01/07/2012

Νανοτεχνολογία


Διάβασα ,από περιέργεια ψυχολόγου μάλλον,  την προκήρυξη μιας οργάνωσης  με  ένα απίθανα καλαμοκαβαλημενο  όνομα που έβαλε φωτιά στη Microsoft  τις προάλλες. Σε ένα παραλήρημα Αμερικάνικου τύπου συντηρητικής σκέψης (μου θύμισαν creationism) καταφέρεται κατά της τεχνολογίας και της χρήσης της.  

Διαφωνώ προφανώς με αυτού  του τύπου την νεοσυντηρητική σκέψη στην απλή λογική ότι αφού το τρίχωμά μας έπεσε δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε πια στα σπήλαια. Θέλουμε ρούχα και παπούτσια. Και επειδή είμαστε 7 δις πάνω στη γη πρέπει να βρούμε τρόπους να τα φτιάχνουμε, αν μη τι άλλο,  με λίγα υλικά και ενέργεια.

Στη γκρίνια της η οργάνωση συμεριλαμβάνει  και την νανοτεχνολογία.
Όχι ότι η τελευταία είναι αθώα ως τεχνολογία αλλά είναι πολλά υποσχόμενη. Πρέπει φυσικά  να  ερευνηθούν σχολαστικά και  απο την αρχή οι πιθανές επιπτώσεις σε περιβαλλον και υγεία και να αναπτυχθούν χρήσεις προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Τα παθήματα της βιοτεχνολογίας να μας γίνουν μαθήματα.

Και για να στηρίξω την άποψη αυτή και για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα αναδημοσιεύω αποσπάσματα από μια είδηση που διάβασα στο Nooz χθες.

Στη δημιουργία του πρώτου cluster οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προχωρούν 18 επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και φορείς από Μακεδονία, Θράκη, Αττική και Πάτρα, αλλά... και Βαρκελώνη και Οξφόρδη, με τη συνδρομή και Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.

Η δημιουργία της πρώτης 
στοιβάδας οργανικών ηλεκτρονικών γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να μη χάσουν το τρένο για την ανάπτυξη ενός κλάδου, του οποίου οι εμπορικές εφαρμογές εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» τα 15 δισ. ευρώ το 2015 και τα 65 δισ. το 2022.

Ενδεικτικό του δυναμισμού του κλάδου είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δημιουργήθηκαν παγκοσμίως 
1.500 επιχειρήσεις οργανικών ηλεκτρονικών(αναμένεται να φτάσουν τις 10.000 στα επόμενα 2-3 χρόνια), ενώ γενικότερα στον τομέα της νανοτεχνολογίας, οι ιδρυθείσες την τελευταία πενταετία εταιρείες ξεπερνούν τις 70.000-100.000!
Στο cluster συμμετέχουν οι εταιρείες-τεχνοβλαστοί (spin offs) δύο Θεσσαλονικέων επιστημόνων του εξωτερικού, του Νίκου Κεχαγιά, επικεφαλής μιας υπηρεσίας που παρέχει συμβουλές στις ομάδες νανοκατασκευών του Ινστιτούτου της Καταλονίας και του Κυριάκου Πορφυράκη, που αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Παράλληλα, στο 
cluster -που αναμένει χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (σχετικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας)- μετέχουν και οι εξής: το επενδυτικό κεφάλαιο "Τhermi Ventures" και η επιχειρηματική θερμοκοιτίδα "Thermi", καθώς και οι εταιρείες BIOHELLENIKA, COMPUCON, ΕΛΙΞΙΣ Α.Ε, Ελληνικη Υφαντουργια Α.Ε, KYKE HELLAS A.E., ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ, N.Μιχαλοδημητράκης-Π. Νεοφώτιστος O.E., Πρίσμα Ηλεκτρονικά Α.Ε., ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε., SUNMATE HELLAS Α.Ε., D.E.F.I.N.E., SUNLIGHT και NanoTypos.
Ενδεικτικά αναφέρω  ότι οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν στον τελικό χρήστη με τη μορφή πλαστικών φωτοβολταϊκών, εύκαμπτων οθονών για συσκευές (OLED), εύκαμπτων μπαταριών και «έξυπνων» υφασμάτων.
Έξυπνες κινήσεις και επενδύσεις για όσους έχουν ακόμα λίγα λεφτά στην άκρη.

No comments: