03/06/2009

Προ ευρω-εκλογικά (ΙΙΙ): Το μπάνιο και ο ύπνος


Να χάσουμε το μπάνιο τους για να χάσουν αυτοί τον ύπνο τους, λέει κάποιο σύνθημα της Αριστεράς για να παρακινήσει τους ψηφοφόρους της να πάνε στην κάλπη.

Η πολιτική απάθεια ως προς τις ευρωεκλογές είναι γενικευμένη σε όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες είμαστε μάλλον από τους πιο ένθερμους για να πάμε να ψηφίσουμε.
Για το φαινόμενο αυτό δεν φταίνε οι πολίτες. Φταίει πρωταρχικά το ξεδοντιασμένο πολιτικά , όπως το έκαναν, ευρωπαϊκό οικοδόμημα που έχει ξεχάσει τι σημαίνει πολιτική και ασχολείται με την διαχείριση καταστάσεων και πόρων ανάλογα με τις επιθυμίες των Κρατών Μελών και δη των ισχυρότερων. Μια κατάσταση που διατηρεί το status quo της μεγάλης Ευρωπαϊκής αγοράς μεν αλλά δεν παίρνει πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και της πολιτικής (στον εξωτερικό τομέα) Ευρώπης από την άλλη. Το παιχνίδι δεν είναι μόνο μεταξύ δεξιών και αριστερών δυνάμεων αλλά και μεταξύ κρατών, όπου κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο παραδοσιακά φρενάρει το οικοδόμημα η όπως οι δημοκρατίες της Ρηνανίας που θεωρούνται παραδοσιακά οι ατμομηχανές του. Προς το παρόν το παιχνίδι γέρνει προς τα δεξιά και τα αντι-φεντεραλιστικά. Η είσοδος των πρώην ανατολικών χωρών (που ακούνε Ένωση, κοινωνικά, συνδικάτα, κλπ και παθαίνουν αλλεργία) έκανε τις ισορροπίες ακόμα πιο δυσμενείς για αυτούς που θέλουν πιο πολύ και πιο κοινωνική Ευρώπη.

Παρ΄όλα αυτά ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποφάσεων (πολύ μεγαλύτερο από ότι νομίζετε!) που αφορούν όχι μόνο τα θέματα υψηλής πολιτικής αλλά και την καθημερινότητά μας λαμβάνεται στις Βρυξέλλες από το τοπικό σύστημα των Βρυξελλών (που δύσκολα γίνεται αντιληπτό από τον απλό πολίτη) αλλά και από τις εθνικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που πηγαινοέρχονται..
Δεν φταίνε όμως για όλα τα κακά οι Βρυξέλλες. Μη το παρακάνουμε. Υπάρχουν και πάρα πολλά καλά που τα ξέρουμε όλοι ( έργα, γεωργικές επιδοτήσεις, περιβάλλον) .

Τώρα αν αξίζει να χάσουμε το μπάνιο μας για να πάμε να ψηφίσουμε? Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι αυτό που θα αλλάξει τα πράματα. Η δύναμή του είναι περιορισμένη σε κάποιους τομείς μόνο και είναι τέτοια η πολυδιάσπαση των συμφερόντων που στη βάση του κοινού παρανομαστή συνήθως λέει αερολογίες ή κάνει μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις. Εκτός αν αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί με τις εκλογές οπότε θα επηρεαστούν και η σύνθεση της μελλοντικής Commission που αλλάζει το φθινόπωρο αλλά και θα λάβουν μηνύματα οι κυβερνήσεις. Τέτοιο ενδεχόμενο όμως δεν φαίνεται να υπάρχει από τα γκάλοπ. Εκτός αν όλοι όσοι κοιμούνται ξυπνήσουν και πάνε μαζικά και δυναμικά να ψηφίσουν για μια νέα πνοή.

Γενικά όμως δεν βλέπω να χάνει κανείς τον ύπνο του ούτε τα μπάνια του από αυτές τις ευρωεκλογές. Το ροχαλητό δε σταματά ούτε με οικονομικές κρίσεις ούτε με κλιματικές αλλαγές, ούτε με τίποτα.
Ρούφα, λοιπόν, μικρέ το αυγό σου και τράβα στη παραλία να παίξεις. Ξέρουμε εμείς τι πρέπει να γίνει για το καλό σου.

Ήρθε το καλοκαίρι. Ξυπνάτε με όταν τελειώσει ο Σεπτέμβρης!
Green Day : Wake me up when September ends

No comments: