06/11/2009

Τα δεσμά του περιβάλλοντος

Τα δεσμά του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του φίλου Ηλία Ευθυμιόπουλου από τα ΝΕΑ σήμερα. Η γνώμη του βαραίνει γιατί εκτός από Υφυπουργός Περιβάλλοντος ήταν και γραμματέας της Greenpeace στην Ελλάδα.

Το άρθρο του ακουμπά το τρόπο οργάνωσης της Διοίκησης και των Υπουργείων και θέτει ερωτήματα που θέλουν συζήτηση είτε συμφωνούμε είτε όχι.

Θα σταθώ στη πρόταση του να καταργηθούν οι Πολεοδομίες και να μεταβιβαστεί η ευθύνη τους στους μηχανικούς. "Είναι αυτοί που υπογράφουν, είναι αυτοί που γνωρίζουν και πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο, είναι αυτοί που θα πρέπει να υφίστανται τις επιπτώσεις της μη εφαρμογής. Η παραμονή της ευθύνης σ΄ έναν κεντρικό μηχανισμό, και ακατάλληλη αποδείχθηκε πως είναι- εκ του αποτελέσματος -, και επικίνδυνη ως τροφοδοτούσα ένα εκτεταμένο σύστημα διαπλοκής, διαφθοράς και χρηματισμού."

Το μπλόγκ έχει κατ'επανάληψη υποστηρίξει την συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις αλλά και τις ευθύνες μιας ανοιχτής διακυβένησης και την ανάγκη κοινωνικού ελέγχου αναφέροντας ειδικά ως παράδειγμα τις πολεοδομίες και τις εφορίες.
Και ενώ η πρόταση πάει στη σωστή κατεύθυνση, η εφαρμογή της θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα ...διαπλεκόμενα των μηχανικών ειδικά στη επαρχία. Ποιος θα τους ελέγχει?

Η πρότασή μου είναι μπουν οι πολεοδομίες σε θεσμοθετημένο έλεγχο από μηχανικούς και από εκλεγόμενους πολίτες. Τα βασικά χαρακτηριστικά των οικοδομικών αδειών, πριν αυτές εκδοθούν, να τοιχοκολούνται για ένα μήνα σε κόκκινα πλαίσια σε εμφανή σημεία και να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για ενημέρωση και διαβούλευση. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να δει τον φάκελο πριν αλλά και μετά την έκδοση της άδειας. Έτσι γίνεται σε όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Με το άνοιγμα της διαδικασίας αδειοδότησης η ασυδοσία και η διαφθορά μπορούν να περιοριστούν είτε γιατί θα υπάρχει κάποιος "τρελός" που θα τη "ψάχνει" είτε θα γίνουν τόσο ακριβές που δε θα συμφέρουν.

3 comments:

Σίσσυ said...

Ξέχασες να γράψεις για τη μηχανοργάνωση της πολεοδομίας και όχι μόνο. Ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις στην πολεοδομία για το φάκελο του σπιτού σου, να σου λένε "ψάξε να τον βρεις" και όταν τον βρίσκεις, μέσα στο ΧΑΟΣ, να είναι ΑΔΕΙΟΣ!! Και όμως συνέβη, σε μας συγκεκριμένα.

Chris said...

και μη χειρότερα!!
Σήμερα μόλις μιλάγα με φίλους που παρέλαβαν κυβερνητικά πόστα και μόνο που δεν έκλεγαν από το μπάχαλο που επικρατεί.
Φοβάμαι Σίσσυ μου και φοβάμαι πολύ

Σίσσυ said...

Εμείς εδώ να δεις πόσο φοβόμαστε. Συνέχεια σκεφτόμαστε το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Παρόλα αυτά, ο κόσμος δεν πολυκαταλαβαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία (όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος!). Ας μην ξεχνάμε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Στη χειρότερη περίπτωση περίμενέ μας στις Βρυξέλλες. Θα μας φροντίσετε έτσι? Εδώ γελάνε!!!