα των Twitter και Blackberry σε ώρες κρίσης.

Τι θα έκανες όμως αν ήσουν τούρκος δεύτερης γεννιάς και σου σπάγαν το μαγαζί της γωνίας απ’ όπου βγάζεις το ψωμί σου για να σου πάρουν τα παπούτσια της βιτρίνας? Θα σκότωνες σήμερα και ας πήγαινες φυλακή αύριο? Και δεν θα συμπορευόσουν στον αδιέξοδο δρόμο το συντηρητισμού και της καταστολής?

Δυο δυναμικές που αναπτύσσονται παράλληλα. Μικροαστισμός και υπο-προλεταριάτο σε αντιπαραθετική συμμαχία. Το αυγό του φιδιού υπο επώαση. Μόνο που δεν ξέρουμε τι θα βγει από μέσα και ποιον θα πρωτοδαγκώσει.

ΥΓ: Σε μελέτες που διαβάζω για την βία στα αστικά κέντρα, εκτός από τις κλασσικές παραμέτρους που προανέφερα συμπεριλαμβάνονται το διαδίκτυο, τα ναρκωτικά, οι συμμορίες της γειτονιάς και τα βιντεο-παιχνίδια. Η ανάγκη αναπλήρωσης της οικογένειας και η αναζήτηση ρόλου υπάγονται στα βαθύτερα αίτια. Ενδιαφέρον, ε?


No comments: