28/04/2010

Ποια είναι η βασική αιτία της κακοδαιμομονίας?

Είπε ν’ αγιάσει ο διάβολος αλλά δεν τον αφήνει το λιβάνι. Ήθελα να 'γράψω για τα μικρά, τα καθημερινά όπως για τον Αλβανό που σούβλισαν στην Κρήτη και μου γραψε σε σχόλιο ο Γιώργος στο προηγούμενο άρθρο. Όμως διάβασα τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη που την έκανε σημαία και ο Λαζόπουλος. Την παραθέτω αυτούσια

"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας...

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο."


Για μένα όπως και για την πλειοψηφία των ελλήνων ο Μίκης είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Δεν είναι μόνο συνθέτης. Είναι αυτός που με τα τραγούδια του εμψύχωσε γενιές και γενιές και ας ξέρω ότι κάποιοι διαβασμένοι μουσικοί τον αμφισβητούν.

Όμως, το ότι δεν κατάλαβε γιατί ανεβαίνουν τα σπρεντς δε σημαίνει ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία που φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Το συμπεράσμα του έχει πολλά λογικά κενά.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι και δραματική και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά στην ευρωζώνη . Την έφεραν εκεί τα λαμόγια, οι ανίκανοι πολιτικοί και όλοι όσοι ανεχτήκαμε ή βολευτήκαμε με το πολιτικό σύστημα ο καθένας στο βαθμό της ευθύνης που του αναλογεί.

Τώρα πάνω στο πτώμα σίγουρα παίζουν τα παιχνίδια τους οι σπεκουλαδόροι, οι αργυραμοιβοί και τα κοράκια αλλά αυτό δεν είναι συνωμοσία. Θα σε πατήσουν οικονομικά και ίσως πολιτικά τώρα που σε βρήκαν στην ανάγκη. Αυτοί είναι, όμως, οι κανόνες του παιχνιδιού που είναι γνωστοί και καθόλου συνωμοτικοί.

Γιατί πάντα να φταίει κάποιος άλλος? Οι τούρκοι, οι αμερικάνοι, ο καπιταλισμός, οι κομμουνιστές και, γιατί όχι, ο διάβολος επειδή είμαστε αμαρτωλοί? Επιτέλους ας αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας ως πρώτο βήμα εξόδου από τον τριτοκοσμισμό μας. Δεν θα μεγαλώσουμε ποτέ ήθελα να 'ξερα?

Πια θα ήταν η απάντηση σε μια τέτοια υπόθεση αν την πάρουμε στα σοβαρά. Να διώξουμε τους δανειστές και την ΕΕ, να ξαναρχίσουμε τη λαμογιά και να κάνουμε μια μεγαλειώδη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Μπίνγκο

No comments: