01/02/2009

Τότε που ο έρωτας νικούσε τα πρέπει


Πραγματικά ευτύχησα να δω πριν λίγες μέρες την Αιντα του Βέρντι στη χώρα που πρωτοπαίχτηκε, την Αίγυπτο! Βασισμένη σε λιμπρέτο του Αιγυπτιολόγου Auguste Mariette ανέβηκε στο Κάιρο στις 24 Δεκεμβρίου του 1871 δυο χρόνια μετά τα εγκαίνια του καναλιού του Σουέζ αφού τα σκηνικά είχαν μπλοκαριστεί στο Παρίσι λόγω του Γαλλο-Πρωσσικού πολέμου το 1870.

Η παράσταση που παρακολούθησα έγινε για την επέτειο των 20 χρόνων του νέου μεγάρου όπερας στο Κάιρο. Το πρώτο κτίριο είχε κατασκευαστεί το 1869 παράλληλα με το κανάλι, όπως και πολλά άλλα κτίρια στην πόλη, αλλά κάηκε το 1971.

Διαδραματιζόμενη στη Φαραωνική περίοδο η όπερα ήταν γεμάτη εξωτικά χρώματα, επιβλητικά σκηνικά και μυστικιστικούς συμβολισμούς. Ξεκινάει επικά και καταλήγει λυρικότατα με ένα ντουέτο του έρωτα που νικά την εξουσία. Δεν μπόρεσα να βρω στο Youtube τη δεύτερη σκηνή της τελευταίας πράξης όπου η Αιντα και ο Ρανταμές κλείνονται στο ανχτ, το σύμβολο του κλειδιού της ζωής. Βρήκα όμως μια καλή εκτέλεση του πιο γνωστού κομματιού, της σκηνής του θριάμβου της δεύτερης πράξης.

2 comments:

MenieK said...

περιττό να πούμε πόσο ζηλεύω...

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ said...

DITE TO PROTO MEROS TIS TELEUTEAS EKPOBIS!!!



Zontana oi ekpompes tou Politikou Marathoniou tou EXTRA TV se ayto to site
http://www.vpalmas.com/cs/videos.htm

http://www.vpalmas.com/cs/videos.htm