17/12/2010

Οι εξαρτημένοι της εξουσίας

Το λειτούργημα του βουλευτή, του εκπροσώπου του λαού στην αστική μας δημοκρατία έχει από χρόνια μεταβληθεί σε επάγγελμα καθαρά βιοποριστικό στην καλύτερη περίπτωση ή ως μέσο πλουτισμού και αναγνωρισιμότητας στην πιο ρεαλιστική του μορφή.

Σίγουρα είναι και αναξιοπρεπές πια! Εκτός από το να φιλήσεις κατουρημένες ποδιές  και να "πουλήσεις πολλά" για να φτιαχτείς  πρέπει να διαθέτεις και πολύ εύκαμπτη μέση και δυνατό στομάχι.  Ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Πόσο αξιοπρεπής μπορεί να είσαι όταν δέχεσαι ότι είτε για λόγους ανικανότητας, είτε για λόγους σκοπιμότητας είτε έξωθεν επιβολής να μην έχει πάει κανείς φυλακή για οφθαλμοφανέστατα σκάνδαλα? Πόσο τζάνκυ της εξουσίας μπορεί να είσαι για μην τα βροντάς και να πας σπίτι σου? Αναξιοπρεπής και ψεύτης είσαι λοιπόν και αν φας και κάνα γιαούρτι δεν πειράζει. Ξέρεις εσύ από τέτοια δα. Έχεις φάει και χειρότερα.

Άλλο όμως το "φτύσιμο" και άλλο η εγκληματική πρόθεση να σε σκοτώσουν.
Εκεί θα με βρεις σύμμαχο και συμπαραστάτη όχι για λόγους φιλανθρωπίας  και κατήγορο  της βίας από όπου και αν προέρχεται (πολύ κιτσαριό αυτό)  αλλά γιατί πιστεύω ότι δεν αλλάζουν τα πράματα με τον να δέρνεις τον υποτιθέμενο δυνάστη όταν  προσκυνάς τη δυναστεία. Ο Καίσαρ απέθανε, ζήτω ο Καίσαρ?

Ο "καταπιεσμένος" δημόσιος υπάλληλος  άφησε τον καναπέ του όχι για να φωνάξει για το χάλι μας , όχι για τα σκάνδαλα , όχι για τα σκουπίδια στους δρόμους , όχι για τα "σκουπίδια" στα σχολεία, για τα σκατά που μας ταΐζουν,  την τριτοκοσμική υγεία. Τον άφησε τον καναπέ για λίγο για να διεκδικήσει  το επίδομα για να μην στερήσει   από τον εαυτούλη του να απολαμβάνει καλύτερα τον καταναλωτισμό της δυναστείας  στον καναπέ του. Τζάνκυ και αυτός όπως και συ.

Από την άλλη ο κατ'επάγγελμα αντιεξουσιαστής αντί να δει την δυναστεία , βλέπει τους υπηρέτες της . Του φταίνε οι βουλευτές και οι μπάτσοι . Εκεί σταματά και η νοημοσύνη του και η οργή του. Άντε να κάψει και κάνα αυτοκίνητο, να σπάσει και κάνα παράθυρο να δουλεύουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες . Και πέφτει εύκολο θύμα μαύρης προπαγάνδας του "τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από τον καιρό της χούντας". Ας ξανάρθει λοιπόν η χούντα να μας απαλλάξει από τους τρακόσους. Παραφράζοντας παλιά ρήση λέω ότι "ο αντι-βουλευτισμός είναι η επανάσταση  των ηλιθίων"

Όσοι είστε Αθήνα και σας κατεβαίνει ο Πίντερ μη χάσετε τον Επιστάτη από το Aπλό Θέατρο στην Καλλιθέα . Η πολεμική σχέση του Πίντερ με τις αλαζονικές εξουσίες άφησε εποχή. Όλες τις εξουσίες. Ακόμα και του Αλβανού μετανάστη που βρίζει τους Πακιστανούς. Το κοινωνικό σχόλιο και  ο υπαινιγμός γύρω από την πολιτική είναι εμφανή.

No comments: