Αντιγράφω άρθρο του Α.Δ.Παπαγιαννίδη από το Βήμα της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου. Μια παραπλανητική και φτηνή ταχτική που κρατάει χρόνια. Θα υπάρξει συνέχεια.
"Είναι μια παράξενη κακεντρέχεια της ιστορίας: την ώρα ακριβώς που δικαιώνεται η επιλογή της πρόσδεσης της Ελλάδας στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης, την ίδια στιγμή σπέρνεται σε κάθε βήμα στη χώρα μας ο αντι-ευρωπαϊσμός.
Τι θα πει αυτό; Ως προς το πρώτο σκέλος θα πει ότι είναι εντυπωσιακό το πώς δεν βρέθηκε κάποιος κεντρικός συντελεστής της πολιτικής σκηνής να καταγράψει και να αναδείξει το ότι, αν η Ελλάδα δεν είχε προσχωρήσει στην πειθαρχία της ΟΝΕ, αν η δραχμή δεν είχε αυτοδιαλυθεί στο ευρώ, στο σημερινό κύμα αναταραχής στις αγορές, με το σημερινό ενεργειακό τσουνάμι και (κυρίως) το σημερινό διαλελυμένο εξωτερικό ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας, σήμερα θα ψάχναμε να βρούμε πού βρίσκεται ο πάτος!
Πάμε όμως στο δεύτερο σκέλος. Κάθε δύσκολο, κάθε δυσάρεστο, συνεπώς κάθε σημαντικό βήμα που γίνεται στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο - σωστότερα: κάθε βήμα που επιχειρείται να γίνει - χρεώνεται «στις Βρυξέλλες». Δηλαδή; Δηλαδή η δειλή όσο ποτέ πολιτική μας τάξη αλλά και τα λαϊκίστικα όσο ποτέ μέσα ενημέρωσης δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να επεξηγήσουν οποιαδήποτε αναγκαία κίνηση προσαρμογής. Και καταφεύγουν, ομόφωνα, στο «μας το επιτάσσουν οι Βρυξέλλες». Το «φταίνε οι Βρυξέλλες» βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Μετά την Επιτροπή, βρίζουμε πλέον και το Ευρωδικαστήριο. Δεν διστάζουμε, Παυλόπουλοι και Κακλαμάνηδες ή και νομικοί αστέρες Ρουσόπουλου, να αναδεικνύουμε αντίθεση του Συντάγματός μας με το Κοινοτικό Δίκαιο...
Βλέπουμε την Ολυμπιακή να βυθίζεται, με τη διαχείριση Μιχάλη Λιάπη να έχει συνεχίσει ημέρες Χρήστου Βερελή, ο οποίος εζήλωσε εικόνες Αλέκου Ακριβάκη. Λέει κάποιος ότι δεν πάει άλλο - Κώστας Καραμανλής εκδοχής 2005, Κωστής Χατζηδάκης 2007; Σάλος, εξέγερση, «ντροπή που πάμε να υποταγούμε στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών!», «αίσχος που η απειλή Ευρωδικαστηρίου κάμπτει το φρόνημά μας!», «πρόταση μομφής να ασκηθεί κατά του επιτρόπου Μπαρό, έρευνα το αν χρηματίστηκαν άνθρωποί του!». Συνειδητοποιούμε ότι το Ασφαλιστικό καταδικάζει τους σημερινούς 50ρηδες και 40ρηδες σε συντάξεις-φιλοδώρημα, τους 20ρηδες και 30ρηδες σε εργασιακό βίο ειλώτων προκειμένου να στηρίξουν τους σημερινούς συνταξιούχους; Βλέπουμε τις αγριωπές ανισότητες να διαιωνίζονται; Πάει να γίνει επί Αλογοσκούφη/Μαγγίνα ό,τι επί Γιαννίτση, δηλαδή «κάτι»; Πέφτει το ταβάνι! Και, βέβαια, «υποτασσόμαστε στις νεοφιλελεύθερες συνταγές των Βρυξελλών!».
Ή μήπως ξεχάσατε την πανστρατιά εναντίον της φρικτής επιβολής, να ανοίξει η ανώτατη παιδεία στα μιαρά χέρια ιδιωτών (και μάλιστα ξένων!) μετά τις δικαστικές και νομοθετικές ευρωπαϊκές επιταγές; Ασε που «η Ευρώπη» πάει να μας στερήσει την ευχαρίστηση να διατηρούμε τις γοητευτικές χωματερές μας εν λειτουργία! Και ποιος δεν θυμάται την «εθνική ταπείνωση» από τον «χαμηλόβαθμο υπάλληλο των Βρυξελλών» επί βασικού μετόχου; Και ας μην αγγίξουμε την απαγόρευση συμμετοχής σε στρατηγικές επιχειρήσεις («νόμος αντι-Marfin»).
Πάμε, όμως, πίσω: όλοι δεν γνωρίζουμε πως για την ακρίβεια «φταίει» η ένταξη στην ΟΝΕ; Λοιπόν; Πόσο μακριά βρίσκεται ένας νέος αντιευρωπαϊσμός από την ευρωενθουσιώδη Ελλάδα;
9 comments:
Μεγάλη κουβέντα ο αντι-ευρωπαϊσμός και πολύ φοβάμαι πως το συγκεκριμένο άρθρο αδυνατεί να διακρίνει πως η προέλευση του φαινομένου δεν προέρχεται πάντα από τους προσανατολισμένους στο εθνικό ιδεώδες αλλά και από σκληροπυρηνικούς αριστερούς αλλά και τους αντεξουσιαστές, σε κάποιες περιπτώσεις. Και όταν το αισθητήριο δύο εκ διαμέτρων αντίθετων ιδεολογικών προσανατολισμών ταυτίζεται, τότε μάλλον το θέμα δεν ενδείκνυται για υπεραπλουστευτικά διλήμματα.
Σε ένα λόγο τόσο χύμα, τόσο άνευ αρχών, που λέει τόσο εύκολα ότι για όλα φταίει ο λαϊκισμός, ή η ηλιθιότητα μας να μην αντιλαμβανόμαστε, τεσπα, πόσο τυχεροί είμαστε που ανήκομεν εις την δύση, το λουλούδι του κανένα (NIEMANDSROSE) απαντάει πολύ ευγενικά.
Το τραγικό είναι ότι αυτή η απουσία πολιτικού λόγου, η απουσία πολιτικής και κοινωνικής ηθικής σε τελευταία ανάλυση, κατατίθεται σήμερα από ένα κόμμα που κάποτε αντιπροσώπευε την πνευματική ελίτ του τόπου μας.
Τι κατάντια, μα την αλήθεια!!!
Διότι, μας λέει ο κ. Παπαγιαννίδης, αν......σήμερα θα ψάχναμε να βρίσκαμε το πάτο! Τολμώ, εγώ η απολιτική λοιπόν να τον ρωτήσω: Σήμερα δηλαδή τι ψάχνουμε ακόμα να βρούμε?
Σε μια Ελλάδα, αλλά και σε μία Ευρώπη, τι ψάχνουμε να βρούμε, αγαπητέ κ. Π.;
Τι χειρότερο μας περιμένει λοιπόν;
Η μήπως η απομάκρυσνη τους απο τα προβλήματα του κοινού θνητού, που σήμερα είναι και τα προβλήματα του πλανήτη μας, είναι πια τελειωμένη;
Θα ανοίξουμε σίγουρα μεγάλη κουβέντα.
Ποιες είναι οι Βρυξέλλες και ποιος καθορίζει την πολιτική τους? Μήπως είναι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο? Μα ποιος τους προτείνει και ποιος τους ψηφίζει αν όχι τα Κράτη Μελη και οι λαοί τους? Μήπως είναι το Συμβούλιο Υπουργών? Μα ποιος συμμετέχει στις αποφάσεις αν όχι οι Υπουργοί των 27?
Μήπως είναι η Επιτροπή? Μα ποιος διορίζει τους Επιτρόπους?
Μήπως μπλέκουμε τα εργαλεία με τις πολιτικές? Αν αύριο, λέω αν, βρεθεί η αριστερά στην πλειοψηφία των Ευρωπαικών κυβερνήσεων οι Βρυξέλλες θα κάνουν δεξιά πολιτική?
Εκτος αν πιστεύει κανείς ότι υπάρχει αόρατο διευθυντήριο πέρα από εκλεγμένες κυβερνήσεις που παραμένει ανέπαφο πάντα κόντρα στα συμφέροντα της χώρας μας και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Τότε που είναι οι πρόταση μας για θεσμική αναπροσαρμογή των Βρυξελλών. Χτες ακόμα δεν υπογράψανε ΟΛΟΙ την νεα Συνθήκη?
Δεν τελειώνει το θέμα εδώ και θα ξανάρθω.Το κρυφτούλι βολεύει τον λαικισμό και τους εκρποσώπους του δεξιούς και αριστερούς.
Αγαπητοί φίλοι, μπορεί να ξεβολεύουν τις σκέψεις μερικών αυτά που γράφει ο κ. Παπαγιαννίδης, αλλά μη ξεχνάμε, σε μερικές μέρες κλείνουν 27 χρόνια από τότε που συμμετέχουμε στις "αποφάσεις των Βρυξελλών"... Δεν μπορεί να φταίνε οι άλλοι αν το μόνο που κοιτάμε είναι να "κονομήσουμε" (συγγνώμη: να απορροφήσουμε) κανά Ευρώ παραπάνω (παλιότερα ECU...).
Αν κανείς δεν ενημέρωσε τον λαό για το τι γίνεται και πως λειτουργεί η Ευρώπη, ας μην παραξενευόμαστε για την συναισθηματική και συμφεροντολογική μπουρδολογία που περιβάλλει και κατακλύζει τις (επιτέλους...) τελευταίες εβδομάδες/μήνες της Ολυμπιακής, ή τα αναπόφευκτα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση!
Τα διάφορα Κοινοτικά Πλαίσια στήριξης και τα χρήματά τους είναι καλά, οι Βρυξέλλες όμως είναι αυτές που φταίνε για όλα τα άλλα...
Οι Έλληνες αριστεροί σ' αυτό το θέμα πολύ της κυρίας Θάτσερ μοιάζουν! Για όσους θυμόνται τι έλεγε!
@ chris,
Ναι όντως, εμείς ψηφίζουμε και αυτοί αποφασίζουν αλλιώς απο αυτά που υπόσχονται. Ε, δεν είναι καινούργιο αυτό.
Αλλά δες τι έγινε στην Λισαβώνα. Πηραν αποφάσεις για θέματα που με δημοψηφίσματα είχαν καταψηφιστεί.
Μάλιστα ψηφισε και το Βέλγιο ενώ δεν είχε νόμιμη Κυβέρνηση.
Οσο για το αόρατο διευθυντήριο, δεν υπάρχει αόρατο διευθυντήριο υπάρχει ορατο και ξεκάθαρο. Και έχει και ονόματα, όπως Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τρισε (στα γαλλικά σημαινει ο κομπιναδόρος) και βέβαια ΗΠΑ, για να μην ξεχνιόμαστε κλπ. κλπ.
@ απορων και εξιστάμενος:
Ωραία λογική. Τα λεφτά και τα κονδύλια είναι δικά τους, τα έφεραν απο την προσωπική τους περιουσία.
Απο τις οικονομίες των αμοιβών τους, αλλά οι πολιτικές επιλλογές είναι δικές μας, αφού εμείς ψηφίζουμε τους απεσταλμένους εκεί στο Ανω Βασίλειο, εμείς απο το κάτω Βασίλειο.
@ange-ta: Η Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΜ έχουν παρα πολύ μικρό λόγο σε εκείνους που είναι μέσα στην ΕΕ από ότι στους απ'έξω όπου δείχνουν τα δόντια τους. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εφαρμόζει νομισματικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν από όλα τα Κράτη Μέλη και τις εκάστοτε εκλεγμένες κυβερνήσεις τους. Κανεις δεν μπήκε στη Ευροζώνη με το ζόρι.
Αυτά τα λέω για να επαναλάβω ότι "οι Βρυξέλλες " είναι το μέσον δεν είναι η πολιτική. Αυτή καθορίζεται από κοινού με προφανώς τις μεγαλύτερες χώρες να έχουν μεγαλύτερο ρόλο, λόγο αλλά και συνεισφορά στα Ταμεία.
Χρονια πολλά και καλά γι αυτές τις μερες
ριτς
@ chris,
έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβει κανείς σήμερα ποιός συνεισφέρει στο κοινό ταμείο της ΕΕ:
Ενα μέρος του ΦΠΑ πάει σ αυτο το ταμείο.
Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος το πληρώνουν οι φτωχοί και όχι οι πλούσιοι.
Επίσης έχει μεγάλη σημασια να καταλάβει κανείς που πάνε αυτά τα κονδύλια.
Το μεγαλύτερο μέρος πάνε στις μεγάλες οργανωμένες εταιρείες, δηλαδή στην ουσία περνάνε τα λεφτά απο τα χαμηλά στρώματα και πάνε στα υψηλά.
Αυτη η ροή χρήματος εξηγεί πάρα πολλά.
Κάνεις πολύ μεγάλη υπέρβαση αν πιστεύεις ότι το ΔΝΤ και η ΠΤ δεν έχουν λόγο στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.
Αν δεν είχαν, η ζωή στον πλανήτη μας θα ήταν διαφορετική.
Ποιός έχει βγάλει το δόγμα της πληρωμής των ρύπων; Η ΠΤ
Ποιός χρηματοδότησε την Ρωσία, αμέσως μετα την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού με δις, που πήγαν στην ρώσικη μαφία, και που μάλιστα αργότερα αυτά τα χρέη χαρίστηκαν: το ΔΝΤ.
Ποιός απαιτεί ιδιωτικοποίηση: Η ΠΤ και το ΔΝΤ.
Αυτοί που ψηφίζουμε, μόνο για βόλτα πάνε στις Βρυξέλλες.
Σορρυ για την γρίνια τέτοιες μέρες που είναι, αλλά δεν ήθελα να αφήσω ανοιχτά κάποια θέματα, που για μένα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στο κόσμο που ζούμε.
Είναι γεγονός ότι μέσω των Διαρθρωτικών οι φτωχοί του βορρά (του βορρά ναι) πληρώνουν τους πλούσιους του νότου. Το ΦΠΑ είναι μέρος των εσόδων της ΕΕ και αυτό το περισσότερο έρχεται από τις πιο αναπτυγμένες χώρες όπως και οι άμεσες συνεισφορές.
Με αυτή την έννοια έχεις μεταφορά πόρων άλλο το πως κατανέμεται και το πόσο γυρίζει πίσω μεσω πολυεθνικών συμβολαίων. Αυτό είναι εθνική υπόθεση του κάθε κράτους μέλους.
Οσον αφορά την παρέμβαση των ΔΝΤ και της ΠΤ θα επανέλθω!
Post a Comment