29/04/2010

Προσοχή στο τι βάζουμε στο στόμα μας.

Αφού βαρεθήκατε να ακούτε και γω να μιλάω για το χρέος ακούστε τούτο δω.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν ενοχοποιείται μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά συσχετίζεται και με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα καθώς και με το 68% της στοματικής κοιλότητας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Διαβαλκανικό Συνέδριο Στοματολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Οι όγκοι της περιοχής που είναι θετικοί στον τύπο HPV-16 συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους όγκους που δεν συσχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εμφανίζονται κυρίως σε μη καπνιστές και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ ηλικίας κάτω των 60 ετών και φαίνεται να έχουν καλύτερη πρόγνωση.

Η σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων αυτών σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της περιοχής αυτής και το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες επιστημονικές ανησυχίες για την πιθανότητα πρωτογενούς πρόληψης ανδρών και γυναικών μέσω του HPV εμβολιασμού.

Xμμμμμμ! Κορίτσια (αλλά και άταχτα αγόρια) αρχίζετε να πίνετε και να καπνίζετε γιατί οι όγκοι αυτού του είδους εμφανίζονται κυρίως σε μη καπνιστές και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Φαίνεται τα σκοτώνει. Άααλλα μέτρα προφύλαξης δεν υπάρχουν. Ξεχάστε το! Ούτε και με γεύση φρούτων.

Σοβαρά τώρα, νομίζω ότι δεν πουλήθηκαν αρκετά εμβόλια σε νέα κορίτσια για τον τράχηλο της μήτρας και ψάχνουν για πελάτες. Τι παραμύθια θα μας δώσουν να μασήσουμε ακόμα?

No comments: