12/10/2011

Δόξα τα λεφτά έχουμε Ευρώπη

Η Κίνα απειλεί με εμπορικό θερμό επεισόδιο τις ΗΠΑ αν αυτές αυξήσουν τους δασμούς εισαγωγής των κινέζικων προϊόντων ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να ανεβάσει το υποτιμημένο γουάν.
Η ελληνική οικονομία, που είναι το 2% της ευρωπαϊκής και το 0,00… της παγκόσμιας , απειλεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κατάρρευση μιας τράπεζας παρασύρει δεκάδες άλλες τράπεζες αλλά και κράτη μαζί της.

Η πλήρης αλληλεξάρτηση σε μια παγκοσμιοποιημένη αλλά ασταθέστατη οικονομία. Το "πεταγμα της πεταλούδας" που λέμε στη φυσική για να περιγράψουμε τις συσχετίσεις, στα μη γραμμικά συστήματα όπως είναι, ας πουμε τα ατμοσφαιρικά. Το πέταγμα μιας πεταλούδας στο Πεκίνο θα μπορούσε να προκαλέσει τυφώνα στην Ελλάδα. Κάποια μη γραμμικά συστήματα λέγονται και χαοτικά όχι διότι δεν έχουν εσωτερικούς νόμους αλλά γιατί είναι τόσο πολλοί και πολύπλοκοι που δεν μπορούμε ( ακόμα) να τους καταλάβουμε.

Σε αυτή , λοιπόν, την χαοτική, με την έννοια της μη κατανοητής, κατάστασης φαίνεται ότι έχουν καταρρεύσει τα πάντα εκτός από το κεφάλαιο που έχει πια εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία του. Σε μια κατα κράτος υπερίσχυσή του απένατι στην εργασία ύστερα ειδικά από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλογκ. Για πρώτη φορά στην ιστορία όλος ο κόσμος προσπαθεί να αναπτυχθεί με το ίδιο μοντέλο αυτό δηλαδή που κινείται με βάση το κέρδος και τη συσσώρευση κεφαλαίου.

Το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα εκφυλίστηκε στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει καταναλωτικά αγαθά, οι κυβερνήσεις ανίσχυρες, οι πολιτικοί ανδρείκελα των μίντια. η αριστερά (εντός και εκτός κοινοβουλίων) χωρίς αξιόπιστη πρόταση, η θρησκεία στα αζήτητα και οι θεσμοί στην υπηρεσία των ισχυρότερων.

"Αν δεν υπήρχε το κεφάλαιο και τα συμφέροντα που έχει επενδύσει, να τρίζει τα δόντια στους νάνους Ευρωπαίους ηγέτες , η Ευρώπη θα είχε διαλυθεί" μου έλεγε φίλος μαχόμενος αριστεριστής που βλέπει την Ευρώπη ως μόνο μέσο απάντησης στην παγκοσμιοποιήση αν οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάξουν. Όχι την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σαρκοζί φυσικά.

Διαβάζω στα νέα σήμερα

"Έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν το συντομότερο δυνατό λύση για την κρίση χρέους απηύθυνε με επιστολή του ο Τζορτζ Σόρος, την οποία συνυπογράφουν περίπου εκατό σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη.

Η επιστολή δημοσιεύεται στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία ο Σόρος εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του ευρώ και την τύχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος."

ΥΓ ελληνικής πραγματικότητας: Μια κοινωνία που επί δεκαετίες δεν μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια της δεν είναι ικανή να κάνει τίποτα. Ούτε να εφαρμόσει Μνημόνιο ούτε σοσιαλισμό (εκει να δεις πόσο μεγαλύτερη κοινωνική συνείδηση χρειάζεται) ούτε αυτό-οργάνωση, ούτε να μάθει τα παιδιά της γράμματα,ουτε συγκοινωνίες…….Τα σκουπίδια στους δρόμους δεν είναι πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν. Είναι απλά αντανάκλαση του μυαλού σας.

No comments: