26/07/2012

Με χαραγμένο αριθμό και κίτρινο αστέρι

Δεν ήθελα να γκρινιάξω καλοκαιριάτικα αλλά θέλει ν' αγιάσει ο διάβολος και δεν τον αφήνει το λιβάνι.
Αμόκ έχουν πάθει γερμανοί πολιτικοί και  τα διεθνή ΜΜΕ για το  πότε θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ (Σεπτέμβρη, Γενάρη, σε ένα χρόνο…) και με ποια ισοτιμία θα γυρίσει στη δραχμή. Γιατί τώρα τέτοια πρεμούρα?
Ας διακινδυνεύσω κάποια πρόβλεψη σε αυτό το απρόβλεπτο και πολύ δύσκολο καλοκαίρι που δεν ξέρουμε το μας ξημερώνει.
Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη (και όχι μόνο στον Νότο, ας μην μασάμε)  είναι τέτοια που μόνο μια μεγαλειώδης παρέμβαση της ΕΚΤ μπορεί να την σώσει χωρίς να διαλυθεί το ευρώ. Είτε το πουν ευρω-ομόλογο είτε αγορά χρέους, είτε ρευστότητα  είτε ό,τι θέλετε ένα πράγμα σημαίνει. Τύπωμα νέου χρήματος αλά Αμέρικα. Το μπλογκ το έχει προβλέψει αυτό ως λύση εδώ και δυο χρόνια. Δείτε το αστείο άρθρο Χαρίκλεια Ιζνογκουντ με κλικ εδώ. Ας παραδεχτούν οι διάφοροι νέο-φιλελεύθεροι φωστήρες  τύπου Μερκελ, Ντράγκι, και λοιπόν ανόητων ότι το σύστημά τους α π έ τ υ χ ε. Η ανάπτυξη έχει όρια και δεν γίνεται με δανεικά για κατανάλωση.
Το νέο χρήμα  σημαίνει υποτίμηση του ευρώ και (ίσως,  σε καιρό ύφεσης?) πληθωρισμό. Αυτό όμως δεν θα φανεί ως προς τα ανταγωνιστικά νομίσματα αφού τόσο η Αμερική όσο και η Αγγλία (να δείτε κλάμα που έχει να πέσει εκεί μετά τους Ολυμπιακούς!) ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο! Γιατί νομίζετε ότι τα Αγγλοσαξωνικά έντυπα φτιάχνουν το παγκόσμιο κλίμα κατάρρευσης του ευρώ? Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες!
Μόνο που μια τέτοια λύση έχει  κόστος πολιτικό και οικονομικό για τις χώρες με πλεονάσματα όπως η Γερμανία. Μικρότερο, βέβαια, από την διάλυση του ευρώ αλλά ……κόστος. Τι περιμένετε να  πούνε στους Γερμανούς οι Ρέσλερ και η Αγκέλα. Το σύστημα  μας απέτυχε και τώρα πρέπει να πληρώσετε τη λάθος πολιτική μας στην Ευρώπη? Θα σας πληθωρίσω τα λεφτά σας, λοιπόν, που τόσα χρόνια σας έλεγα να μαζεύετε? Έχετε δει πουθενά κάνα τέτοιον πολιτικό?
Είναι πολύ πιο εύπεπτο και λαϊκιστικό να βρίσκεις εξιλαστήρια θύματα και οι Γερμανοί ξέρουν την δουλειά καλύτερα απ' όλους ( θυμάστε ποιοι την πλήρωναν 70 χρόνια πριν?)
Φοβάμαι ότι θα μας φορτώσουν τα λάθη τους. Ότι η Ελλάδα φταίει για όλα (το 2%) και η έξοδος της από το ευρώ (και τι άλλο ακόμα μας περιμένει?) είναι η τιμωρία της για τα λεφτά που οι  Γερμανοί και οι λοιποί  θα χάσουν στη θύελλα που έρχεται αλλά και για την επιβίωση τελικά του ευρώ με όσους αντέξουν.
Νομίζω ότι θ' αρχίσω να κυκλοφορώ με αριθμό χαραγμένο στο μπράτσο  και κίτρινο αστέρι στο πέτο.

No comments: