01/06/2007

Οι φαρμακευτικές κάνουν κουμάντο

Πρώτη Ιουνίου σήμερα αφιερωμένη από τους Έλληνες bloggers στη μνήμη της Αμαλίας και θα πιάσω μια φράση από τον υπότιτλο του blog της "οι φαρμακευτικές κάνουν κουμάντο".
Οι φαρμακευτικές είναι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες με συνολικό παγκόσμιο τζίρο που τις ανεβάζει πολύ ψηλά στη λίστα κερδών μετά τα όπλα, τα ναρκωτικά το πετρέλαιο και τη πληροφορική.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι έντονος και τα κεφάλαια σε έρευνα τεράστια. Δεν βλέπουμε όμως ο ανταγωνισμός να ρίχνει τις τιμές.
Προσανατολίζουν την ερευνά τους προς φάρμακα και προιόντα κατανάλωσης στις αγορές των βιομηχανικών χωρών όπως βιάγκρες, μπότοξ, κλπ και όχι ανάγκης για τις φτωχότερες χώρες όπως ας πούμε φτηνά εμβόλια για την ελονοσία ή την ευλογιά γιατί ή πελατεία δεν έχει να πληρώσει.
Κάποιες απο αυτές τσεπώνουν και δημόσιο χρήμα για έρευνα αλλά όταν βρούν το φάρμακο όχι μόνο δεν το πουλάνε φτηνότερα στα δημόσια Ταμεία αλλά τα γδύνουν και από πάνω.
Κράτος εν κράτει επιβάλλουν συνταγολόγια πολλές φορές άχρηστα και καλούν τους γιατρούς που τα πλασάρουν σε "συνέδρια" στην Ελβετία ή σε εξωτικά νησιά μαζί με τις γυναίκες τους με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Παράλληλα πολεμούν κάθε νέα ιατρική που δεν έχει φάρμακα ή τα φαρμακά που δίνει δεν παράγονται βιομηχανικά ή δεν πατεντάρονται. Έτσι, με τα μέσα που διαθέτουν και τους παπαγάλους τους, προσπαθούν να γελοιοποιήσουν παραδοσιακές πρακτικές και φυτικά σκευάσματα παρά το ότι πάνω σε αυτά έχουν βασίσει πολλά προιόντα τους. Στέλνουν στα δικαστήρια ως αιρετικούς ή κομπογιαννίτες όσους γιατρούς δεν γουστάρουν. Έχουν πνίξει κάθε προσπάθεια προώθησησης δημόσιας έρευνας σε εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας που και αποτελεσματικοί είναι και φτηνοί και θα έδιναν ανάσα στα Ταμεία.
Αν οι πολιτικοί είχαν τα κότσια να τα βάλουν μαζί τους θα περιμέναμε να κάνουν όλα ή κάποια από τα παρακάτω:
1) Να προωθήσουν στα συνταγολόγια τα φάρμακα εκτός πατέντας τα λεγόμενα generique
2) Να σταματήσουν τις επιδοτήσεις σε έρευνα ¨εμπορικών¨φαρμάκων
3) Να επιδοτήσουν την έρευνα εναλλακτικών και νέων ιατρικών με βάση την παράδοση και τη φύση και να τις προστατεύσουν νομικά.
4) Να ιδρύσουν πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές εναλλακτικής ιατρικής

No comments: