09/04/2010

Τι πρέπει να πληρώσουν οι Γερμανοί.

Ως απάντηση σε σχόλια στο προηγούμενο άρθρο, στα mail και σε χτεσινοβραδινές συζητήσεις θέλω να επαναλάβω αυτά που δεν θα κουραστώ να λέω ακόμα και αν εσεις κουραστείτε να τα ακούτε.

Κάποιες λογικές διαπιστώσεις πρώτα.

1) Η Ελλάδα έφτασε εκεί που έφτασε λόγω της .....λεβεντιάς και του δαιμονίου της ελληνικής φυλής. Έγινε , λοιπόν, ο αδύναμος κρίκος. Το ότι ο πρωθυπουργός της είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βολεύει ακόμα περισσότερο.

2) Οι κερδοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους και θέλουν υποτίμηση του ευρώ. Και αρχίζουν , φυσικά απο τον πιο αδύναμο κρίκο. Εδώ και ένα χρόνο ο Economist γράφει ότι το ευρώ λιώνει στα (γεωγραφικά) άκρα του. Τα ελλείμματα των PIGS μπορούν να καλυφτούν με «μαλακό» και πληθωριστικό ευρώ ( κάτι που κάνει δηλαδή η Αμερική εδώ και χρόνια με το δολλάριο και ρυθμίζει τα χρέη της κατά το πως την συμφέρει)

3)Η υποτίμηση, όμως, του ευρώ θα πλήξει την αξιοπιστία του ως νόμισμα κεντρικών κρατικών αποθεμάτων (στρατηγικός Ευρωπαικός στόχος) και θα το υποβιβάσει ως προς το δολλάριο. Εξυπηρετεί έτσι γεωστρατηγικούς αλλά παράλληλα και οικονομικούς κύκλους.
Μέσα σε αυτόν τον τυφώνα συμφερόντων η Ελλάδα δεν είναι παρά φτερό στον άνεμο, μια αφορμή, ή στην πιο εγωϊστική εκδοχή το φυτίλι αλυσιδωτών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσουν πραγματικές εκρήξεις . Η Ευρώπη, όμως , τι κάνει η Ευρώπη? Αν πραγματικά θέλει ισχυρό ευρώ για να σπάσει την μονοκρατορία και τον αυταρχισμό του δολλαρίου τι θα κάνει? Και μπορεί να κάνει κάτι πια ή το παιχνίδι είναι χαμένο?

Δυστυχώς η Ευρώπη κοιμάται! Από την αρχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) ακούγονταν φωνές ότι είναι μια κακιά συνθήκη, όχι στο πνεύμα φυσικά του ΚΚΕ, αλλά στο ότι δεν ήταν δυνατόν να σταθεί μια νομισματική ένωση χωρίς οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Αντ’αυτού , με επιταγή της Αγγλίας ( στρατηγική διάλυσης) και των νεοφιλελευθέρων, αντί η Ευρώπη να γίνει πιο βαθιά και πιο ενωμένη......διευρύνθηκε και έφτασε τα εικοσιεφτά μέλη. Στον χορό μπήκαν και οι σοσιαλιστές που δεν τόλμησαν διαφορετική πρόταση και γι’αυτό καταποντίστηκαν.

Στη συνέχεια, εδώ και δεκαπέντα χρόνια έχουμε μια σειρά νάνων ευρωπαίων πολιτικών που αποφασίζουν με λογική πιο απλουστευμένη και από εκείνη ΠΑΜΕιτη διαδηλωτή, κάνουν διαχείριση βλαχοδήμαρχου ( τα γίδια ζερβά, τα πρόβατα δεξιά) και επιχείρησης τύπου McDonalds που κόβουμε τις ελιές από την σαλάτα και παρουσιάζουμε κέρδη το επόμενο εξάμηνο. Εξαρτημένοι της τηλεοπτικής εικόνας και όχι της δράσης.

Αδύνατον να κατανοήσουν την πάρα πολύ σύνθετη πραγματικότητα . Αδύνατο να έχουν όραμα και στρατηγική που στοχεύει μεν στο επιθυμητό αλλά προγραμματίζει το εφικτό.

Στη συνέχεια αποδυνάμωσαν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς . Με πολιτικούς «κοινού παρανομαστή» στη βάση του μη χείρον βέλτιστον. Με διοικήσεις ξεδοντιασμένες που περιορίστηκαν σταδιακά να ...κόβουν τις ελιές από τις σαλάτες και να κάνουν διαχείριση της καθημερινότητας. Όπου η όποια συζήτηση περί μακροχρόνιου Ευρωπαϊκού και δημόσιου συμφέροντος και του κοινού αγαθού έγινε ισοδύναμη με την γραφικότητα. Νέα, δυναμικά «κάδρα» με κακοχωνεμένες θεωρίες ( πιο κακοχωνεμένες και απο το πασχαλινό κοκορέτσι) της Σχολής του Σικάγου μας τις επέβαλαν στη λογική του Ιζνογκουντ για να γίνουμε Αμερικάνοι στη θέση των Αμερικάνων. Χωρίς προσαρμογή στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Χωρις να σκεφτούν ότι δεν μασάνε το ίδιο όλοι οι Ευρωπαίοι και το ότι η κοινωνική ειρήνη δεν είναι τροχοπέδη αλλά η βάση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ας πληρώσουνε τώρα οι Γερμανοί και οι άλλοι. Και δε θα πληρώσουν την Ελλάδα όπως λεει το Spiegel . Όχι !
Θα πληρώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική τους για τα προηγούμενα δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια. Τότε που κοντόφθαλμα μάζευαν ρευστό και διέλυαν τα Βαλκάνια. Που επέμεναν σε Λισαβώνες και παρεμφερή ιδεολογήματα.

Και αντί να πούνε, συγγνώμη που τα έκαναν σαλάτα και να κάνουν μια νέα έντιμη αρχή στη βάση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συνοχής θα βρουν κάποιους να τα φορτώσουν. Εύκολη δουλειά στο κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που οι ίδιοι καλλιέργησαν και στο οποίο έχουν know how από ...παλιά.
Δυστυχώς αυτοί οι κάποιοι θα είμαστε εμείς.

No comments: