07/12/2010

Μαραμπού χαμένα στο πούσι

Κυριακή αργά το βράδυ. Χιονόνερο και μείον κάτι απέξω. Μόλις είχε τελειώσει η λειτουργία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιάννη Κούτρα. Τηγανητές πατάτες από τον Αντουάν και μπύρα στο καφέ Esperance και…...

-Τι δυναμικός ο Θάνος! Κλασσική μορφή της ελληνικής μουσικής.
-Ο Κούτρας γέρασε αλλά φωνή όπως και τότε στα εβδομήντα οχτώ με τον Σταυρό του Νότου!
-Και ο Παπαδόπουλος στα πνευστά έδωσε ρέστα.
Και δως του τη δεύτερη μπύρα, που έγινε ουϊσκάκι και άλλο ένα μετά.
-Αύριο έχει διαδήλωση κάτω. Κλείνουν το κέντρο. Που πάμε ρε? Σε λίγο θα μας κλείσουν και το στόμα.
-Τι λες για τις γιάφκες? Περίεργα κόλπα.
-Γνωστή φάτσα ο διπλανός, δε σου φαίνεται?
-Τι λες ρε δικέ μας ο Γιούνκερ είναι!

Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του γιουρογκρουπ. Με τα γυαλάκια και την αλεπουδίσια φατσούλα . Χωμένος στα ντοσιέ και τη μπύρα του.
Ένας συντηρητικός πολιτικός με φεντεραλιστική, φιλο-ευρωπαϊκή άποψη. Γι' αυτό και δεν έγινε ποτέ πρόεδρος της Επιτροπής παρά το ότι προτάθηκε δυο φορές για τη θέση του Μπαρόζο.
-Καλησπέρα πρόεδρε. Τι θα γίνει με το ευρώ
-Όλα καλά θα πάνε. Πρέπει όμως να το θέλουμε. Ή είμαστε ευρωπαίοι και στηρίζουμε το ευρώ ή αν ο καθένας τραβάει το σκοινί κατά που τον βολεύει τότε είμαστε άξιοι της υποταγής μας στο δολάριο. Θα διαβάσετε αύριο πρόταση μου για τα ευρω-ομόλογα στις εφημερίδες.
-Στην Ελλάδα τα πράματα είναι ζόρικα. Ο κόσμος διαμαρτύρεται. Η ανεργία στα ύψη.
-Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά συνταγές δίχως ζόρι δεν υπάρχουν είτε έτσι είτε αλλιώς.
-Τι εννοείτε αλλιώς?.
-Να σας κεράσω κάτι?
-Καλοσύνη σας. Φέρτε μ' ένα κονιακάκι που τ' ορέχτηκα!
- Άντε γεια μας.
-Και θα πάει μακριά η βαλίτσα?
-Παιδιά έχετε? Πόσο χρονών είναι? Άρχισε πάλι να χιονίζει.

Και άλλο ένα κονιάκ, γκαρσόν . Και τα πράματα να γίνονται ξέμακρα με τα χνώτα και τον καπνό να θολώνουν τη τζαμαρία. Μπάσες στεριές, ήλιος πυρρός και φοινικιές, ένα πουλί που ακροβατεί στα παταράτσα…..
-Αύριο φεύγω για το νησί . Ξεκινήστε τα ευρωομόλογα χωρίς εμένα και τα λέμε από Δευτέρα αν δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε, φυσικά. Καλή σας νύχτα.


ΥΓ. Το σκηνικό και η συνάντηση πραγματική αλλά ο διάλογος φανταστικός φυσικά. Το κράτος.... μοντέλο στην Ελλάδα προσπαθώντας να γίνει απλά κράτος γίνεται όλο και πιο αυταρχικό. Φυσιολογική εξέλιξη. Στο γενικό μπάχαλο οι οικολόγοι προτείνουν να πάνε οι μπάτσοι σε εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μαλλον στον Φρόυντ θα λεγα εγώ μια και η κατάσταση πιο πολύ ψυχοθεραπεία παίρνει παρά πολιτική.

No comments: