31/01/2011

Διεθνής Χρηματοπιστωτική Δικτατορία

Σας προτρέπω να διαβάσετε την συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο Κουτί της Πανδώρας για μια επιστημονική ανάλυση της πραγματικότητας μακριά από μεταφυσικές θολούρες.

Δυο αποσπάσματα απομονώνω

"Η κρίση ήταν μια  κρίση αναντιστοιχίας ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε xρηματοπιστωτικό τομέα και της πραγματικής  οικονομίας. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας που πρέπει να διευκολύνει την παραγωγή, είχε τόσο αυτονομηθεί ώστε αναπαραγόταν ο ίδιος χωρίς να διευρύνεται η πραγματική του βάση."

και

"Εδώ έχουμε το φαινόμενο κάποιοι να κερδίζουν λεφτά ως τραπεζίτες και όταν έρθει η ώρα της χασούρας να μην βάζουν το χέρι στην τσέπη. Το δεύτερο είναι ότι η διάσωση των τραπεζών δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταυτίζεται με την διάσωση των τραπεζιτών."

Έχω τις κάποιες αντιρρήσεις μου ως προς τον τίτλο του άρθρου γιατί  προφανώς ο συγγραφέας δεν ξέρει καλά πως δουλεύουν οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η ΕΕ σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Επανέρχομαι λοιπόν στο μοτίβο του μπλογκ.
Για να απελευθερωθούμε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική δικτατορία τρεις συστημικές (να βελτιώσουμε δηλαδή το σύστημα) λύσεις υπάρχουν.
- Υψηλή φορολόγηση των τραπεζικών κερδών
- Πληθωρισμός των κερδών τους κόβοντας νέο χρήμα κια ρίχνοντας το στην αγορά
-Κρατικοποίηση των τραπεζών και των παραφυάδων τους

Όπως  και να 'ναι, τέτοιες παρεμβάσεις απαιτούν λαϊκή πίεση, όχι ξεπουλημένες ηγεσίες, φωτισμένους ηγέτες ,  διεθνή  συνεργασία και διεθνισμό. Δεν έχουν νόημα σε εθνικό επίπεδο αφού τα λεφτά αλλάζουν τόπο σε δευτερόλεπτα. Στη καλύτερη περίπτωση να γίνουν σε  Ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό με πολύ αγώνα και διαφορετικές από τις σημερινές συγκυρίες.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα ας αναλογιστεί ότι υπάρχουν βέβαια και οι αντι-συστημικές λύσεις που ναι μεν θέλουν αποφασισμένους με κότσια αλλά έλα που αυτοί πληθαίνουν τώρα τελευταία παγκόσμια! Αν δεν ήσαν τόσο εγωτικοί ......

Όλο το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ.

YΓ. Μια παλιά γελοιογραφία τόσο επίκαιρη

No comments: