17/11/2007

Οι πολίτες και το ΠΑΣΟΚ: Δυο προτάσεις

Είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι θέλει "την επιστροφή στον πολίτη και στα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό απαιτεί νέες μορφές οργάνωσης, που θα εξασφαλίζουν την ουσιαστική διαβούλευση, την επιμόρφωση, την πολιτική καινοτομία και δημιουργία σε επίπεδο ιδεών και δράσεων."

Ας αλλάξει λοιπόν η οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ από τομείς κυβερνητικής ευθύνης (και προθάλαμος επίδοξων υπουργών) σε ανοιχτή οργάνωση ανά κοινωνικό πρόβλημα είτε αυτό είναι διαχρονικό όπως η ανεργία, η φτώχια,η εγκληματικότητα,ο καταναλωτής,οι συνταξιούχοι είτε νέο και περιστασιακό όπως η αναδάσωση των καμένων, η βοήθεια σε σεισμοπαθείς ή όποιο νέο θέμα προκείπτει έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με ευελιξία και οξυδέρκεια σε κάθε νεο πρόβλημα και κίνημα πολιτών. Από κει θα βγουν και τα στελέχη που θα γνωρίζουν το κάθε θέμα στην ουσία του και που θα έχουν εμπλακεί στους κοινωνικούς αγώνες και όχι απλά στην τεχνική της μιντιο- και μικρο-πολιτικής γιατί τους πήραμε χαμπάρι πια και δεν μας πείθουν.

Είπε επίσης ότι θέλει να ξαναφέρει τους πολίτες ενεργά μέσα στη πολιτική "Με την σύμπτυξη νέων κοινωνικών συμμαχιών, μέσα από κοινές δράσεις και την συνάντησή μας με τα κινήματα πολιτών. Με την συμπόρευσή μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις...."

Για να έρθουν οι πολίτες στην ενεργή πολιτική πρέπει να ξέρουν ότι ο χρόνος και οι κόποι τους θς πιάσουν τόπο και όχι απλώς να γίνουν....προτάσεις προς εξέταση από την τοπική, που θα τις στείλει στη νομαρχιακή, που θα τις στείλει στον τομέα, που.... Ο ουσιαστικός κοινωνικός έλεγχος σε ορισμένους τομείς κρατικής (τοπικής ή κεντρικής)λειτουργίας όπως το περιβάλλον, η πολεοδομία, η δράση της αστυνομίας , η κατανομή των κονδυλίων και άλλα πολλά είναι ο μόνος τρόπος να κινητοποιηθούν οι ενεργοί πολίτες (όσοι υπάρχουν ακόμα) για να ξεφύγουμε από το δε βαριέσαι,τις κάθε είδους τοπικές και εθνικές μαφίες και την τριτοκοσμική μας υπανάπτυξη. Η διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας και η αναδιοργάνωση και κάθαρση της δικαιοσύνης είναι εκ των ουκ ανευ για μια τέτοια πρωτοβουλία. Η πρόταση θεσμοθέτησης του κοινωνικού ελέγχου και η συνεργασία με την βάση της άλλης αριστεράς σε αυτό το επίπεδο ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρόν αν θέλουμε τα λόγια να γίνουν πράξη.
Ακούγονται ντεμοντέ και φοβίζουν τέτοια ανοίγματα (ποιους άραγε?) αλλά πρωτοβουλίες άνωθεν χωρίς κοινωνική συμμετοχή όπως η δημιουργία Ειδικής Γραμματείας για τη διαφθορά μόνο για να δίνουν ιδέες στο Λαζόπουλο για το Αλ Τσαντίρι κάνουν

3 comments:

ritsmas said...

Καλησπέρα Κρισνι.... Ελπίζω να είσαι καλά. Εμπεριστατωμένο το κείμενό σου. Εμενα με θελγει η έννοια του ενεργού πολίτη, αλλά πόσοι μπορούν να συνδεθούν μαζί της χωρίς να προσδοκούν άλλου ειδους οφέλη; Θέλει δουλειά τουτος ο τοπος. Θέλει αποσύνδεση και επανασύνδεση, νομίζω
καληνυχτα ριτς

Chris said...

Ριτσα τα άμεσα οφέλη θα υπάρχουν όπως τα προσδιορίζει ο καθένας και δεν είναι πάντα στενά εγωιστικά ή οικονομικά. Πόσοι και πόσοι δεν είναι σε ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις? Γιατί όχι και σε μια ομάδα πολιτών ελέγχου της πολεοδομίας για παράδειγμα? Όσο πιο μεγάλη είναι η ομάδα και όσο πιο διαφανής τόσο δυσκολότερη γίνεται η διαπλοκή.
Και επειδή θα θέλει κότσια να αντισταθείς σε κατεστημένες αντιλήψεις για αυτό πιστεύω στη συνεργασία με τον κόσμο της αριστεράς.

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ said...

Chris, ήθελα να σε συγχαρώ για τη διαρκή βελτίωση του μπλογκ σου!! (είμαι εντυπωσιασμένος!),

Σχετικά με την αυτοργάνωση και τις προτάσεις σου, συμφωνώ ασφαλώς ότι ή ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ σημαίνει όπως το λέει και η λέξη ...ΟΡΓΑΝΩΣΗ.
Η αυτοοργάνωση λοιπόν είναι μια ΜΕΘΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ και ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των μονάδων ή ομάδων που κάνουν το βήμα να συνευρεθούν. Έπειτα, ΔΕΝ "αυτοοργανώνονται" οι ΠΟΛΙΤΕΣ για να δημιουργήσουν φαν κλαμπ ή να γίνουν περιστασιακοί "καλοί Σαμαρίτες". Η Οργάνωση (και η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ) γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών, υπηρετώντας κάποιους ευρύτερους κοινούς σκοπούς, και μετά την ...πρώτη αυθόρμητη συνάντηση, αν θέλει να επιβιώσει, αποσαφηνίζει τις κοινές αρχές και θέτει διαδικασίες...

Η πρόταση σου για θεματική προσέγγιση είναι από τις ιδέες που συμμερίζεται απόλυτα ο ΠΟΛΙΣ και ανεξάρτητα από το σε τι έκταση και σε ποιό επίπεδο αυτό θα συμβεί να υιοθετηθεί, είναι σίγουρο ότι αυτή είναι κατάλληλη μέθοδος για να λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα εδώ και τώρα, σήμερα και όχι αύριο ή ποτέ...

Επίσης επικροτώ και επαυξάνω για ένα διαρκή και ανοιχτό διάλογο με τη ΒΑΣΗ της "παραδοσιακής" αριστεράς που είναι σε θέση να αντιληφθεί μια τέτοια σκέψη και πολύ περισσότερο μια τέτοια πρακτική.

Αν το περιεχόμενο της ΠΡΟΤΑΣΗΣ του νέου ΠΑΣΟΚ έχει τα συστατικά που πρέπει, οι ΠΟΛΙτεΣ που περιστασιακά ψηφίζουν κάποιο από τα άλλα κόμματα της αριστεράς θα συσπειρωθούν γύρω από μια νέα δυναμική προοδευτικής, λυτρωτικής για ελεύθερα πνεύματα, δημόσιας ζωής και εξουσίας.