19/04/2010

Εκρήξεις και στάχτες

Μας σκέπασε η στάχτη. 250 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα οι απώλειες των αεροπορικών εταιρειών λόγω ματαίωσης πτήσεων. 25 εκατομμύρια την ημέρα για τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Τελικά η Ισλανδία θα κοστίσει στην Ευρώπη πιο πολύ από την Ελλάδα!
Τόνοι στάχτης εκτινάχθηκαν και αέρια του θερμοκηπίου τόσα όσα δεν εκπέμπουν οι άνθρωποι για χρόνια ολόκληρα. Πάντως δεν θα έχει επιπτώσεις στο κλίμα , λένε οι ειδικοί. Φυσικό δεν είναι αφού είναι ένα… φυσικό φαινόμενο και η φύση ξέρει να καλιμπράρει τα ισοζύγιά της? Η στάχτη θα εμποδίσει κάποιες αχτίνες του ήλιου να φτάσουν στη γη. Ίσως προκαλέσει και βροχές. Και όταν κατακαθίσει θα γίνει λίπασμα για να αναπτυχθεί γρηγορότερα η βλάστηση που θα απορροφήσει το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα που βγήκε από το ηφαίστειο.

Ο καιρός μπορεί όμως να επηρεαστεί. Βροχές ή και χιόνια το καλοκαίρι έχουν παρατηρηθεί σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν. Και εξηγούνται επιστημονικά οι λόγοι. Στην Ελλάδα δεν έφτασε ακόμα αλλά μπορεί και να έρθει όπως λένε όταν κοπάσουν οι νοτιάδες. Αν θέλετε να δείτε αν έφτασε η στάχτη κοντά μας πρέπει να παρατηρήσετε το ηλιοβασίλεμα. Με τη στάχτη γίνεται πιο πορτοκαλί απ'ότι συνήθως.

Πάντως ουδέν κακόν αμιγές καλού ή όπως λέει και η εγγλέζικη παροιμία που πάει γάντι στην περίπτωση "every cloud has a silver lining":Καθυστέρησε να μας έρθει για τρεις μέρες το ευρωπαικό κλιμάκιο του μηχανισμού στήριξης. Κάτι είναι και αυτό γιατί μετά αρχίζουν οι εκρήξεις (κοινωνικές), οι στάχτες (των φιλοδοξιών) και οι ματαιώσεις πτήσεων (λόγω απεργιών το τελευταίο) στον ελληνικό χώρο που προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί από την Ισλανδία.

Η φωτογραφία που ακολουθεί δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα.
Είναι του Ανταμ Φέργκιουσον και πήρε βραβείο στο World Press Award 2009. Έχει τίτλο "στιγμιότυπο από επίθεση αυτοκτονίας στη Καμπούλ". Βλέποντας την όμως μου 'ρχεται η λέξη "απόγνωση".

No comments: