24/09/2011

Ανδρος-Τήνος-Myconos

Γενικά στο καράβι για Άνδρο-Τήνο-Μyconos ξεχωρίζεις ,με υψηλή επιτυχία στις προλέψεις σου, ποιος πάει που. Οι οικογένειες, οι θείες και τα τρεντοφρικιά.

Τέλος Σεπτέμβρη ξημερωμάτα Σαββάτου εν μέσω κρίσης δεν χρειάζεται να κάνεις κράτηση. Έτσι νομίζεις! Και φτάνεις τσακισμένος από νυχτερινό αεροπορικό ταξίδι και σου λένε δεν έχει θέση εκτός από μια σε αυτό που φεύγει σε δυο λεπτά. Και παρατάς τον καφέ στη μέση, τρέχεις βλαστημώντας την ώρα και τη στιγμή που πίστεψες ότι στη Ελλάδα υπάρχει κρίση και με σάλτο μορτάλ πηδάς με το αυτοκίνητο στο καράβι που σηκώνει την μπουκαπόρτα για να σαλπάρει.

Συνειδητοποιείς αμέσως ότι το γκαράζ είναι άδειο σαν πλοίο που πάει για ματσακόνι και επισκευή στο Πέραμα. Το βαλκάνιο μυαλό σου ψάχνει συνωμοσία που θέλει τους άτιμους τους πράκτορες να κάνουν χαρτί με τους εφοπλιστές για να ανεβάσουν τις τιμές και τα τοιαύτα ελληνικής πραγματικότητας συναφή.

Τουλάχιστον , λέμε, θα πιούμε το καφεδάκι μας και θα φάμε το κρουασάν μας στο σαλόνι σαν άρχοντες. Και ανεβαίνουμε τις έρημες σκάλες στο πλοίο φάντασμα. Και ανοίγοντας την πόρτα, σαν σε Χιτσκοκική ταινία, σε παίρνει πρώτα η βουή του πλήθους και ύστερα βρίσκεσαι εν μέσω χιλίων γιαγιάδων, θειτσών, κουτσών, παχύσαρκων και γύφτων ( με το μαύρο τζάμι και το λουστρίνι πρωϊνιάτικα) που έχουν καταλάβει τα πάντα και δεν σου μένει παρά να πας κατάστρωμα και κατάχαμα. Η συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Και όλες το ίδιο σουλούπι. Κοντές, χοντρές με κοντό μαλλί και ταγιεράκια. Αντε να έχεις ξεκινήσει να πας ένα ταξιδάκι να ξεσκάσεις , έ , και για να κόψεις και καμιά γκόμενα.

Τα κοπάδια αυτά των γυναικών τα είχαν φέρει με πούλμαν ολονυχτίς και προφανώς τα περίμεναν άλλα πούλμαν στον προορισμό τους που δεν είχες αμφιβολία για το ποιος θα ήταν (προφανώς πηγαίναν στη Μύκονο για ρεϊβ πάρτυ).
Ναι υπάρχει, όντως, βαθειά κρίση. Και ο κοσμάκης βρίσκει ελπίδα μόνον στη θρησκεία πιά όπως και στη επιστροφή στη ύπαιθρο (για να έχουμε τουλάχιστον να τρώμε). Σημάδια κοινωνικής κατάθλιψης και μακρόχρονης οικονομικής απελπισίας.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα λεφτά.

No comments: