18/10/2010

Λεφτά θα υπάρχουν. Απο που θα 'ρθουν τα λεφτά?

Ο πόλεμος των νομισμάτων είναι το κύριο θέμα του τελευταίου Economist. Δηλαδή η χρήση των νομισματικών ισοτιμιών και οι αγορές- πωλήσεις από κράτη , τα επιτόκια και άλλα τερτίπια για να κρατηθούν οι ισοτιμίες εκεί που θέλει ο καθένας ώστε να αποκτήσει εμπορικά πλεονεκτήματα.

Και ενώ ακόμα το πράμα μοιάζει κουβέντα σαλονιού , δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε σκυλοκαβγά και να έχουμε ντράβαλα. Στη μπούκα είναι η Κίνα και το γουάν της το οποίο όντως παραμένει υποτιμημένο έτσι ώστε οι δυτικοί να βλέπουν τα φτηνά κινέζικα να κατακλύζουν τις αγορές τους ενώ τα δικά μας να είναι ακριβά στην Κίνα και να μην τ' αγοράζουν οι κινέζοι. Άλλο ένα εξιλαστήριο θύμα προφανώς ενός συστήματος που όλο και συχνότερα κολλάει και δεν τραβάει. Μια ο Γιάννης δε μπορεί, μια ο κώλος του πονεί.

Εξιλαστήριο ή όχι , η ιστορία είναι ικανή να ανάψει φωτιά στον πλανήτη και όχι μόνο οικονομική. Ακόμα και νέο-φιλελεύθεροι προτείνουν επιθετικά οικονομικά μέτρα κατά της Κίνας για…….. συμμόρφωση.

Φαινομενικά άσχετο μεν αλλά από το ίδιο άρθρο. Οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζουν να κόψουν χρήμα για να αγοράσουν τα χρέη των κυβερνήσεων που κοντεύουν να τις πνίξουν αρχής γενόμενης από την Αμερική. Στην Ευρώπη προφανώς αυτοί που δεν έχουν χρέη (Γερμανοί, Σκανδιναβοί) δε θέλουν να πληρώσουν (με πληθωρισμό φυσικά) τα χρέη τα δικά μας και των άλλων άταχτων παιδιών του νότου.

Μακάρι όμως να γίνει. Είναι ο μόνος τρόπος να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία και να πληρώσει το τραπεζικό κεφάλαιο.

Άντε να δούμε άσπρη μέρα

No comments: